Δεν βάζουν μυαλό: Ξαφνικά, αισιόδοξοι για νέα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων…




Σε νέα βάση θεωρεί η Αθήνα ότι μπορούν να εισέλθουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών την Τετάρτη 15 Αυγούστου, υποστηρίζει σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα το Κυπριακό Πρακτρορείο (ΚΥΠΕ).

Σύμφωνα με το Πρακτορείο, δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε όλες τους τις δηλώσεις οι Έλληνες αξιωματούχοι σημειώνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν, πλέον, να «γυρίσουν σελίδα» ενώ ήδη έχει απευθυνθεί από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο πρόσκληση στον Τούρκο ομόλογό του για επίσκεψη στην Ελλάδα.

  • Αυτό που δεν λένε βέβαια, είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν να αντιμετωπίσουν ένα απρόβλεπτο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με προσωπική του απόφαση έκλεισε για 167 μέρες στις φυλακές τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό ατού, στην προσπάθειά του να εκβιάσει την Ελλάδα για να του παραδώσει τους Τούρκους αξιωματικούς. Ως γνωστόν τους κατηγορεί για συμμετοχή στο εναντίον του πραξικόπημα.

Και τους άφησε ελεύθερους, στο πλαίσιο ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού, και στην προσπάθειά του να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο του Ερντογάν είναι να εκμεταλλευθεί τους Ευρωπαίους, οι οποίοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τον πρέοδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πάρα πολλά θέματα, κυρίως οικονομικά και εμπορικά.

Στην ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζουν, υποστηρίζει το ΚΥΠΕ, ότι η ενέργεια της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ήταν αυτονόητη βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι ικανή να σηματοδοτήσει μία καλύτερη φάση στις σχέσεις των δύο χωρών και να αποτελέσει αρχή επίλυσης των ανοικτών ζητημάτων, στη βάση πάντα των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου.

Σημειώνουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή στο δρόμο της διπλωματίας, πάντα προασπιζόμενη τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της, και διατήρησε πολυεπίπεδους διαύλους με την Άγκυρα.

  • Ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι ιδιαιτέρως κρίσιμες ήταν οι τρεις επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία το 2015-2016 και οι συναντήσεις ΥΠΕΞ που συνεισέφεραν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την οικοδόμηση της ευρωτουρκικής στρατηγικής σχέσης και την προώθηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν τη στήριξη που παρείχε η Αθήνα στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας κατά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016 αλλά και τη σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στη διατήρηση των ευρωτουρκικών διαύλων. Επιπλέον, σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν προσχώρησε στη λογική επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία κατά την τελευταία περίοδο.

Σημαντικός παράγοντας στην επίλυση του ζητήματος της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτών θεωρεί η Αθήνα και την προσπάθεια της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ και τα κράτη μελή της (αποκατάσταση σχέσεων με Ολλανδία, συνάντηση με Μέρκελ, προσέγγιση Αυστρίας), σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. «Η Τουρκία προέβη σε αυτή την κίνηση αναγνωρίζοντας ότι το ανωτέρω ζήτημα είχε – μετά από τις ανωτέρω ελληνικές ενέργειες – καταστεί καίριας σημασίας για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πώς επηρεάζεται το Κυπριακό

Με δεδομένο ότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμος μήνας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στην Αθήνα αναμένουν τις αντιδράσεις της Άγκυρας σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά τις κινήσεις της στα ενεργειακά και το δεύτερο τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης στη νέα φάση των διαπραγματεύσεων και ειδικά στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τη δεύτερη εβδομάδα Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στις 11 του μήνα) αναμένεται στην Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Η κ. Λουτ θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 4 Σεπτεμβρίου, θα μεταβεί στη Σμύρνη για τα εγκαίνια του νέου ελληνικού προξενείου της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας του ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του με τις εξελίξεις στο Κυπριακό να έχουν κεντρική θέση στην ατζέντα των συζητήσεών τους. Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθούν και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Σημειώνεται ότι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί φέτος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κουβέλης: Η Ελλάδα θέλει να προάγει την συνεργασία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στην αποφυλάκιση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, δήλωσε:

«Η συγκεκριμένη ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης ανοίγει διαδικασίες προκειμένου και η ρητορική της επίθεσης και όλες εκείνες οι ταραγμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας να βρεθούν σε μία άλλη πορεία, σε έναν άλλο δρόμο, με το δεδομένο ότι η χώρα μας θέλει να προάγεται η συνεργασία, η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στις σχέσεις με τη γειτονική μας Τουρκία».

Σημείωσε ότι οι «συγκεκριμένες και σημαντικές ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με κορυφαίες τις ενέργειες του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, έδωσαν το συγκεκριμένο αυτό αποτέλεσμα». «Η ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης είναι μία συγκεκριμένη επιλογή του Ερντογάν, αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να διαμορφώσει με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη», σχολίασε περαιτέρω.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας περί απαγωγής των 2 Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «δεν είχα τέτοια στοιχεία που να μπορώ να τεκμηριώσω αυτή την άποψη, της απαγωγής. Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Καμμένου κι εμένα».

Και πρόσθεσε:

«Από κει και πέρα όμως εκείνο το οποίο πρέπει να καταγράψει κανείς είναι ότι αποτελούσε μία επιλογή από την πλευρά του Ερντογάν, που αναμφισβήτητα εντάσσονταν στην επιθετική ρητορική όσο και στην πρακτική σε σχέση με τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη από την πλευρά της γείτονας χώρας» εκτίμησε.

Ερωτηθείς για το εάν η χώρα μας θα επαναπροσδιορίσει τη στάση της αναφορικά με τις εντολές που δόθηκαν πρόσφατα από το ΓΕΕΘΑ για το πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Κουβέλης είπε:

«Νομίζω ότι πρέπει να αναμείνουμε τα πράγματα όπως θα εξελιχθούν, στη βάση όσων προανέφερα, δηλαδή ότι είναι θετική η εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι «η διεκδίκησή μας για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, δεν εμπεριέχει σε καμία περίπτωση το στοιχείο της οποιασδήποτε ανταλλαγής με τους Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, πήραν άσυλο».

Τέλος για το θέμα των εννέα Κούρδων συλληφθέντων που κρατούνται στη χώρα μας και η Τουρκία τους κατηγορεί ως «τρομοκράτες», παρέπεμψε «στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία εφαρμόζει το εθνικό, το ευρωπαϊκό αλλά και το Διεθνές Δίκαιο».

Τι κρύβει η δήλωση του Λευκού Οίκου για τον Ερντογάν: Αυτή η κυβέρνηση (Τραμπ) δεν ξεχνά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: