Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι διεργασίες σε επίπεδο Βουλής ενόψει της Ολομέλειας της Παρασκευής και η παρουσίαση του σχεδίου Εστία για αναδιάρθρωση δανείων αλλά και οι συνεχιζόμενες εκροές από τα συνεργατικά ιδρύματα, είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης στην κάθοδο της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, στις αντεγκλήσεις Υπουργού Παιδείας και συνδικαλιστικών οργανώσεων, στις έρευνες για τα αποχετευτικά Λευκωσίας και Λάρνακας και στην κατάσταση στο εσωτερικό της Ελλάδας, με αφορμή την δήλωση Καμένου για εκλογές.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Κούρεμα Δανείων!» και αναφέρει ότι το σχέδιο Εστία θα επιτρέπει την αναδιάρθρωση δανείων με υπόλοιπο συνολικού ύψους 3, 4 δις ευρώ και ότι το κούρεμα θα είναι πέραν του 30%. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι αγριεύει η σύγκρουση στην εκπαίδευση και ότι ‘πήραν φωτιά’ οι εκπαιδευτικοί από την πρόταση Χαμπιαούρη για κατάργηση απαλλαγών των συνδικαλιστών. Η «Α» σε άλλο της θέμα γράφει ότι στο τέλος Ιουλίου αναμένεται στην Κύπρο η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Τζέϊν Χολ Λουτ.

«Το ‘Εστία΄ κουρεύει και ‘κόκκινα δάνεια’» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρει πως με βάση το σχέδιο φτάνει στο 32% κατά μέσο όρο η απομείωση των υπολοίπων των δανείων και ότι θα καλύψει δάνεια αξίας 3, 4 δις ευρώ. Αλλού γράφει πως στην ατζέντα του Υπουργικού σήμερα θα βρεθούν οι κάμερες φωτοεπισήμανσης με την Υπουργό Μεταφορών να ζητεί παράκαμψη διαδικασιών για επίσπευση των προσφορών. Επίσης ο «Π» προβάλλει την δήλωση Καμένου που ζητά δημοψήφισμα ή πλειοψηφία για έγκριση της συμφωνίας για την πΓΔΜ.

Υπό τον τίτλο «Εχασε €3 δις. καταθέσεις» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι οι ψίθυροι, οι φήμες και ο κομματικός κυκεώνας έπληξαν τον Συνεργατισμό και ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις της Παρασκευής στην ολομέλεια της Βουλής. Αλλού γράφει πως βρίσκονται δύο φάκελοι στην Εισαγγελία για τα αποχετευτικά της Λάρνακας και ένας φάκελος για Λευκωσία με τον Εισαγγελέα να δίνει οδηγίες για περαιτέρω διερεύνηση. Ο «Φ» προβάλλει επίσης την συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίου για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Άστεγους θα αφήσει το σχέδιο ‘Εστία’» και γράφει πως το πακέτο νομοσχεδίων για εκποιήσεις και το σχέδιο Εστία που προωθείται άρον -άρον περιλαμβάνουν καρότο για λίγους και μαστίγιο για τη μεγάλη μάζα των δανειοληπτών. Αναφέρει σε άλλο ρεπορτάζ ότι το βαρύτατο πρόστιμο της ΕΕ για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού θα κληθεί να το πληρώσει ο φορολογούμενος. Επίσης η «Χ» προβάλλει το φεστιβάλ της ΕΔΟΝ που ανοίγει τις πύλες του απόψε με πλούσιο πρόγραμμα.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’με τίτλο στο κύριό της θέμα «Προστασία δανείων για ιδιοκτήτες κατοικιών» αναφέρεται στο σχέδιο Εστία και τις πρόνοιές του για αναδιαρθρώσεις δανείων και για την πρώτη κατοικία. Αλλού αναφέρεται στην σύσκεψη του ΠτΔ στην Πάφο και τα όσα αποφασίστηκαν. Επίσης η εφημερίδα γράφει ότι κατοικίδιες χελώνες τις οποίες εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους αποτελούν απειλή για την κυπριακή πανίδα.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Η Εστία λύνει τα χέρια των τραπεζών» και γράφει ότι το νέο σχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό προστατεύει την πρώτη κατοικία και στεγάζει περισσότερους από ότι αναμενόταν. Αλλού αναφέρει ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος συναινεί στην έγκριση των εγγυήσεων και στέλνει μήνυμα αυτοδικαίωσης. Επίσης η «Κ» αναφέρει πως συρρικνώνεται για να διασωθεί ο κολοσσός General Electric με πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας 20 δις δολαρίων.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/07/2018 07:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: