Συνάντηση του υπουργού Άμυνας με τον δήμαρχο Ραφήνας: Οι Ε.Δ. στο πλευρό των πληγέντων




Μια εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην ανατολική Αττική έκαναν από κοινού σε σύσκεψη το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Πάνος Καμμένος και ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς.

“Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου για τη σημερινή μας συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Αρχηγού ΓΕΣ, του Διοικητή του Μηχανικού και του βουλευτή της περιοχής Κωνσταντίνου Κατσίκη, για την εκτίμηση της κατάστασης και την απόφαση λήψης κάποιων μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων σε αυτή την τραγωδία. Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ήδη έχουν διατεθεί ομάδες προσωπικού που κάνουν μικτές περιπολίες στην περιοχή, με περίπου 15 οχήματα και 250 στρατιώτες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μαζί με την αστυνομία – και με την ευθύνη της αστυνομίας – την ασφάλεια των πληγεισών περιοχών.
Αποφασίσαμε με τον κ. Δήμαρχο να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση ενός κέντρου επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, υπό την καθοδήγηση του Στρατού Ξηράς, που θα έχει τη δυνατότητα, πρώτα απ’ όλα, να παρέχει τα αναγκαία τρόφιμα και συσσίτια στο προσωπικό που εργάζεται στην περιοχή, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των εθελοντών των ΜΚΟ που υπάρχουν εκεί. Θα εγκατασταθεί στον πεζόδρομο κοντά στην Αργυρά Ακτή”, είπε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε:

“Έχουμε διαθέσει 50 μηχανικούς που βρίσκονται με τα μικτά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και συζητήσαμε με τον κ. Δήμαρχο τη δυνατότητα που έχουν το Μηχανικό και η ΜΟΜΚΑ, σε συνεννόηση βεβαίως με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, για τη δημιουργία αντιπλημμυρικής θωράκισης, κατόπιν μελετών που θα γίνουν και μιας προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης και μετά την περίοδο του Αυγούστου, δηλαδή την περίοδο που θα αρχίσουν οι βροχές, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Το Μηχανικό είναι στην διάθεση του Δήμου και για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και βεβαίως για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής. Στη διάθεση του Δήμου, οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το σύνολο των δυνατοτήτων τους, για τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού και την αποκατάσταση του αθλητικού κέντρου του Νέου Βουτζά, το οποίο έχει καεί ολοσχερώς. Παράλληλα, θα διαθέσουμε από τα στρατιωτικά εργοστάσια για τους κατοίκους, όλα τα αναγκαία υλικά, όπως χρώματα, φάρμακα και άλλα. Σε σχέση με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατεύσιμους, αποφασίσαμε πρώτα από όλα την άμεση χορήγηση αδείας δέκα ημερών σε όλους τους στρατεύσιμους και το μόνιμο προσωπικό που έχει την οποιαδήποτε εμπλοκή με την περιοχή. Δίνουμε τη δυνατότητα, κατόπιν αιτήματος, και θα παρακαλέσω πολύ τους συγγενείς ή τους ενδιαφερόμενους στρατεύσιμους να απευθυνθούν στα στρατολογικά γραφεία είτε στο κέντρο που δημιουργείται στην περιοχή της Ραφήνας, για την άμεση μετάθεση του μόνιμου προσωπικού, αλλά και των στρατευσίμων από τον Έβρο και τα νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδος προς την περιοχή που έχει πληγεί, προκειμένου να μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Παράλληλα, δίνουμε τη δυνατότητα προσωρινής αναβολής κατάταξης για τους νέους που έχουν υποχρέωση στράτευσης τους επόμενους μήνες. Θέλω να πω ότι όλες οι δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η διάθεση μέσων ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών, αφαλατωτών, η στέγαση στα ΚΑΑΥ ή σε άλλες στρατιωτικές περιοχές είναι στην διάθεση του Δήμου. Είναι μια μεγάλη τραγωδία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στο πλευρό των πολιτών, όπως έπραξαν και κατά τις πρώτες ώρες με τη συμβολή και των τριών όπλων και του Πολεμικού Ναυτικού με τη σωτηρία πάνω από 120 πολιτών που περισυλλέγησαν από την θάλασσα, της Πολεμικής Αεροπορίας, με τα μέσα τα οποία διαθέτει, αλλά και του Στρατού Ξηράς που βρέθηκε και μέσω των Ειδικών Δυνάμεων με 19 βάρκες στην πληγείσα περιοχή”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ραφήνας τόνισε:

«Κύριε Υπουργέ, θέλω να ευχαριστήσω και εσάς και δια μέσου εσάς όλο το επιτελείο και το προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όχι μόνο για την άμεση ανταπόκριση και την παροχή βοήθειας, από την πρώτη στιγμή, στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής και τη βοήθεια αποκατάστασης των υποδομών, αλλά και για την τεράστια συμβολή σας προχθές το βράδυ στη διάσωση περίπου 800 ατόμων που ήταν εγκλωβισμένοι στο θαλάσσιο μέτωπο και τη μεταφορά τους στο λιμάνι της Ραφήνας. Ήταν αδύνατη η οδική προσέγγιση. Χωρίς τη δική σας συμβολή, όπως και του Λιμενικού και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, θα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα. Η βοήθεια που προσφέρετε στην αποκατάσταση των υποδομών στην περιοχή, που έχουμε κοινό στόχο να αποκατασταθούν άμεσα τις επόμενες ημέρες, θα δώσει την ελπίδα σε αυτούς τους κατοίκους ότι θα αποκατασταθεί η συνοχή του οικιστικού ιστού ώστε αυτές οι όμορφες περιοχές να ξαναρχίσουν να λειτουργούν. Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου και οι υπηρεσίες του ολοκληρώνουν σήμερα τη λειτουργία των υποδομών. Θέλουμε, με τη βοήθειά σας, που την προσφέρετε αφειδώς, να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και τις επόμενες ημέρες όλα τα προβλήματα. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: