Ο λαθρέμπορος ηγέτης των βεδουίδων, που κρατά τα κλειδιά του Σινά, κάνει τη βρώμικη δουλειά για τον Αλ Σίσι στην Αίγυπτο: Ανέλαβε τη διαχείριση του περάσματος για τη Γάζα

File Photo epa11290531 Internally displaced Palestinians, who fled their homes due to the Israel-Hamas conflict, take shelter near the border with Egypt, in Rafah, southern Gaza Strip, 20 April 2024. EPA/HAITHAM IMAD




Ο ηγέτης των Βεδουίνων, Ibrahim El-Argani, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο της επικερδούς επιχείρησης εισόδου και εξόδου από τη Λωρίδα της Γάζας, προήχθη σε επικεφαλής μιας φυλετικής ένωσης, υπεύθυνης για την ασφάλεια των συνόρων της χώρας.

Σε αυτόν αναφέρεται αναφέρεται το δημοσίευμα, του Eliott Brachet στη Le Monde, με τον τίτλο να επισημαίνει ότι είναι ένας πρώην λεαθρέμπορος και τον δημοσιογράφο να σημειώνει, ότι η άνοδός του στην εξουσία, αποτέλεσμα της γειτνίασής της με τις υπηρεσίες πληροφοριών, εγείρει πολλά ερωτήματα.

Από τότε που ισραηλινά τανκς και στρατιώτες ανέλαβαν τον έλεγχο της συνοριακής διέλευσης της Ράφα, μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της χερσονήσου του Σινά, την Τρίτη, 7 Μαΐου, οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και οι εκκενώσεις αμάχων έχουν διακοπεί.

Στα παρασκήνια, ο ισραηλινός ελιγμός δεν ταιριάζει σε έναν άνθρωπο που συνεχίζει να κάνει τον κόσμο να μιλά για αυτόν στην Αίγυπτο. Σε μια δεκαετία, χάρη στις διασυνδέσεις του με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Ibrahim El-Argani, 50 ετών, έχει παραχωρήσει στον εαυτό του ένα εικονικό μονοπώλιο στη διαχείριση εισόδων και εξόδων από τον παλαιστινιακό θύλακα. Έχει το παρατσούκλι «βασιλιάς της διάβασης της Ράφα».

Από το 2019, η εταιρεία του, η Hala Consulting and Tourism Services, πρόσφερε στους πλούσιους Παλαιστίνιους μια «υπηρεσία VIP» επιτρέποντάς τους να ξεπεράσουν τα εμπόδια ασφάλειας και γραφειοκρατίας που έκαναν τη διάβαση του τερματικού σταθμού κόλαση για τον μέσο όρο της Γάζας.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η εταιρεία καθιερώθηκε ως υποχρεωτικός ενδιάμεσος για τους αμάχους που φεύγουν από τις μάχες, με την καταβολή απαγορευτικού δικαιώματος διέλευσης, ύψους 5.000 δολαρίων (4.600 ευρώ) ανά άτομο.

  • «Η εμφάνιση του El-Argani και της πολιτοφυλακής του έρχεται σε αντίθεση με το αιγυπτιακό θεσμικό μοντέλο. Αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να εμφανίζεται μια τέτοια φυλετική οντότητα. Ωστόσο, δεν πιστεύω, ότι αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή.

Σε αντίθεση με τη Λιβύη ή το Σουδάν, η Αίγυπτος παραμένει ένα ισχυρό, εξαιρετικά συγκεντρωτικό κράτος», υποστηρίζει ο καθηγητής Amr El-Shobaki του Κέντρου Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Al-Ahram.

«Ο El-Argani είναι ένα όφελος για το καθεστώς. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση, η οποία στερείται νομιμότητας, τον χρησιμοποιεί για να χτίσει μια βάση στήριξης, ιδιαίτερα στο Σινά, από την άλλη πλευρά, ο El-Argani μπορεί να κάνει τη βρώμικη δουλειά, που ο στρατός ή οι αρχές δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν δημόσια», σχολιάζει ο Akram Ismaïl, του αντιπολιτευόμενου κόμματος Bread and Liberty.

Ωστόσο, κατά τον δ/φο, η άνοδος μέσα σε δέκα χρόνια του Ibrahim El-Argani, ο οποίος έχει γίνει μια κρίσιμη φιγούρα στον γαλαξία του καθεστώτος, προκαλεί ανησυχία, αν και γίνεται αντιληπτός με κάποια περιφρόνηση από μέρος της αιγυπτιακής ελίτ. «Η εξουσία εργαλειοποιεί τον El-Argani πολύ περισσότερο από ό,τι ο ίδιος χρησιμοποιεί την εξουσία. Είναι ένας φιλόδοξος και οπορτουνιστής αουτσάιντερ, αλλά παραμένει πιστός στο καθεστώς, χωρίς το οποίο δεν είναι τίποτα. Αν παρεκκλίνει, θα συντριβεί. Είναι η κατάρα του», εκτιμά ο Akram Ismaïl.

Κάνοντας αναφορά στη νέα πόλη που εγκαινιάστηκε από τον El-Argani στη μέση της ερήμου, σε απόσταση αναπνοής από τα ισραηλινά σύνορα, που ονομάστηκε «Πόλη Σίσι», ο δημοσιογράφος σημειώνει, ότι ο El-Argani, ο άνθρωπος που κρατά τα κλειδιά του Σινά φαίνεται πιο ρεαλιστής και αντί να επισκιάζει τον πρόεδρο, κοιτάζει την ανοικοδόμηση των ερειπίων της Γάζας.

Le Monde [En Egypte, l’ascension du sulfureux Ibrahim El-Argani, ancien contrebandier devenu une figure-clé du régime d’Al-Sissi]

Η αμφιταλαντευόμενη διπλωματία του Ερντογάν μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και οι χίλιοι τρομοκράτες: Παίζει ανάρμοστο παιγνίδι, κοροϊδεύει και τους οπαδούς του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: