Ευτυχώς που υπάρχει και ο Ερντογάν για να μας ξυπνά από τον …ύπνο: Μας έστειλε μηνύματα!




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε τα κατεχόμενα, από τον τουρκικό Αττίλα, εδάφη της Κύπρου, έχοντας βασικά δύο σκοπούς;

  • Να στείλει το μήνυμα στους Έλληνες ότι η Κύπρος είναι δική του, και
  • Να στείλει την προειδοποίηση στη μικρή μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, που επιθυμούν την επανένωση -διότι οι περισσότεροι απολαμβάνουν την κατοχή- ότι τα ψέματα τελείωσαν. Η κατεχόμενη Κύπρος είναι πλέον κομμάτι της εθνικιστικής Τουρκίας, ήταν το μήνυμα του.

Τα πράγματα, χωρίς αμφιβολία, δυσκόλεψαν μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν και ακούμε βερεσέ όλους αυτούς τους ανόητους που υποστηρίζουν, πως επειδή είναι παντοδύναμος μπορεί και να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Το ανάποδο συμβαίνει. Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, θα απαιτήσει ίση μοιρασιά, άσχετα αν οι Τούρκοι έποικοι και οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν τη μειοψηφία του 20%.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος, όπως κάνει πάντα, δεν κρύφτηκε. «Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας», είπε και έθεσε και τους όρους: Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, τόνισε, οι Τουρκοκύπριοι να μετατραπούν σε μειονότητα σε ένα κράτος των Ελληνοκυπρίων.

  • Αποκλείει, δηλαδή, οποιαδήποτε λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και έδειξε το «δρόμο» σε δύο κράτη, άντε το πολύ-πολύ να δεχθεί συνομοσπονδία, όπου οι Ελληνοκύπριοι του 80% θα μοιράζονται θα πάντα στο ίσο ποσοστό του 50% με την μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων. Βεβαίως, η ελίτ στη Λευκωσία και την Αθήνα αποδέχεται κάτι κοντά σ’ αυτό που ονειρεύεται ο Ερντογάν, φτάσει να συνεχίσει να κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών, και να έχει το κεφάλι της ήσυχο…

Κούνια που την κούναγε. Μια χαψιά είναι όλοι αυτοί για τον Ερντογάν και την παρέα των εθνικιστών της Άγκυρας.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι να πείσει τον Ερντογάν να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατά όμηρους στην Τουρκία. Δύσκολη η αποστολή του. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρει και μακάρι να διαψευστώ.

Ο Ερντογάν είναι μεθυσμένος από τη νίκη του και θα γίνει πιο σκληρός με τις γειτονικές χώρες, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η στήριξη που του προσφέρει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς της Τεχεράνης τον έκανε να νοιώθει άτρωτος. Απολαμβάνει να δημιουργεί προβλήματα στους Αμερικανούς και γενικότερα στη Δύση διότι ικανοποιείται το εγώ του. Έπεισε τον εαυτό του ότι επί της ηγεσίας του η Τουρκία δεν εκτελεί εντολές κανενός. Και ότι οι πάντες του οφείλουν και ο ίδιος δεν έχει καμία συμμαχική ή άλλη υποχρέωση.

  • Τα μηνύματα που έστειλε από την Κύπρο δεν είναι καλά, και ας έσπευσαν ήδη οι οπαδοί της «όποιας λύσης» να τα ωραιοποιήσουν. Είδα, π.χ. τίτλους σε ελληνικά ΜΜΕ ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν άλλαξε νοοτροπία».

Δεν τους πείραξαν οι απειλές του… Κοιτάξτε ποιοι μιλούν… Τι ακριβώς μας λένε; Ότι η κατοχική δύναμη είναι η …Κύπρος; Ότι τα θύματα δεν είναι οι Ελληνοκύπριοι, αλλά οι Τούρκοι, οι οποίοι απολαμβάνουν ότι τους προσφέρει η Τουρκία και εκμεταλλεύονται ταυτόχρονα τα καλά της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκεί φτάσαμε… Να κατηγορούνται οι Ελληνοκύπριοι για την τουρκική κατοχή του κυπριακού βορρά. Ντροπή, και πάλι ντροπή.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις: Όχι σε υποχωρήσεις και διάτρητες συμφωνίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: