Στο Στρασβούργο θα συζητήσουν σήμερα για την Ελλάδα παρουσία του Μάριο Σεντένο




Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί  σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, για να συμμετάσχει σε συζήτηση για την ολοκλήρωση του μνημονίου της Ελλάδας. Τις εργασίες της ολομέλειας θα απασχολήσει σήμερα και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, ενώ το Σώμα θα προσφωνήσουν Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ανγκόλας Ζοάο Λουρένσο.

Πιο αναλυτικά, το απόγευμα της Τετάρτης οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας με τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Θα συζητηθούν επίσης τα επόμενα βήματα για τη γενική μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας προϋπολογισμού για τη ζώνη του Ευρώ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup θα συμμετάσχει σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο κ. Σεντένο είχε ήδη συμμετάσχει σε ακρόαση στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ στις 21 Φεβρουαρίου.

Ο Πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι θα είναι ο όγδοος κατά σειρά Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους Ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Ο προηγούμενος Ευρωπαίος ηγέτης που προσφώνησε το ΕΚ ήταν ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, στις 13 Ιουνίου, ενώ η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για τη σύνοδο της ολομέλειας του Σεπτέμβρη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Θα ακολουθήσει η πανηγυρική συνεδρίαση με τον Ζοάο Λουρένσο, τη στιγμή που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής σε μια σειρά από τομείς.

Σήμερα θα συζητηθεί επίσης το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS), που έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν βίζα θα πρέπει να λάβουν άδεια προτού ταξιδέψουν εντός της ΕΕ, σύμφωνα με νέους κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σε ψηφοφορία αύριο, Πέμπτη. Οι ταξιδιώτες που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενέχουν κίνδυνο παράτυπης μετανάστευσης, συνιστούν απειλή για την ασφάλεια ή ενέχουν υψηλό επιδημικό κίνδυνο δε θα λαμβάνουν τη σχετική άδεια ταξιδίου.

Το ETIAS θα πρέπει να βρίσκεται σε εφαρμογή το 2021 και θα ισχύσει σε περισσότερες από 60 χώρες και περιοχές των οποίων οι υπήκοοι μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα.

Η εν λόγω άδεια ταξιδιού θα κοστίζει 7 ευρώ και θα ισχύει για τρία χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ταξιδιωτών θα λαμβάνουν θετική απάντηση άμεσα, αφού πρώτα έχουν συμπληρώσει το σχετικό έντυπο ηλεκτρονικά και αφού τα δεδομένα τους έχουν ελεγχθεί σε συνάρτηση με σχετικές βάσεις δεδομένων.

ΚΥΠΕ – του απεσταλμένου μας Αντώνη Γκιλδάκη
Γαλλία/ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 04/07/2018 06:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: