Άλλος για Σύρο τράβηξε κι άλλος για Ζάκυνθο: Η πολιτική αντιπαράθεση έπιασε Αιγαίο και Ιόνιο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Τους δρόμους και τις θάλασσες έχουν πάρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα σκηνικό που αρχίζει να θυμίζει προεκλογικές περιοδείες.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Ιθάκη για να απευθύνει από εκεί το τέλος της Οδύσσειας των μνημονίων και την έναρξη μιας νέας περιόδου, ενώ τρεις μέρες μετά βρέθηκε ξανά σε νησιωτική περιοχή, αυτή τη φορά στη Σύρο, για να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο των πολύπαθων ναυπηγείων του Νεωρίου.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έκανε ένα πέρασμα από το πυρόπληκτο Μάτι μετέβη στη Ζάκυνθο για τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο η θαλασσινή αύρα, ο καλός καιρός και η αλλαγή τοπίου δεν πτοούν τους δύο βασικούς αντιπάλους από το να… «τρώγονται» επί παντός επιστητού παρά το γεγονός ότι ο λαός επιζητά την ενότητα και την χάραξη μιας όσο το δυνατόν κοινής στρατηγικής τόσο στα εθνικά θέματα – κυρίως απέναντι στην Τουρκία – όσο και στην οικονομία.

  • Από τη Σύρο ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως άλλες είναι οι κυβερνήσεις που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και την έβαλαν στα μνημόνια, ενώ υποσχέθηκε πως η κυβέρνηση θα σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ανθρώπων του μόχθου.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που έπεσε στη Σύρο και από πολλά ναυτικά μίλια μακριά στη Ζάκυνθο τόνισε πως ο πρωθυπουργός δεν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά την έβαλε σε ένα «τέταρτο άτυπο μνημόνιο» και ως εκ τούτου δεν δικαιούται να μιλά για το μέλλον.

Την ίδια στιγμή πάντως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανακοίνωνε πως μέχρι να αρχίσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος η αίθουσα της Ολομέλειας θα είναι έτοιμη και αυτό «ηχεί» σαν να είναι η αρένα έτοιμη για τις πολιτικές ταυρομαχίες.

Πάντως ήδη μυρίζει ανασχηματισμός και πολλά θα κριθούν και από τη γραμμή που θα δώσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η νέα περίοδος στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό

Στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση για την επόμενη περίοδο πραγματοποιήθηκε στην περίπου τρίωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, δεδομένων και των αυξημένων καθηκόντων που υπάρχουν στη νέα περίοδο.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η συζήτηση που έγινε σε καλό κλίμα με τις περισσότερες τοποθετήσεις να έχουν στρατηγικό χαρακτήρα, επικεντρώθηκε στα δεδομένα της νέας περιόδου και τα αυξημένα καθήκοντα που δημιουργεί. Αυτή η στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση θα πραγματοποιηθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) την ερχόμενη Δευτέρα «προκειμένου το κόμμα να καταστεί αντίστοιχο των προσδοκιών του κόσμου και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες αυτής της νέας φάσης», όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Επισήμαιναν επιπλέον ότι οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί και στη λειτουργία του κόμματος, πρέπει να διορθωθούν και το κόμμα πρέπει να ισχυροποιηθεί ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη δύναμη να δώσει τις μάχες της επόμενης περιόδου.

Άλλωστε, κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκε σήμερα και η πολιτική συγκυρία, η στρατηγική των υπόλοιπων κομμάτων, ενόψει και του γεγονότος ότι ούτως ή άλλως το 2019 είναι μια χρονιά με πολλές αναμετρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται επιβεβλημένη και η ισχυροποίηση του κόμματος στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων και πόσο έντονες και εμφανείς έχουν γίνει οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι βασικό ζητούμενο στη νέα περίοδο είναι η υλοποίηση ενός συνεκτικού πολιτικού σχεδίου που αφορά την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση των εργαζόμενων, τη στήριξη της μισθωτής εργασίας, τις θεσμικές αλλαγές και συγκεκριμένες πολιτικές για τη νεολαία.

Ν. Λιονάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Greece

Τσίπρας: Φέρνουμε στο προσκήνιο τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου

«Φέρνουμε στο προσκήνιο τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο ναυπηγείο της Σύρου, σε κλίμα έντονης συγκίνησης και χαράς από την πλευρά των εργαζομένων, που τον υποδέχθηκαν στο χώρο της δουλειάς τους.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στον τόπο «όπου το 1879 έγιναν οι πρώτες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας. Που ξεκίνησαν ακριβώς από το χώρο των ναυπηγείων» και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστική ανακοίνωση των εργατών του ναυπηγείου της εποχής, γραμμένη στην καθαρεύσουσα, την γλώσσα της εποχής: «Οι μεν πολυμελείς ημών οικογένειαι ελεεινώς υπό της πείνης κατετρύχοντο, τα δε βαλάντια των εργοδοτών επληρούντο χρυσού και αργύρου».

«Οι καιροί αλλάζουν» συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά δεν αλλάζει η ανάγκη του εργαζόμενου να μάχεται, πάντα με στόχο αξιοπρεπή δουλειά, και ζωή.

Έχοντας στο κέντρο της ομιλίας του τους εργαζόμενους και την ύψιστη αξία της αξιοπρεπούς εργασίας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι τα χρόνια των μνημονίων, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, υπέφερε περισσότερο από τον καθένα, η εργασία έγινε το μόνο «εμπόρευμα», που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι «πωλητές» -δηλαδή οι εργαζόμενοι.

«Η ελεύθερη αγορά ίσχυε για όλα, εκτός από τον ιδρώτα και τον κόπο του μεροκαματιάρη και του μισθωτού.Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν» και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με την αυθαιρεσία να φτάνει σε πρωτοφανή σημεία για τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Στόχος, όπως είπε, ήταν να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας, να καταργηθούν δικαιώματα, ελευθερίες, συλλογικές δράσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται, τουλάχιστον, με την εργοδοσία.

Μιλώντας για την μεταμνημονιακή περίοδο, σημείωσε ότι «έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε» και πρόσθεσε ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, αλλά «όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα». «Στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι: Η ανασυγκρότηση της παραγωγής. Η δίκαιη ανάπτυξη. Η προστασία της εργασίας. Κόντρα σε δυνάμεις πολιτικές, που ονειρεύονται μια ατέλειωτη αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια, για να κρατήσουν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στον αντίποδα των δυνάμεων αυτών, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα. Τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς».

Όπως υπογράμμισε, το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής βιομηχανίας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα τους. Είπε επίσης, ότι υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη των ναυπηγείων, ώστε μέσα στην επόμενη τριετία οι 300 εργαζόμενοι που υπάρχουν σημερα να γίνουν 1.000. Σημείωσε επίσης ότι την εποχή που η χώρα αλλάζει σελίδα, επέλεξε την πρώτη πολιτική παρέμβασή του «να γίνει από δω, έχοντας απέναντί μου εσάς, τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας», καθώς προτεραιότητα είναι «να ξανακερδίσουμε την εργασία».

Μιλώντας για τον πόλεμο της κυβέρνησης κατά της ανεργίας, είπε ότι στα τρία χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, 1.000.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους και υπενθύμισε τα ποσοστά της ανεργίας: 27,5% το 2014, 19,6% σήμερα. «Δεν καταφέραμε να καλύψουμε ακόμη το ένα εκατ., καταφέραμε να καλύψουμε 300.000. Μεγάλος ο δρόμος μπροστά μας», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.

Αλλά, ενώπιον των εργαζομένων στα ναυπηγεία, όπως ο ίδιος τόνισε, «αν υπάρχει μία προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση, τη χώρα, το έθνος, είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Με αξιοπρεπείς, καλά αμειβόμενες, με δικαιώματα δουλειές». Εξάλλου, αν ακούγεται και πάλι το σφυρί εδώ, στα ναυπηγεία, αυτό είναι χάρη στους αγώνες των εργαζομένων, σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νεώριο ο Αλ. Τσίπρας, για να συνεχίσει:

Αυτά τα οκτώ χρόνια, «ο κόσμος του μόχθου υπέφερε πιο πολύ, όλοι περάσαμε δύσκολα, ή… σχεδόν όλοι». Και θύμισε ότι μια μικρή πλειοψηφία χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις της και έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό. «Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις-Στην ανεργία οι εργαζόμενοι-Εκατομμυριούχοι αυτοί», ήταν οι χαρακτηριστικές λέξεις του. Παράλληλα, επέκρινε τις «κακομαθημένες» όπως τις χαρακτήρισε, δυνάμεις, «από δεκαετίες φαυλότητας και διαπλοκής, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με την εργατική τάξη δεμένη χειροπόδαρα, καταδικασμένη σε μισθούς πείνας, και χωρίς δικαιώματα».

«Σας καλώ να κρατήσετε γερά στα χέρια σας την υπόθεση του Νεωρίου» είπε ο πρωθυπουργός στους εργαζόμενους και συνέχισε: «Χρειάζεται ο αγώνας και η διαρκής διεκδίκηση. Κι αυτό θέλω να είναι το μήνυμά μου σε όλους τους μισθωτούς, τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος της χώρας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «το μέλλον δεν θαρθεί από μόνο του, έτσι νέτο σκέτο. Οι ίδιοι θα το χτίσουν με τους αγώνες τους. Και εμείς θα είμαστε εδώ, για να συνδράμουμε, να ανοίξουμε κλειστές πόρτες, να υπερασπιστούμε όσο και όπως μπορούμε, την υπόθεσή τους».

Στη συνέχεια της ομιλίας του στο ναυπηγείο Σύρου, ενώπιον των εργαζομένων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη τόνισε ότι τρεις βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η βιομηχανική ανασυγκρότηση, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας.

Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους του ναυπηγείου, συνοδευόμενος από τους εργαζόμενους, που του έσφιξαν το χέρι και τον χειροκρότησαν με εμφανή συγκίνηση, κατά την αποχώρησή του από τον χώρο της δουλειάς τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ της απεσταλμένης μας στη Σύρο, Ο. Λάττα
Σύρος, Greece

«Ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να διαφημίζει δήθεν έξοδο από τα μνημόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός «έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο, αφού υπέγραψε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που στοίχισε στην Ελλάδα παραπάνω από 100 δισ. ευρώ» δήλωσε -απαντώντας στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο σε “δυνάμεις που ονειρεύονται κρυφά μνημόνια”- ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Ζάκυνθο όπου βρίσκεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του νησιού Άγιου Διονυσίου, που κορυφώνονται σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας «έχει το θράσος σήμερα να διαφημίζει δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, αυτός ο οποίος έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας για πολλά χρόνια ακόμα και είναι αυτός που έχει υπογράψει τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο αύριο της Ελλάδας, ο κ. Μητσότακης τόνισε ότι «χρειάζεται μια δημιουργική επανεκκίνηση, η Ελλάδα ενωμένη να μπορέσει να αξιοποιήσει τα σημαντικά της πλεονεκτήματα, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες, ασφάλεια και αλληλεγγύη».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Ζάκυνθο, ως ένα νησί με «σημαντικά αναξιοποίητα πλεονεκτήματα». Σημειώνοντας ότι «είναι ένα νησί το οποίο κατά το παρελθόν έχει υποστεί τις συνέπειες μιας άναρχης τουριστικής ανάπτυξης» επισήμανε πως «είναι πολύ σημαντικό, σε ένα τόσο όμορφο τόπο, να συνυπάρχει η τουριστική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος».

«Το θαλάσσιο πάρκο είναι ένας σημαντικός πλούτος όχι μόνο για την Ζάκυνθο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα, και μπορεί να είναι μια πηγή σημαντικών εσόδων για τον τουρισμό και στήριξης της τοπικής οικονομίας. Οι δύο αυτές δραστηριότητες, της προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού, θα πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά και το σχέδιο της ΝΔ κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και σε καταστάσεις ανομίας που έχουν δημιουργηθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια -με αφορμή ίσως το τελευταία περιστατικό με τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών- τονίζοντας: «Είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη στην Ζάκυνθο και να μην δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας, το οποίο υποβαθμίζει τη ζωή των πολιτών και υπονομεύει το τουριστικό προϊόν. Και αυτό αποτελεί δέσμευση πανελλαδικής εφαρμογής για εμένα, και έχει ιδιαίτερη απήχηση στη Ζάκυνθο».

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στην Ζάκυνθο λίγο μετά τις 10:30 όπου τον υποδέχθηκαν πολιτευτές και φίλοι της ΝΔ και αμέσως μετά ξεκίνησε την περιοδεία του, που περιλάμβανε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία, το Βυζαντινό Μουσείο ενώ στη συνέχεια περπάτησε στο κέντρο της πόλης, καταλήγοντας στο δημαρχείο όπου συντάηθηκε με τον δήμαρχο της πόλης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ανταποκριτή μας Κ. Συνετού
Ζάκυνθος, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: