Διχασμένοι απέναντι στην Τουρκία: Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοιχτοί




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Η Ντόρα Μπακογιάννη καλώς έκανε και παρευρέθη στην τελετή «ενθρόνισης» του Ερντογάν την Δευτέρα στην Άγκυρα. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, καλώς έκανε που επέλεξε να μην παραστεί, διαμαρτυρόμενη ενάντια στην παράνομη κράτηση-ομηρεία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Τουρκίας.

Οι προαναφερθείσες κινήσεις δεν αντίκεινται, ούτε αλληλοαναιρούνται. Κάθε άλλο.

Οι μόνες που αντίκεινται είναι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όταν για κάποιο λόγο (ψηφοθηρικό και άσχετο με το πραγματικά εθνικό συμφέρον) ανταλλάζουν «εμφυλιοπολεμικά» πυρά στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής. Διότι η λέξη «προδοσία» είναι βαριά και θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά σε χώρες που έχουν ζήσει εμφυλίους πολέμους και εθνικούς διχασμούς. Ειδικά σε χώρες που έχουν απέναντι εχθρικούς γείτονες. Εάν φυσικά αυτές οι χώρες θέλουν να συνεχίσουν να υπάρχουν ως κυρίαρχες, και όχι να καταλήξουν άτυπα προτεκτοράτα στο έλεος του μεγαλοϊδεατισμού επιτηδείων γειτόνων.

Η Τουρκία είναι ένας τέτοιος γείτονας, νευρικός και προκλητικός. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παρανομεί, προκαλεί, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα και αξίες. Είναι όμως και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και εταίρος μας σε διεθνείς οργανισμούς.

  • Με την Τουρκία οφείλουμε να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας μας. Για να μπορούσε να διατηρούμε σε ελεγχόμενο επίπεδο τις διαφορές μας και να διαχειριζόμαστε τις όποιες κρίσεις. Και επειδή κρίσεις υπάρχουν και θα ξαναϋπάρξουν, οι δίαυλοι της επικοινωνίας καλό είναι να μην υπάγονται σε παιχνίδια ψηφοθηρικών εντυπώσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση καλώς έκανε και υποδέχτηκε τον Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Και όχι, η αντιμετώπιση που του επιφύλαξε δεν ήταν πλημμελώς προετοιμασμένη, όπως είχε σπεύσει τότε να καταγγείλει η αντιπολίτευση (ωθούμενη από την ανάγκη να καταγγείλει και κάποιον άλλο πέρα από τον ίδιο τον Ερντογάν).

  • Η επικοινωνία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την υποχωρητικότητα. Η επικοινωνία, άλλωστε, δεν αναιρεί την παράλληλα άσκηση άλλου είδους πιέσεων απέναντι σε προβληματικούς γείτονες. Μπορεί να συνδυαστεί με κυρώσεις, καταγγελίες και αντίμετρα, επιτρέποντας όμως μια διέξοδο.

Ο Ερντογάν είναι αυτός που είναι και κάποιος έπρεπε να πάει στην ορκωμοσία του. Οι Ιταλοί έστειλαν τον Μπερλουσκόνι, οι Γερμανοί τον Σρέντερ και οι Αμερικανοί τον επιτετραμμένο τους στην Άγκυρα. Οι Σέρβοι και οι Ρώσοι όμως (που είναι μεν «φίλοι» μας αλλά έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως σκέτη «Μακεδονία») έστειλαν ολόκληρους πρωθυπουργούς. Έτσι, για να θυμόμαστε ότι έχουν και οι άλλοι ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Ερντογάν για να μας ξυπνά από τον …ύπνο: Μας έστειλε μηνύματα!

 

Απειλές, επιβολή και χρήμα, το τρίπτυχο του Ερντογάν για την Κύπρο με φόντο το φυσικό αέριο

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: