Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η κρίση στην παιδεία, το κλείσιμο υποκαταστημάτων της ΣΚΤ και οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλονται, επίσης, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, η νέα κατάθεση του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, τα στοιχεία για την ανεργία αλλά και για τις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η παιδεία στο κόκκινο» γράφει ότι καθοριστική αναμένεται να είναι αυτή η εβδομάδα αναφορικά με την κρίση στην εκπαίδευση. Προστίθεται ότι θα ξεκαθαρίσουν τα μέτρα που θα πάρουν οι εκπαιδευτικοί, αν δηλαδή θα πάνε με απεργία ώστε να μην ανοίξουν τα σχολεία ή αν θα προτιμήσουν να ξεκινήσουν με ανταρτοπόλεμο όταν τα ανοίξουν τα σχολεία, δηλαδή να απέχουν από εκδηλώσεις. Αλλού γράφει ότι ευχή της Κυβέρνησης είναι να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό το φθινόπωρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτες αποπληρωμές στα μέλη των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας, τα οποία υπέστησαν ζημιές εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης του Μαρτίου του 2013.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κλείνουν τα πρώτα 40 καταστήματα» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το κλείσιμο των πρώτων 40 υποκαταστημάτων του Συνεργατισμού τα οποία θα τερματίσουν τις εργασίες τους σταδιακά εντός των επόμενων μηνών. Αλλού γράφει ότι ξεκάθαρα κατά της όποιας συζήτησης για συνέχιση του στάτους κβο ή εναλλακτικές λύσεις στο Κυπριακό τάχθηκαν το Σαββατοκύριακο σε συνεντεύξεις τους ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου αποφασίζει για τα επόμενα βήματα στην υπόθεση Μπράουντερ.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κόκκινο πανί ο Χαμπιαούρης» και γράφει ότι την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας προτίθενται να ζητήσουν οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ). Προστίθεται ότι το θέμα θα τεθεί ενώπιον των συλλογικών τους οργάνων, ύστερα από τη στάση που τήρησε και τις απαξιωτικές, όπως τις θεωρούν, δηλώσεις στις οποίες προέβη για τους εκπαιδευτικούς ο κ. Χαμπιαούρης. Αλλού γράφει ότι αναμένονται νέες αποκαλύψεις από τον Γενικό Ελεγκτή ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Αναφέρει, επίσης, ότι έκκληση προς τους παράγοντες της Λάρνακας να μην χαθεί η τελευταία ευκαιρία που έχει ενώπιον της η πόλη για αξιοποίηση του λιμανιού μέσω στρατηγικού επενδυτή απευθύνει ο αντιπρόεδρος της Αρχής Λιμένων Θράσος Τσαγκαρίδης.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στο σφυρί ακίνητα σε 95 κοινότητες» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι τράπεζες αξιοποίησαν στο έπακρον τη νέα ταχύρρυθμη διαδικασία εκποιήσεων, την οποία τους έδωσε η Κυβέρνηση και η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ). Για το επόμενο διάστημα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί για συνολικά 230 ακίνητα που βρίσκονται σε 95 δήμους και κοινότητες, ενώ καθημερινά προστίθενται καινούργια, προστίθεται. Αλλού γράφει ότι η ροή προς την ανεργία συνεχίζεται παρά την ανάπτυξη της οικονομίας. Γράφει, επίσης, ότι το γάλα στην Κύπρο είναι πιο ακριβό κατά 42% σε σχέση με την ΕΕ, ενώ το ψωμί είναι πιο ακριβό κατά 16,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
27/08/2018 07:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: