Απειλές, επιβολή και χρήμα, το τρίπτυχο του Ερντογάν για την Κύπρο με φόντο το φυσικό αέριο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία έχει στραμμένη την προσοχή της στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και αξιολογεί τις επερχόμενες εξελίξεις στο πεδίο αυτό. Αυτό προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης-αστραπής, που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη, στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο Ερντογάν θέλησε να διαχωρίσει τη θέση της διεθνούς κοινότητας για τα διαδραματιζόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ από το διεθνές δίκαιο, θέλοντας να καταγράψει προφανώς τη δική του προσέγγιση. Κι αυτό γιατί για την Τουρκία το διεθνές δίκαιο έχει τα δικά του ( τουρκικά) χαρακτηριστικά και μόνο. Ένα, δηλαδή, δικό της… γλωσσάρι για το διεθνές δίκαιο κομμένο ραμμένο στα μέτρα της.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν λοιπόν ξεκάθαρος επί τούτου, έχει δικό του διεθνές δίκαιο, το οποίο προφανώς και δεν ισχύει αλλού. Και σίγουρα με την τουρκική εκδοχή δεν συμφωνεί, όπως σπεύδει να αναφέρει, η διεθνής κοινότητα.

  • «Αναμένουμε ειδικά στο θέμα της ΑΟΖ γύρω από ολόκληρη την Κύπρο να δουν όλοι οι συμμετέχοντες αυτό που απαιτεί το διεθνές δίκαιο και όχι η άποψη της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

Το «γύρω από την Κύπρο» δεν είναι καινούργια θέση, αλλά παραπέμπει στο διαχωρισμό και τη συνδιαχείριση. Στην ίδια τοποθέτησή του δεν απέφυγε να διατυπώσει και απειλές. Απειλές πολέμου, παραπέμποντας στην ανάληψη δράσης, όπως έπραξε και το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο. Εάν, λοιπόν, δεν προχωρήσει το θέμα του φυσικού αερίου όπως το προβλέπει το τουρκικό… διεθνές δίκαιο, θα αντιδράσει η Τουρκία.

  • «Σε αντίθετη περίπτωση, ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να αναζητούμε αυτό που πρέπει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως πράξαμε μέχρι σήμερα», υποστήριξε.

Ο Ερντογάν θέλησε, ιεραρχώντας τους στόχους του,  να δελεάσει τους Τουρκοκύπριους με περαιτέρω οικονομική ενίσχυση. Πρώτος του στόχος,  είπε, είναι την επόμενη περίοδο να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε πόλο έλξης στην ανατολική Μεσόγειο και να διπλασιασθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα. Περισσότερο, δηλαδή, χρήμα ( ούτως ή άλλως τον λογαριασμό τον πληρώνει η Τουρκία για το ψευδοκράτος). Αυτό θα είναι τα δέλεαρ για να περιοριστούν οι όποιες διαφορετικές φωνές ενδεχομένως να υπάρχουν. Όσες απέμειναν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ευτυχώς που υπάρχει και ο Ερντογάν για να μας ξυπνά από τον …ύπνο: Μας έστειλε μηνύματα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: