Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ένταση ανάμεσα σε Εκκλησία, Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς, οι εξελίξεις στην υγεία, τα τελευταία στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς τη Βουλή για την αντισυνταγματικότητα ή όχι νομοσχεδίων και η προσπάθεια Βρετανού Βουλευτή να μάθει για τον φόνο νεαρού της περιφέρειας του στην Αγία Νάπα, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

H «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Οργή Αρχιεπισκόπου κατά των εκπαιδευτικών», ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας κάνει λόγο για κοντόφθαλμο συνδικαλισμό και μεγάλες σπατάλες και καλεί τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να περιορίσουν τα αιτήματά τους και να συνεργαστούν με το Υπουργείο Παιδείας. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι κώδικας πρακτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στη Δημόσια Υπηρεσία ετοιμάστηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Αλλού γράφει ότι ικανοποιημένη είναι η ηγεσία της Ελληνικής Τράπεζας με τις πρόσφατες νομοθεσίες που πέρασε η Βουλή για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο «Πολίτης», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Μαζεύονται σύννεφα πάνω κι από την υγεία», γράφει ότι η προωθούμενη από το Υπουργείο Υγείας αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οδηγείται, πιθανότατα σήμερα στο Υπουργικό και ότι αν εγκριθεί χωρίς να έχουν περιληφθεί σε αυτήν συγκεκριμένες εισηγήσεις των κυβερνητικών γιατρών, δεν αποκλείεται να ξεσπάσει ένας νέος «πόλεμος» στην Υγεία. Αλλού γράφει ότι η υπογραφή του Γενικού Εισαγγελέα, την οποία φέρουν όλες ανεξαιρέτως οι αιτιολογικές εκθέσεις των νομοσχεδίων που κατατίθενται στη Βουλή δεν συνεπάγεται ότι είναι συνταγματικά ή και συμβατά με το δίκαιο της ΕΕ. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι πρακτικά ανέφικτες κρίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις τροποποιήσεις που επέβαλε η Βουλή στις 22/6 στον περί Πτωχεύσεων Νόμο.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Αδύναμος κρίκος στα ΜΕΔ», γράφει ότι ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας και μάλιστα σε ό,τι αφορά το πιο σημαντικό πρόβλημά της, αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ο κλάδος των κατασκευών και αναφέρεται σε στοιχεία της Κεντρικής, σύμφωνα με τα οποία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018 τα ΜΕΔ από τις κατασκευές ανέρχονταν σε €2,93 δισ. σε σύνολο €4,45 δισ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη Δευτέρα 23 Ιουλίου θα συναντήσει τους δύο ηγέτες η Τζειν Χολ Λουτ με τη Λευκωσία να εκφράζει την ελπίδα ότι το ταξίδι της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ θα αποδώσει καρπούς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού ο «Φ» προβάλλει το μνημόσυνο χθες των 13 πεσόντων της τραγικής έκρηξης στο Μαρί.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αιχμές Κληρίδη για συνταγματικότητα νόμων» ότι τα πάνω – κάτω φέρνει επιστολή που απέστειλε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία αφήνει σαφείς αιχμές για την συνταγματικότητα των νόμων που ψηφίστηκαν τελευταία από τη Βουλή και στην οποία αναφέρει ότι η «καθηκόντως υπογεγραμμένη Αιτιολογική Έκθεση» δεν υποδηλώνει «κατ’ ανάγκη ότι κάθε μια διάταξη του νομοσχεδίου είναι κατ’ ανάγκη συνταγματική…». Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών διαμηνύουν στην Εκκλησία και στον Υπουργό Παιδείας ότι ούτε κορόιδα, ούτε δουλοπρεπείς είναι. Αλλού η «Χ» γράφει ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι για τη νέα δημοτική αγορά Λάρνακας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Βουλευτής εντείνει την πίεση για τον φόνο του Low» ότι ο Βρετανός Βουλευτής Γκάρεθ Τζόνσον έρχεται στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο προσπαθώντας να βρει απαντήσεις για τον φόνο ενός νεαρού από την περιφέρεια τουν στην Αγία Νάπα το 2016 και την απόπειρα φόνου του φίλου του, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του την Τετάρτη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Γερμανία ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας λόγω της εξάρτησης της από αυτήν στα ενεργειακά. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει για την ήττα της Αγγλίας από την Κροατία χθες βράδυ στον ημιτελικό του Μουντιάλ.

ΚΥΠΕ – ‘Ηβη Μιτσίδου Φίλιπς
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
12/07/2018 07:40

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: