Σύγκρουση «μηδενικού αθροίσματος»: Η ΜΙΤ και οι βρώμικες επιχειρήσεις της στο εξωτερικό




Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η σύγκρουση Ερτογάν- Γκϊουλέν που μαίνεται εδώ και κάποια χρόνια δεν περιορίζεται μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Έχει λάβει και προεκτάσεις στο εξωτερικό. Βασικό όργανο δίωξης είναι και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), οι επιχειρήσεις της οποίας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχία.

«Βρώμικες»  και «καθαρές» επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Το δίκτυο Γκϊουλέν είναι παγκόσμιο. Γι’αυτό, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, απαιτείται και δράση των υπηρεσιών ασφαλείας εκτός συνόρων. Ο Ερτογάν γνωρίζοντας αυτή την αλήθεια εξουσιοδότησε τη ΜΙΤ να δραστηριοποιηθεί και σε έτερες χώρες.

Η Μαλαισία ήταν από τις πρώτες χώρες που βρέθηκε στο στόχαστρο της ΜΙΤ. Λίγο καιρό μετά το πραξικόπημα στη Τουρκία, το καλοκαίρι του 2016, πράκτορες απήγαγαν τον δάσκαλο Αλααντίν Ντουμάν που εργαζόταν σε σχολικό δίκτυο του κινήματος Γκϊουλέν στη Κουάλα Λουμπούρ. Τον Μάιο του 2017 δύο Τούρκοι, οι Τουργκάϋ Καραμάν και Ιχσάν Ασλάν, συνελήφθησαν από τις αρχές της ασιατικής χώρας με κατηγορίες ότι αποτελούν απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Αν και δεν φαίνεται άμεση εμπλοκή της ΜΙΤ, ωστόσο είναι πασιφανές ότι εκμεταλλευόμενη τις πολύ καλές σχέσεις της με τη Μαλαισία, η τουρκική κυβέρνηση πίεσε για αυτήν την ενέργεια των μαλαισιανών αρχών.

Στις 23 Μαρτίου 2018, τρεις γκιουλενιστές (Ιμπραήμ Ακμπάς, Οσμάν Ουζπινάρ και Ακνάν Ντεμιρουνάλ), οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη δράση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κινήματος στη Γκαμπόν, συνελήφθησαν στη Λιμπρεβίλ. Πίσω από τη σύλληψη βρισκόταν η Τουρκία, η οποία μέσω της πρεσβείας της στην αφρικανική χώρα πίεσε τη κυβέρνησή της να τους συλλάβει. Μάλιστα, στελέχη της πρεσβείας- ίσως «κεκαλυμμένοι» Τούρκοι πράκτορες- τους επισκέφτηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να αποσπάσουν πληροφορίες. Παρά το γεγονός ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προέκυπτε κάτι το ενοχοποιητικό και παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων τους να τους αθωώσουν, η αστυνομία δεν άλλαξε στάση. Με το επιχείρημα ότι ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια του κράτους, επέτρεψαν σε τουρκικό ιδιωτικό αεροσκάφος να τους μεταφέρει στη Τουρκία για να ανακριθούν και να δικαστούν. Φυσικά, οι διαμαρτυρίες των οικογενειών τους και το γεγονός ότι είχαν επαφές με τον ΟΗΕ δεν στάθηκαν αναγκαίες συνθήκες από το να αποτρέψουν τη ΜΙΤ να τους συλλάβει.

Όμως, η ΜΙΤ δεν θα σταμάταγε εδώ. Στις 29 Μαρτίου σε μια θεαματική επιχείρηση εντός του εδάφους του Κοσόβου, πράκτορες της απήγαγαν έξι γκιουλενιστές χωρίς οι δυνάμεις ασφάλειας της χώρας να τους αποτρέψουν. Πρόκειται για μια «βρώμικη» επιχείρηση, χωρίς καμία εξουσιοδότηση, που παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα του βαλκανικού κράτους. Η αρνητική εντύπωση που προκάλεσε, οδήγησε τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάζ να απολύσει τον υπουργό εσωτερικών και τον αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών. Σε ρητορικό επίπεδο αντέδρασε και η Ε.Ε. καταδικάζοντας αυτήν την ενέργεια. Ωστόσο, οι απαχθέντες μεταφέρθηκαν στη Τουρκία χωρίς περαιτέρω αντιδράσεις!

Φυσικά, οι επιτυχίες αυτές της ΜΙΤ την ενθάρρυναν να εντείνει τη δράση της. Στις 27 Ιουλίου, Τούρκοι πράκτορες μεταφερόμενοι με ιδιωτικό αεροσκάφος αφίχθησαν στη πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, στο διεθνές αεροδρόμιο Τσενγκίς Χαν. Ο σκοπός τους ήταν να απαγάγουν τον γενικό διευθυντή του δικτύου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα Βεϋσέλ Ακτσάϋ. Το πρωί της αναφερόμενης ημερομηνίας, ο Ακτσάϋ απήχθη από αγνώστους κοντά στο σπίτι του. Μεταφέρθηκε μυστικά στο αεροπλάνο χωρίς να γίνει αντιληπτός από τις μογγολικές υπηρεσίες ασφάλειας. Χρειάστηκε η κινητοποίηση της γυναίκας του και συναδέλφων του ώστε ο κρατικός μηχανισμός να αντιληφθεί τι συμβαίνει. Έτσι, ενώ όλα ήταν έτοιμα για την απογείωση, ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου δεν έδωσε άδεια απογείωσης. Η εντολή αυτή είχε δοθεί από τη κυβέρνηση. Αμέσως, εστάλησαν άνδρες της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών για να διευθετήσουν τη κατάσταση. Τελικά, κατόπιν αντιδράσεων και του φόβου ξεσπάσματος ενός διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας και Μογγολίας, ο Ακτσάϋ απελευθερώθηκε και η ομάδα της ΜΙΤ αποχώρησε άπρακτη.

Αντί Επιλόγου

Οι επιχειρήσεις της ΜΙΤ εκτός τουρκικής επικράτειας είναι, πλέον, γεγονός. Αυτό δείχνει ότι ο Ερτογάν είναι ιδιαίτερα ισχυρός στο διεθνές σύστημα, αφού δεν διστάζει να αναθέσει στη ΜΙΤ τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε άλλες χώρες, ακόμα και αν παραβιάζεται η επικράτεια τους! Τα λόγια του δεν είναι τυχαία. Σε συνεδρίαση με τους περιφερειακούς εκπροσώπους του ΑΚΡ στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «Οπουδήποτε και αν βρίσκονται (σ.σ. οι γκιουλενιστές) θα τους συλλάβουμε και θα τους φέρουμε πίσω (σ.σ. στη Τουρκία), Θεού θέλοντος» (δημοσίευση στον ιστότοπο TurkishMinute, 30 Μαρτίου 2018).  

Η ΜΙΤ λαμβάνει, συνεπώς, όλο και περισσότερο τον ρόλο της CIA και της Mossad, οι οποίες υπηρεσίες διεξάγουν τις ίδιες ακριβώς επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη της ολικής αναβάθμισης που έχει επιτύχει ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός.

Αυτή η δραστηριότητα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών αποτελεί απειλή για την Ελλάδα; Η απάντηση είναι καταφατική. Η Ελλάδα εξαιτίας και της άρνησης της να εκδώσει στη Τουρκία τους οχτώ πραξικοπηματίες-γκιουλενιστές, πολύ πιθανόν να αποτελεί πρώτης κλάσης στόχο για τη ΜΙΤ. Όμως, αντίθετα με τις χώρες που προαναφέρθηκαν, η Ελλάδα δεν είναι απ’ ότι φαίνεται και τόσο εύκολος στόχος. Πάντως, το γεγονός ότι οι Τούρκοι που έχουν βρει καταφύγιο εντός ελληνικού εδάφους  είναι αξιωματικοί- πραξικοπηματίες και όχι απλοί εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ανησυχήσει τη κυβέρνηση για τυχόν κίνηση Τούρκων κατασκόπων στη χώρα μας. Ιδίως, τώρα, που η προσοχή έχει στραφεί στην αντιμετώπιση της τραγωδίας στην Αττική.

*Μεταπτυχιακός φοιτητής «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Ε.Κ.Π.Α.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ποιος υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συνιστών κρατίδιο; Η κυβέρνηση Αναστασιάδη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: