Ο Ερντογάν φαίνεται ότι “χάνει” την Οικονομία μαζί και το… μυαλό του, λέει η Washington Post




“Μπορεί να φαίνεται περίεργο να ανησυχείς για μια οικονομία που αυξήθηκε κατά 7,4% πέρυσι, αλλά παρά – ή μάλλον, λόγω – αυτών των καλών ειδήσεων, η Τουρκία παρουσιάζει όλα τα κλασικά σημάδια μιας αναδυόμενης κρίσης”. Έτσι ξεκινάει άρθρο της Washington Post για την οικονομία της Τουρκίας και τις πολιτικές του Ερντογάν και επισημαίνει:

“Μια οικονομία, όπως ένα μυαλό, είναι τρομερό να το χάσει κανείς. Και ο Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο να χάσει και τα δύο”.

Είναι πολύ απλό, αναφέρει η WP.  Η Τουρκία έχει  δανειστεί  και εξακολουθεί να δανείζεται πολλά δολάρια που όλο και πιο δύσκολα επιστρέφουν τώρα που το νόμισμά της κατρακυλάει. Συγκεκριμένα , οι τράπεζες και οι εταιρείες έχουν αυτή τη δυσκολία.

Η Τουρκία, αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί, ή  να προσπαθήσει να σώσει την οικονομία της από τις επιπτώσεις ενός ασθενέστερου νομίσματος αυξάνοντας τα επιτόκια, ή να αντιμετωπίσει  τις επιδράσεις των υψηλών επιτοκίων,  επιτρέποντας στο νόμισμα να συνεχίσει να μειώνεται. Δηλαδή, πρέπει πραγματικά να αποφασίσει πώς δεν θέλει να σώσει τα πράγματα.

Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει ότι, υπάρχουν και χειρότερα. Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομία αρκετά  ώστε κάποιες εταιρείες να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα εππιβέιωσης, αλλά όμως  ένα ασθενέστερο νόμισμα θα το έκανε αυτό ακόμη πιο πιθανό αυξάνοντας το χρέος τους. Και αυτό θα έκανε πολλούς επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματα τους από την Τουρκία, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει, αναφέρει η εφημερίδα

Η προοπτική αυτή  θα ανάγκαζε τ τις τουρκικές τράπεζες   να καταφύγουν ίσως σε ένα  σχέδιο διάσωσης  που,  θα απαιτούσε ίσως , να αυξήσουν τα επιτόκια για να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν το νόμισμα.

Δεν είναι σαφές αν θα το κάνουν.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ολοένα και πιο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μια κακή συνήθεια να συγχέει την αιτία με το αποτέλεσμα . Συγκεκριμένα, θεωρεί ότι τα χαμηλά επιτόκια προκαλούν χαμηλό πληθωρισμό, κάτι που, όπως το έθεσε ο οικονομολόγος Andy Harless, είναι παρόμοιο με το να πιστεύει κανείς ότι οι ομπρέλες… προκαλούν βροχή.

Ο χαμηλός πληθωρισμός,  επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων θα οδηγήσει σε χαμηλό πληθωρισμό. Το αντίθετο, είναι πιθανότερο να συμβεί στην πραγματικότητα, λέει. Ο Ερντογάν, όμως, προφανώς δεν το έχει καταλάβει, προσθέτει η εφημερίδα.   Και έτσι επέμεινε ότι τα υψηλά επιτόκια είναι η “μητέρα  όλων των κακών” και ότι οποιοσδήποτε – όπως λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες –  προσπαθεί να  τα επιβάλει,  είναι ένοχος εσχάτης “προδοσίας”.

Η εφημερίδα στη συνέχεια αφού αναφέρει ότι η πολιτική αυτή του Ερντογάν είχε ως στόχο την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα, επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εκλογές, μέσα σε κλίμα  τρομοκρατίας και έλεγχου των μέσων ενημέρωσης. Και υπογραμμίζει ότι  ο Ερντογάν δεν φαίνεται λιγότερο δεσμευμένος στις τρέχουσες θεωρίες του σήμερα απ ό,τι έκανε πριν από τις εκλογές.

Απλώς, τονίζει η εφημερίδα,  διόρισε τον γαμπρό του για να διευθύνει τα οικονομικά και τα ταμεία της χώρας , χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα  ως “μια σφραγίδα  με ανθρώπινη μορφή”  θέλοντας να δείξει ότι ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές τους πεθερού του. Και καταλήγει:

Μια οικονομία, όπως ένα μυαλό, είναι τρομερό να το χάσει κανείς. Και ο Ερντογάν φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο να χάσει και τα δύο.

Πηγή: Washington Post

Νέο κτύπημα στην τουρκική οικονομία: Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο του δημοσίου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: