Tρομερή αδικία το ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη, δήλωσε η Τερέζα Βίλιερς




Με αφορμή την επερχόμενη 44η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και έναρξης της τουρκικής κατοχής η φιλοκύπρια Βουλευτής του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος στην περιφέρεια Chipping Barnet στο βόρειο Λονδίνο, Τερέζα Βίλιερς, ανανέωσε την έκκλησή της για μία δίκαιη, διαρκή και ισορροπημένη λύση στο Κυπριακό που θα επανενώνει το νησί.

Σε ανακοίνωσή της η κ. Βίλιερς αναφέρει ότι πρόσφατα είχε συνάντηση στο βρετανικό κοινοβούλιο με το μέλος του τοπικού κομματικού συνδέσμου Δώρο Παρτασίδη και τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς της Αντώνη και Νίκο Σαββίδη με σκοπό να συζητήσουν το θέμα της Αμμοχώστου, τόπο καταγωγής των δύο τελευταίων.

Μετά από τη συνάντηση η κ. Βίλιερς ήγειρε το ζήτημα της Κύπρου με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε λειτουργική λύση οφείλει να παρέχει ασφαλή επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

«Καθώς προετοιμαζόμαστε να σημειώσουμε την 44η επέτειο της εισβολής του 1974, θέλω να ανανεώσω τη δέσμευσή μου στο σκοπό μίας ελεύθερης και ενωμένης Κύπρου. Είναι μία τρομερή αδικία το ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη επί περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες και θα συνεχίσω να κάνω εκστρατεία για μια δίκαιη και ειρηνική λύση ώστε να επέλθει ένα τέλος σε αυτή τη διχοτόμηση και να δούμε όλους τους Κύπριους να μπορούν να ζουν μαζί ξανά», δήλωσε η Βρετανίδα Βουλευτής.

Η κ. Βίλιερς συνέχισε σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζω πλήρως την κλίμακα της οδύνης που αισθάνονται εκείνοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το 1974 και δεν τους έχει επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν. Χαιρέτισα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα της Αμμοχώστου με τους ψηφοφόρους της περιφέρειάς μου Αντώνη και Νίκο Σαββίδη. Είναι μία τραγωδία που τόσοι πολλοί κάτοικοι της Αμμοχώστου και άλλων χωριών και πόλεων υποχρεώθηκαν να φύγουν και είναι ακόμα εξόριστοι από τα σπίτια τους».

Στη συνέχεια η φιλοκύπρια Βουλευτής αναφέρθηκε στους προσωπικούς της αγώνες υπέρ της Κύπρου: «Επί σχεδόν δύο δεκαετίες έχω εμπλακεί σε αμέτρητες εκστρατείες και πρωτοβουλίες καλώντας σε ελευθερία για την Κύπρο. Έχω παραστεί σε εκατοντάδες κυπριακές κοινοτικές εκδηλώσεις, ενώ επίσης έχω πραγματοποιήσει τακτικές επισκέψεις στην Κύπρο. Έχω συναντήσει τέσσερις διαδοχικούς Προέδρους της Κύπρου, περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη».

«Θέλω να δω μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, συμφωνημένη μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου. Δεν πιστεύω ότι η όποια μελλοντική λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις τρίτων χωρών. Έχω μιλήσει δημοσίως εναντίον τέτοιων εγγυήσεων στο κοινοβούλιο, επειδή είναι αχρείαστες και αδικαιολόγητες. Πιστεύω επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο», ανέφερε.

Η Τερέζα Βίλιερς κατέληξε λέγοντας ότι θα συνεχίσει να προτρέπει τους Βρετανούς Υπουργούς να αναλάβουν δράση για να υποστηρίζουν τους Κύπριους στις προσπάθειές τους να πετύχουν μία συμφωνημένη λύση στην Κύπρο.

«Σε πολλές περιπτώσεις έχω ζητήσει από υπουργούς να πιέσουν την κυβέρνηση της Άγκυρας να δώσει στους Κύπριους την ελευθερία να καθορίσουν το δικό τους μέλλον. Έχω εγείρει κυπριακά ζητήματα απευθείας με την πρωθυπουργό. Μάχομαι για τον κυπριακό σκοπό κάθε μέρα. Δεν πιστεύω ότι πολλοί άλλοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού φτάνουν στο δικό μου επίπεδο δέσμευσης για την Κύπρο», συμπλήρωσε η Τερέζα Βίλιερς.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 18/07/2018 21:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: