Το αγωνιστικό σθένος των πεσόντων είναι ο φάρος για την επανένωση, λέει ο Λακκοτρύπης




Καθοδηγητικός φάρος για επανένωση της Κύπρου πρέπει να είναι το εθνικό φρόνημα, το αγωνιστικό σθένος και η αγνή φιλοπατρία που χαρακτήριζαν τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε χαιρετισμό του στο ετήσιο Μνημόσυνο για τη Μαύρη Επέτειο της 20ης Ιουλίου 1974, στο Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος στη Λάρνακα, όπου εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «44 χρόνια έχουν περάσει από το τραγικό καλοκαίρι του 1974 και παρά το διεθνώς αναγνωρισμένο δίκαιο του αγώνα μας, η Κύπρος παραμένει δυστυχώς το μοναδικό μοιρασμένο κράτος μέλος της ΕΕ και οι Κύπριοι οι μόνοι Ευρωπαίοι πολίτες που στερούμαστε βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια μας την πατρίδα».

Πρόσθεσε ότι «η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του ενός τρίτου της πατρίδας μας από τον τουρκικό στρατό, δεν μας επιτρέπει ελεύθερα να διακινηθούμε, να εγκατασταθούμε και να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας δικαιώματα στο κατεχόμενο μέρος του νησιού μας. Είναι γι’αυτό ακριβώς το λόγο που ο λαός μας οφείλει σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση, να διατρανώνει την αποφασιστικότητα του για επιστροφή και την ετοιμότητα του να εργαστεί για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, μιας λύσης που να είναι λειτουργική και βιώσιμη και η οποία θα εδράζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη διεθνή νομιμότητα και στις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ακόμα πως «εάν επιθυμούμε την επανένωση του τόπου και του λαού μας και εάν όντως κύρια έγνοια μας είναι ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, καθοδηγητικός φάρος των προσπαθειών μας πρέπει να είναι πάντοτε το εθνικό φρόνημα, το αγωνιστικό σθένος και η αγνή φιλοπατρία που χαρακτήριζαν τους πεσόντες μας κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974».

Μητροπολίτης Κιτίου

Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη θυσία όσων «όρθωσαν το ανάστημα τους και έπεσαν στο πεδίο της τιμής υπερασπιζόμενοι αυτή τη μικρή πατρίδα» και σημείωσε πως σήμερα «τους δίνουμε μια υπόσχεση ότι η γη της Κύπρου, η ποτισμένη με το αίμα των παιδιών, η γη της Κύπρου η σπαρμένη με τα κόκαλα των παλληκαριών δεν θα παραδοθεί στον Τούρκο εισβολέα».

Δυστυχώς συνέχισε «κάποιοι που θέλουν να λέγονται δημοσιογράφοι, διέγραψαν από τη γλώσσα του λαού τη λέξη «γλωσσοδέτης» και τους «προδότες και την προδοσία» τα αποκαλούν σήμερα «γλωσσάριο». Μας λένε μ’ αυτό το «γλωσσάριο» ότι η κατοχή δεν υπάρχει στη Κύπρο και δεν μπορούν να ακούσουν τη φωνή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλης της πολιτικής ηγεσίας, όταν τους λένε ότι η κατοχή θα εξαλειφθεί μόνο όταν τα κατοχικά στρατεύματα των Τούρκων εισβολέων, αποχωρήσουν».

Πρόσθεσε ακόμα ότι σύμφωνα με το «γλωσσάρι» «την ελεύθερη Κύπρο πρέπει να τη λέμε νότια Κύπρο, το κατοχικό βόρειο μέρος της πρέπει να το λέμε βόρεια Κύπρο και δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο μας ωθούν στο να δεχθούμε τη διχοτόμηση της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος σε άλλο σημείο του γλωσσαρίου σύμφωνα με το οποίο «δεν υπάρχουν πρόσφυγες Ελληνες, ότι υπάρχουν μόνο οι έποικοι τους οποίους πρέπει να λέμε πρόσφυγες» ο Μητροπολίτης είπε χαριτολογώντας «σιγά μη δε μας ζήτησαν να κάνουμε έρανο και να τους τρέφουμε. Όμως δεν ζήτησαν αυτό το πράγμα” συνέχισε “γιατί ξέρουν ότι κατακρατούν τα σπίτια των προσφύγων και τη γη μας τη λεηλατούν και τη βεβηλώνουν όπως βεβηλώνουν τους ναούς μας».

Ο Μητροπολίτης είπε επίσης ότι «αυτοί οι νέοι, οξυδερκείς, μεγάλοι στο πνεύμα δημοσιογράφοι δεν θα μας πείσουν» ότι πρέπει να παραδοθούμε στον Τούρκο εισβολέα και σημείωσε πως εμείς «σας λέμε μόνο τουλάχιστον σωπάστε».

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ
22/07/2018 13:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: