Ο θάνατος μετανάστη στο νησί Μανούς θα μπορούσε να αποφευχθεί , εκτιμά ο ιατροδικαστής




Ο θάνατος ενός Ιρανού αιτούντα άσυλο που κρατούνταν σε αυστραλέζικο στρατόπεδο προσφύγων στο νησί Μάνους της Παπούας- Νέας Γουινέας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εκτίμησε σήμερα Αυστραλός ιατροδικαστής, ο οποίος ζήτησε από την Καμπέρα να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς αυτούς.
Ο Χαμίντ Χαζαεΐ πέθανε από σηψαιμία έπειτα από μόλυνση που υπέστη στο πόδι του εξαιτίας «ενός μίγματος λαθών» στις ιατρικές φροντίδες που του παρασχέθηκαν, ανακοίνωσε ο Τέρι Ράιαν ιατροδικαστής της πολιτείας Κουίνσλαντ.
Η Αυστραλία κρατεί τους αιτούντες άσυλο σε κέντρα στο νησί Νάουρου στον Ειρηνικό Ωκεανό και το Μάνους της Παπούας – Νέας Γουινέας, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι ιδιαίτερα σκληρές, μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους.
Η αυστηρή πολιτική της Καμπέρας έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις από τον ΟΗΕ, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως έχει τη στήριξη των δύο κομμάτων στη βουλή.
Ο 24χρονος Χαζαεΐ πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε νοσοκομείο του Μπρέσμπεϊν δύο εβδομάδες αφού προβλήθηκε από μόλυνση στο πόδι στο κέντρο κράτησης του νησιού Μάνους, όπου κρατούνταν επί 12 μήνες. Χρειάστηκε να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι και στη συνέχεια στο Μπρέσμπεϊν.
«Εκτιμώ ότι αν η επιδείνωση της κλινικής κατάστασης του Χαζαεΐ είχε εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως στην κλινική του κέντρου διαλογής στο νησί Μάνους και είχε μεταφερθεί στην Αυστραλία σε διάστημα 24 ωρών από τότε που παρουσίασε σηψαιμία, θα είχε επιβιώσει», επεσήμανε ο Ράιαν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θάνατος του Χαζαεΐ θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν οι παράτυποι μετανάστες κρατούνταν σε λιγότερο απομονωμένα κέντρα με καλύτερο σύστημα υγείας.
Παραδεχόμενος όμως ότι αυτό είναι «πολύ απίθανο» με δεδομένη την πολιτική της Καμπέρας, ο Ράιαν ζήτησε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να βελτιώσει τις κλινικές που υπάρχουν στους καταυλισμούς, με τη δημιουργία για παράδειγμα μονάδων για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών κοντά σε αυτούς.
«Πιστεύουμε ότι αυτό που έγινε σήμερα στο δικαστήριο είναι ένα μεγάλος βήμα προς τη δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter ο Μπεχρούζ Μπουσανί ένας Κούρδος δημοσιογράφος που κρατείται στο νησί Μάνους από το 2013.
Το υπουργείο Υγείας της Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τα συμπεράσματα του ιατροδικαστή.
Από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες υγείας στο Μάνους επιδεινώθηκαν και άλλο μετά τον θάνατο του Χαζαεΐ.
Το κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2017 αφού κρίθηκε αντισυνταγματικό από τη δικαιοσύνη της Παπούας- Νέας Γουινέας. Οι 600 πρόσφυγες που διέμεναν σε αυτό εστάλησαν σε τρία άλλα κέντρα.

30/07/2018 11:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Σίδνεϊ, Αυστραλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: