Η διαχρονική απαξίωση στην εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας στοιχίζει δυστυχώς ζωές




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Σαράντα και πλέον χρόνια το Τ-2 εκπαίδευσε γενιές και γενιές ιπταμένων της πολεμικής αεροπορίας κι έβγαλε στους αιθέρες τους καλύτερους των καλύτερων, εκείνους που ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή ανάμεσα στους Νατοϊκούς συναδέλφους τους.

Από το Τ-41, αεροσκάφος πρώτης επιλογής, είχαν περάσει στα επόμενα με τελικό προορισμό στην εκπαίδευση το Τ-2 για να τους δείξει όλα εκείνα που θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν στις πολεμικές μοίρες οι οποίες καθημερινά δίνουν τη δική τους εναέρια μάχη στο Αιγαίο.

Το αεροπορικό δυστύχημα και ο θάνατος του Επισμηναγού Νικόλαου Βασιλείου, του χαμογελαστού παιδιού της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης και πρώην «φαντομά» της 339 Μοίρας, φέρνει ξανά στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα που πολλοί κοιτάζουν να μπαίνουν κάτω από το χαλί.

Όπως σημειώνουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας όλες οι προσπάθειες διαχρονικά για απόκτηση νέου εκπαιδευτικού jet, όχι τώρα που η οικονομική δυσπραγία φυσικά και υπάρχει παρά την έξοδο από το μνημόνιο, έπεφταν στο κενό, παρά τις οχλήσεις των πολιτικών ηγεσιών από τον εκάστοτε Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πληρώνουμε κινήσεις που δεν έχουν γίνει για περισσότερο από μια δεκαετία λένε οι ίδιες πηγές και δεν είναι μονάχα τα Τ-2, προβλήματα υπάρχουν σε πολλά πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-2, C-130, C-27, Super Puma, Cl-215 & 415, Mirage 2000 κτλ) και αυτό είναι αποτέλεσμα απαξίωσης και αδιαφορίας πολλών ετών (για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων) για τα οποία δύσκολα μπορεί να μπει άμεσα τάξη.

Η Ελλάδα αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης που κουβαλά την εκπαίδευση των νέων ιπταμένων με το Τ-2 και μάλιστα οι ιπτάμενοι της ΠΑ σημείωναν με ιδιαίτερο νόημα ότι η χώρα μας που έχει ν’ αντιμετωπίσει έναν υπαρκτό κίνδυνο εξ Ανατολών δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να κάνει εκπτώσεις στην σκληρή και επίπονη εκπαίδευση του ιπτάμενου προσωπικού. Μάλιστα, οι ιπτάμενοι λένε, από τη στιγμή που οφείλεις να έχεις τους καλύτερους ως απάντηση στις όποιες υπαρκτές προκλήσεις θα πρέπει να τους εφοδιάζεις με όσο το δυνατό καλύτερο υλικό ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Από την δική τους πλευρά οι τεχνικοί των Τ-2 δίνουν τον δικό τους αγώνα και λένε πως η δική τους υπογραφή δεν πρόκειται να μπει για αεροσκάφος που δεν είναι ικανό να πετάξει και να γυρίσει τους πιλότους πίσω στη βάση τους με ασφάλεια.

Τ’ ανταλλακτικά των Τ-2 πλέον είναι δυσεύρετα στην παγκόσμια αγορά και όσα εργοστάσια ακόμη υποστηρίζουν το συγκεκριμένο μοντέλο, πολλές φορές φτάνουν τις τιμές τους σε δυσθεώρητα ύψη, επίσης για ορισμένα από τα αναλώσιμα υλικά οι εταιρίες που τα παράγουν εδώ και καιρό έχουν ενημερώσει πως κλείνει η γραμμή παραγωγής διότι είναι ασύμφορο για εκείνες να συνεχίζουν αυτή τη δουλειά για μια μόνο χώρα. Άρα στο άμεσο μέλλον η ΠΑ θα πρέπει να λύσει τον γρίφο εξεύρεσης υλικών που μια μια οι εταιρίες τα σταματούν.

Πριν λίγες ημέρες το Hellas Journal κατά την τελετή λήξης της εκπαίδευσης των νέων Ανθυποσμηναγών που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους είχε γράψει πως η σημερινή ηγεσία καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να τελειώσει αυτή η κατάσταση, πλην όμως έως ότου παρθούν οι πολιτικές αποφάσεις, τα Τ-2 θα συνεχίσουν να πετούν και να μαθαίνουν στους αυριανούς υπερασπιστές του Αιγαίου όλα όσα χρειάζονται για ν’ ανταπεξέλθουν στις δύσκολες και ακραίες συνθήκες.

Αυτή η παραμονή των Τ-2 μπορεί να μεταφράζεται και για τα επόμενα πέντε ίσως και περισσότερα χρόνια, άραγε αντέχουν για κάτι τέτοιο; Βάσει των νέων οικονομικοτεχνικών μελετών, εκείνο που προωθείτε κι έχει να κάνει και με το μέλλον της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, είναι η μετατροπή της σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης.

Για να μην αγοράσει η Ελλάδα αεροσκάφη έχουν κληθεί εταιρίες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο εκμετάλλευσης του αεροδρομίου, τον τύπο του αεροσκάφους που προτίθενται να διαθέσουν για την εκπαίδευση των νέων ιπταμένων, για την τεχνική υποστήριξη την οποία αυτές θα την αναλάβουν και όχι η Πολεμική Αεροπορία.

Ανώτατες πηγές λένε πως οι προτάσεις αυτές υπάρχουν ήδη στο επιτελείο και θα πρέπει να παρθεί η τελική απόφαση η οποία όμως δεν θα είναι ημίμετρο για μια χώρα όπως η Ελλάδα που παράγει πιλότους υψηλού επιπέδου παγκόσμιας αναγνώρισης.

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία για τον χαμό του κυβερνήτη του εκπαιδευτικού Τ-2 (photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: