Η Αμερική “θυσιάζει” τις σχέσεις με την Τουρκία: Ο πάστορας δεν είναι απλώς ένας όμηρος




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Σε ομιλία του το Σαββατοκύριακο και ενώ κατέρρεε η τουρκική λίρα, μαζί της και η οικονομία της χώρας, μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν αναρωτιόταν αν η Ουάσιγκτον θα επέμενε να θυσιάσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, επιλέγοντας έναν πάστορα αντί την Τουρκία.

Προφανώς, ο Τούρκος ηγέτης τυφλωμένος από την αλαζονεία και την εξουσία αδυνατεί να αντιληφθεί πως η χώρα του δεν είναι ο ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ όπως ήταν στο παρελθόν και πως τώρα έχει μετατραπεί σε ένα αγκάθι στο πλευρό τους.

  • Και δεν είναι μόνο ο πάστορας που ρίχνει τη σκιά του στις σχέσεις των δύο χωρών, είναι και μια σειρά άλλων πολύ πιο σοβαρών θεμάτων όπως η διαφορετική στάση που κρατούν στο θέμα της Συρίας, η αγορά των S-400 και κυρίως το φλερτ της Άγκυρας με την Μόσχα και την Τεχεράνη. Είναι πλέον σαφές πως η Τουρκία εγκαταλείπει σιγά-σιγά τη Δύση και στρέφεται προς την Ανατολή.

Αρκετοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί στις ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με την Τουρκία και λένε ανοικτά πως πρόκειται για μια χώρα που δεν σέβεται τους συμμάχους της. Τονίζουν πως ο ρόλος της στο ΝΑΤΟ είναι προβληματικός και δεν διστάζουν να πουν ανοικτά πως οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία αποτελούν μεγάλη απειλή για τη Συμμαχία.

  • Αυτό δεν σημαίνει πως το βάρος της στο ΝΑΤΟ έχει μειωθεί. Εξάλλου, αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται καλά ο Τούρκος πρόεδρος και άλλωστε εδώ είναι που ποντάρει. Εκείνο, όμως, που δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται είναι το ότι για την Ουάσιγκτον ο πάστορας Άντριου Μπράνσον δεν είναι απλώς ένας όμηρος. Οι ΗΠΑ πάντα είχαν μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους πολίτες τους. Ειδικά για αυτούς όπως ο πάστορας, που σχετίζεται άμεσα με την εκλογική βάση, που έδωσε τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ, την ευαγγελική Δεξιά.

Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο, πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Με οποιοδήποτε τίμημα θα προσπαθήσουν να πετύχουν την απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον. Και αυτό προμηνύει ακόμη πιο δύσκολες μέρες για τον Ταγίπ Ερντογάν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός – Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας

Πως ο Τραμπ κατέστρεψε την Τουρκία: Η Αμερική δεν χρειάστηκε να ρίξει καν ένα πυροβολισμό!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: