«Δεν θα υπάρξει κανένα Brexit» χωρίς το σχέδιο της προειδοποιεί η Τερέζα Μέι τους Τόρις




Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποιεί τους βουλευτές του κόμματός της, των Συντηρητικών, ότι μπορεί να «μην υπάρξει Brexit», αν εμποδίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Mail on Sunday, η Μέι τονίζει πως θέλει να στείλει ένα «σαφές» μήνυμα, ότι η δική της «πρακτική και πραγματιστική» προσέγγιση για το διαζύγιο είναι η μόνη που θεωρεί πως μπορεί να εφαρμοστεί και εάν αυτό δεν συμβεί, «κινδυνεύουμε να μην υπάρξει κανένα Μπρέξιτ» (1).

Η Μέι κατέβαλε απεγνωσμένες προσπάθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας να υπερασπιστεί την πρότασή της για τη σχέση ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ μετά το Μπρέξιτ, ενώ ταυτόχρονα πάσχιζε να θέσει υπό έλεγχο την εσωκομματική κρίση την οποία προκάλεσαν οι παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών και να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επικρίσεις από μέρους του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στο άρθρο της, τάσσεται εναντίον μιας «επιζήμιας και άτακτης» εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες για τους «κοινούς κανόνες» με την Ευρώπη στην «περιοχή ελεύθερου εμπορίου ΗΒ- ΕΕ» που θέλει να εγκαθιδρυθεί, αλλά προσθέτει πως κατά την άποψή της, δεν υπάρχει «εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση».

Ακόμη, δεσμεύεται να τηρήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, ενώ επιμένει πως το σχέδιό της είναι «πλήρες» και έχει στοιχεία «που δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Την Πέμπτη ο Τραμπ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον του τρόπου που η Μέι χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κρίνοντας ότι «η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο λαός» του ΗΒ, η «καθαρή» έξοδος υπέρ της οποίας τάχθηκαν οι ψηφοφόροι «στο δημοψήφισμα».

Ενώ ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τη Δευτέρα παραιτήθηκε από τον θώκο του υπουργού Εξωτερικών, ανέφερε στην επιστολή της παραίτησής του ότι το «όνειρο» του Μπρέξιτ «πεθαίνει», από «ασφυξία που του προκαλεί η ανώφελη αυτοαμφισβήτηση» και κατήγγειλε πως το σχέδιο της Μέι θα μετατρέψει τη Βρετανία σε «αποικία».

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1 May, Theresa, «My deal is the only Brexit deal – wreck it at your peril: THERESA MAY’s steely warning to Tory rebels AND those bully boys from Brussels», Mail on Sunday, 14η Ιουλίου 2018.

15/07/2018 04:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Λονδίνο, United Kingdom

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: