Στο ίδιο καζάνι διαφορετικές εξελίξεις με στόχο ένα «σκηνικό τέλους»: «Ψαρεύει» στα θολά ο ΟΗΕ




Του Κώστα Βενιζέλου

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, σε διάφορα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να διαμορφωθούν συνθήκες για να στηθεί σκηνικό διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Διαφορετικοί παίκτες κινούνται για να συμπληρώσουν το παζλ διαφορετικών εξελίξεων, που έχουν ως σημείο αναφοράς την Κύπρο και την περιοχή.

  • Πληροφορίες αναφέρουν πως χώρες που εμπλέκονται στις διεργασίες υποστηρίζουν ότι ούτως ή άλλως θα πρέπει να υπάρξει νέα προσπάθεια καθώς έτσι θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι.

Την ώρα που η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ,  Τζέιν Χολ Λουτ, ετοιμάζεται για να αρχίσει κύκλο επαφών, οι παρασκηνιακές διεργασίες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκονται στο ζενίθ. Για μια ακόμη φορά, το θέμα της Ειρηνευτικής Δύναμης χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πίεσης προς τη Λευκωσία. Αυτή τη φορά οι Αμερικανοί πρωταγωνιστούν για να επιφέρουν αλλαγές στο ρόλο και την αποστολή της Δύναμης.

  • Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι θα επιμείνουν στη θέση τους για αλλαγές και δεν αποκλείεται να θέσουν κάποια ουρά στο ψήφισμα. Όπως για παράδειγμα μια μικρότερης διάρκειας θητεία.

Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με τη γεώτρηση που προγραμματίζει εντός του έτους η ExxonMobil στο οικόπεδο 10. Για να αποφευχθεί ένταση, που θα προκληθεί από ενδεχόμενη αντίδραση της Τουρκίας, οι εμπλεκόμενοι, περιλαμβανομένων και των Αμερικανών, επιδιώκουν να υπάρξει νέα προσπάθεια το Σεπτέμβριο στο Κυπριακό.

Καταλυτικός, ωστόσο, παράγοντας για να υπάρξουν εξελίξεις είναι η στάση που θα τηρήσει ο Ερντογάν, ο οποίος όπως προκύπτει και από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες δεν δείχνει διάθεση για συνεργασία.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, θέλουν σε αυτή τη φάση, με την αποστολή Λουτ,  να ξεκαθαρίσουν σε ποια βάση θέλουν να συζητούν οι εμπλεκόμενοι. Κι αυτό γιατί προφανώς έχουν φθάσει μηνύματα στη Νέα Υόρκη «για μια άλλη πορεία», παραπέμποντας σε δυο κράτη ή συνομοσπονδία. Την ίδια ώρα, από τον ΟΗΕ θέλουν να γνωρίζουν, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μιας νέας αποτυχίας. Θέση και επιδίωξη που έθετε πάντα η τουρκική πλευρά. Ποιο, δηλαδή, καθεστώς θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, εάν αποτύχει η προσπάθεια.

Η Άγκυρα προκαλεί και απειλεί ΕΝΙ και τις άλλες εταιρίες: Θα επαναλάβουμε ό,τι έγινε στο SAIPEM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: