Η Ευρώπη είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τους διακινητές: Πουλούν τις ψυχές των ανθρώπων…




Της Ξένιας Τούρκη

Μοιάζει σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, ένα ατέλειωτο, δηλαδή, κυνηγητό ζωής και θανάτου. Πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, είτε γιατί έχουν διωχτεί από τις πατρίδες τους είτε γιατί επιθυμούν ένα καλύτερο μέλλον. Απέναντί τους βρίσκουν σύνορα κλειστά και μια όλο και αυξανόμενη επιθετικότητα. Η Ευρώπη για τους δικούς της λόγους δικαιολογημένους ή όχι έχει αποφασίσει να κλείσει τις πόρτες της στους ξένους.

Έτσι, προτού καλά-καλά κλείσει μια μεταναστευτική οδός, μια άλλη πιο δύσκολη και πιο επικίνδυνη εμφανίζεται. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει πολλές φορές. Μόλις έκλεισε η βαλκανική οδός το 2016 κυρίως μετά τις πιέσεις της Αυστρίας, αυξήθηκαν οι ροές στη Μεσόγειο. Η Ιταλία έδρασε γρήγορα και με συμφωνίες που συνήψε με τη Λιβύη πέτυχε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις.

Τώρα, μια νέα βαλκανική δίοδος έκανε την εμφάνισή της. Όπως δήλωσε ο Γάλλος διοικητής της Frontex οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Τουρκία μεταβαίνουν στην Ελλάδα και από εκεί μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κατευθύνονται προς τον Βορρά. Στη συνέχεια μέσω Αυστρίας και Τσεχίας φτάνουν στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 800 άτομα κάθε μήνα χρησιμοποιούν αυτή την οδό, πολύ λιγότερα από τις 200.000 που περνούσαν το 2015.

  • Οι διακινητές είναι περίπου σαν τους χάκερ. Βρίσκονται σχεδόν πάντα ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές αρχές. Τα κέρδη τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και για αυτό δεν είναι πρόθυμοι να τα εγκαταλείψουν. Έτσι, συνεχώς βρίσκουν νέους τρόπους και νέες διόδους για να ικανοποιήσουν τους «πελάτες» τους. Δεν έχει σημασία αν είναι όλο και πιο επικίνδυνα, τα νέα μονοπάτια. Μάλιστα, όσο περισσότερες δυσκολίες υπάρχουν, τόσο αυξάνονται και τα κέρδη.

Η νέα βαλκανική οδός υπέπεσε ήδη στην αντίληψη του Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριου της Αυστρίας, ο οποίος ανήγαγε την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προτεραιότητα της αυστριακής προεδρίας αυτό το εξάμηνο. Θεωρείται βέβαιο πως τις επόμενες μέρες, θα δούμε και αυτό τον δρόμο να κλείνει. Οι προσφυγικές ροές, ωστόσο, δεν θα σταματήσουν. Ίσως μειωθούν για λίγο διάστημα. Μέχρι να βρεθεί η επόμενη οδός.

Δημοσιογράφος της εφημερίδας Φιλελεύθερος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η Γερμανία θα αφήσει τους μετανάστες στο δρόμο για το πουθενά και την Ευρώπη κομμάτια

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: