Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συναντήσεις Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων για εκτόνωση της κρίσης στην Παιδεία είναι το θέμα που κυριαρχεί στις σημερινές εφημερίδες. Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, η προειδοποίηση ειδικής του European Policy Centre που γνωρίζει το Κυπριακό για τελευταία ευκαιρία για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η απορρόφηση από την Ελληνική Τράπεζα των εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, η πορεία των μοτοσικλετιστών στη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, η δημιουργία κυπριακής ομάδας άμεσης δράσης με drones και ο σχεδιασμός για αύξηση του αριθμού των μαρίνων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ακήρυχτο αδιέξοδο» γράφει ότι αντί οι συναντήσεις που είχαν κατά το Σαββατοκύριακο, Υπουργείο Παιδείας και συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών να φέρουν πιο κοντά τις δύο πλευρές, αντίθετα φαίνεται να τις έχουν απομακρύνει ακόμα περισσότερο και οι ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης, συνάντηση με συνάντηση, εξανεμίζονται. Αλλού γράφει ότι μηνύματα και σαφέστατες προειδοποιήσεις στέλνει προς Ε/κ και Τ/κ, με αποκλειστική συνέντευξης της στην «Α» η Amanda Paul, ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης European Policy Center (EPC) στις Βρυξέλλες, με εξειδίκευση στο Κυπριακό πρόβλημα και την Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολιτεία, τοπική κοινωνία και μοτοσικλετιστές, τίμησαν χθες την μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Στον αέρα παραμένει η νέα σχολική χρονιά», γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι μετά από τέσσερις ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων, το χάσμα που χωρίζει το Υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όχι μόνο δεν έχει γεφυρωθεί, αλλά η εικόνα του αδιεξόδου παραμένει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αλλού γράφει ότι στις 3 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Τράπεζα θα αποκτήσει καταθέσεις και δάνεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, σηματοδοτώντας την υλοποίηση της μεγαλύτερης επιχειρηματικής συμφωνίας στην ιστορία της Κύπρου. Αλλού αναφέρει ότι αστυνομικοί σε ένα βράδυ απήγαγαν και δολοφόνησαν το 1964 10 Τουρκοκύπριους στην περιοχή Αμοχώστου.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Παράταση στο αδιέξοδο» και γράφει ότι παράταση στην υφιστάμενη κατάσταση έδωσαν Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις. Το μοναδικό σημείο στο οποίο προς το παρόν φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει είναι όπως το Υπουργείο δώσει γραπτώς τις αντιπροτάσεις του στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, επί των προτάσεων που απέστειλαν στον Υπουργό την περασμένη Παρασκευή. Αλλού γράφει ότι η Λευκωσία είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο κοινής συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ, Προέδρου Δημοκρατίας και Τουρκοκύπριου ηγέτη. Γράφει, επίσης, ότι η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου δημιουργεί ομάδα άμεσης δράσης και ανταπόκρισης με μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones), η οποία προορίζεται για να αναλαμβάνει δράσεις όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης της ζητηθεί.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Χρονοτριβεί ο Υπουργός Παιδείας» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση Χαμπιαούρη- εκπαιδευτικών οργανώσεων φαίνεται να εξανεμίζονται οι ελπίδες για συναίνεση στην Παιδεία. Ο Υπουργός έθεσε νέα χρονοδιαγράμματα στο διάλογο 25 μόλις μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς παράλληλα να δείχνει πρόθεση για αλλαγή πολιτικής για τις μεγάλες διαφωνίες, αναφέρει. Αλλού γράφει ότι μόλις στο 70% φθάνει η πληρότητα των υφιστάμενων θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής στις μαρίνες. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση σχεδιάζει να τις διπλασιάσει για χάρη του λεγόμενου ποιοτικού τουρισμού. Γράφει, επίσης, ότι η ΣΚΤ έχει προγραμματίσει 3.157 εκποιήσεις για το επόμενο διάστημα.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
06/08/2018 07:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: