Η κλιματική αλλαγή εισέβαλε στην Ευρώπη: Καταιγίδες στην Ελλάδα, καύσωνες σε Ιταλία και Γαλλία




Την ώρα που στη χώρα μας η Μετεωρολογική Υπηρεσία σχεδόν σε καθημερινή βάση προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώνονται με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, στη Γαλλία και την Ιταλία οι κάτοικοι επιχειρούν να προστατευθούν από τον καύσωνα.

Στην Ιταλία ήδη βρίσκονται στην πιο ζεστή εβδομάδα του έτους με το θερμόμετρο να “χτυπάει” 40αρια στα κεντρικά, τα βόρεια αλλά και στη Σαρδηνία. Η κατάσταση είναι αφόρητη στη Γένοβα, την Περούτζια και την Μπολόνια, ενώ η Ρώμη έχει γλυτώσει με θερμοκρασία μέχρι και 36 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο το γεγονός ότι η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 25 βαθμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας οδηγεί τουλάχιστον 12 εκατομμύρια Ιταλούς στην αϋπνία.

Με σποτ δίνουν οδηγίες για τον καύσωνα

Στη Γαλλία ετοιμάζονται για τα χειρότερα και ήδη το υπουργείο Υγείας ξεκινά καμπάνια στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες γύρω από τους κινδύνους της αφυδάτωσης.

Τα σποτ αυτά περιγράφουν κυρίως τα προειδοποιητικά συμπτώματα της «θερμοπληξίας» και τα μέτρα που πρέπει κανείς να λαμβάνει: μεταξύ άλλων να πίνει συχνά και άφθονα υγρά (αλλά όχι οινοπνευματώδη), να κάνει τακτικά ντους, να κλείνει τα παντζούρια, να αποφεύγει τη σωματική προσπάθεια.

«Ο καύσωνας αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό και δημιουργεί κίνδυνο αφυδάτωσης», υπογράμμισε η Μπιζέν, η οποία έκανε δηλώσεις στο τέλος μιας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για να εξακριβωθεί η κατάσταση, καθώς θερμοκρασίες μέχρι 40 βαθμών έχουν ανακοινωθεί γι’ αυτή την εβδομάδα στη νότια Γαλλία.

Οι θερμοκρασίες στην νοτιοανατολική Γαλλία κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 36 και 39 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France, η οποία διευκρίνισε πως τις επόμενες ημέρες η άνοδος των θερμοκρασιών στο νοτιοανατολικό τέταρτο της χώρας πρόκειται να συνεχισθεί.

Βροχές και καταιγίδες ως το Σάββατο στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή στη χώρα μας που συνήθως τέτοια εποχή οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα, φέτος συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σημειώνονται σε πολλά μέρη της χώρας ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμα και χαλαζοπτώσεις που προκαλούν σημαντικές ζημιές και στις καλλιέργειες.

Σήμερα, από τα φαινόμενα αυτά θα επηρεαστούν η Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και πιθανόν μέχρι το βράδυ η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η δυτική και κεντρική Στερεά και η Πελοπόννησος. Αύριο τα έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν στην Κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες και πιθανόν τη βόρεια Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν πρόσκαιρα η Θεσσαλία, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά. Την Πέμπτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κατά διαστήματα στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανόν τη βόρεια Εύβοια. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν πιθανόν στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική και κεντρική Στερεά.

31/07/2018 15:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: