Προσφυγή στον λαό ή 180 βουλευτές για τη συμφωνία με τα Σκόπια, ζήτησε ο Πάνος Καμμένος




Δημοψήφισμα, εκλογές ή αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να κυρωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια ζήτησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού ξεκαθάρισε πως η χθεσινή του απουσία από το υπουργικό συμβούλιο είχε να κάνει με τον χειρισμό σημαντικού θέματος του υπουργείου του και πρόσθεσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας με τα Σκόπια είπε πως για να τεθεί σε ισχύ πρέπει πρώτα η ΠΓΔΜ να την κυρώσει μετά από δημοψήφισμα και ισχυρίστηκε πως η κύρωσή της από τη σκοπιανή Βουλή δεν έχει ισχύ μιας και δεν υπέγραψε την απόφαση ο Πρόεδρος Ιβάνοφ.

Ωστόσο ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως θεωρεί τη συμφωνία, κακή, και πως θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να μην περάσει. «Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη σαν πρόεδρος των ΑΝΕΛ, που είμαστε κίνημα που συγκυβερνούμε, ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει εκτός κι αν έρθει με 180 βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλάξουν τη στάση την οποία έχουν. Εκεί δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε να περάσει χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, η οποία δίδεται με δύο τρόπους, είτε με εκλογές, είτε με δημοψήφισμα για να προχωρήσει η συμφωνία. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Κύρωση συμφωνίας δεν θα υπάρξει. «Εάν έρθει η συμφωνία με 151 θα αποσυρθώ από την κυβέρνηση,, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι αίρω τη στήριξη προς την κυβέρνηση. Να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει. Τι άλλο πιο ξεκάθαρο να πω;»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε πως κλείνουν οι συμφωνίες με την Αλβανία και άλλες χώρες για την ανακήρυξη ΑΟΖ και πρόσθεσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις.

«Η ενημέρωση που είχαμε από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και από τον πρωθυπουργό, γιατί συναντήθηκα μαζί του το βράδυ είναι ότι η υπόθεση της ΑΟΖ και με την Αλβανία και με άλλες χώρες κλείνει. Και υπάρχει και το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Αλλά αυτά είναι θέματα που θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΞ. Εμείς σαν ΥΕΘΑ πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις υποχρεώσεις που θα προκύψουν», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στο θέμα των τσάμηδων ειπε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχής διότι αυτά που ζητούσαμε εμείς, δηλαδή την απόδοση των νεκρών από τα νεκροταφεία του Αλβανικού έπους, είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που έχουμε αρχίσει , είμαστε εκεί, είμαστε μαζί με τις οικογένειες και παραλαμβάνουμε τους ήρωές μας. Εγώ θυμάμαι τον κύριο Σούρλα, τον πρώην υπουργό ότι το παλεύει αυτό το θέμα 30 χρόνια. Θεωρώ ότι η Αλβανία έχει αντιληφθεί ότι είναι προς όφελός της να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Είμαστε ξεκάθαροι, η Βόρεια Ήπειρος είναι μια περιοχή, που οι Έλληνες και ο ελληνισμός, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Υπάρχει μια εθνική μειονότητα την οποία και βεβαίως θα προστατεύσουμε και προς το συμφέρον της Αλβανίας είναι να προστατεύσει την εθνική μειονότητα. Τα άλλα τα οποία ακούγονται περί διεκδίκησης περιουσιών βεβαίως και δεν έχουν να κάνουν με τους περίφημους τσάμηδες. Οι τσάμηδες και οι τσαμουριές αναφερόντουσαν σε μια μερίδα του αλβανικού πληθυσμού που συνεργάστηκε με τους ναζί. Πρόκειται για εγκληματίες πολέμου και με εγκληματίες πολέμου δεν συνομιλούμε».

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Ο Κοτζιάς απορρίπτει τους 180 του Καμμένου: Δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζει

Έξω φρενών ο Πάνος Καμμένος: Θυμωμένος με τον Κοτζιά για τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: