Το Σκοπιανό, από τη συνάντηση των Τσίπρα-Κοτζιά με τον αντιπρόεδρο Πενς, μέχρι τις Πρέσπες




ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναχωρούσαν από το γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, που ανέλαβε την πολιτική και στρατηγική διαπραγμάτευση μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσιγκτον, ουδείς πίστευε ότι θα φτάναμε στη συμφωνία για το Σκοπιανό τόσο γρήγορα.

Οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς συζήτησαν τότε όλα τα εθνικά θέματα και ανέλυσαν το όραμά τους για να αφαιρεθούν σιγά-σιγά τα προβλήματα από το «πιάτο» της ελληνικής κυβέρνησης. Ουσιαστικά εξήγησαν στον κ. Πενς ότι θα ξεκινούσαν τις προσπάθειες τους από την Τουρκία και θα συνέχιζαν με το Σκοπιανό, τα λεγόμενα «αλβανικά θέματα» και στο τέλος το Κυπριακό. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τους Έλληνες συνομιλητές του και στην ουσία άναψε το «πράσινο φως» για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Αμερικής, όπως εισηγήθηκε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Η αποτυχία της προσέγγισης με τον πρόεδρο της Τουρκίας με την έλευση του στην Αθήνα, ήταν μία μεγάλη απογοήτευση για τους Έλληνες και τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά ήταν και «ξύπνημα» ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε άλλους συμμάχους.

Αυτό, πάντως, που εντυπωσίασε τους Αμερικανούς ήταν η αφοσίωση των κ. Τσίπρα και Κοτζιά στους στόχους που έθεσαν τότε. Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός των Εξωτερικών, «ότι είπαν το έπραξαν» κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία πτυχή της διαπραγμάτευσης, δεν υπήρξε παρέμβαση των Αμερικανών προς την πλευρά της Ελλάδας, διότι δεν χρειάστηκε ποτέ. Οι όποιες πιέσεις κατευθύνθηκαν προς τα Σκόπια, όπου ο πρωθυπουργός Ζάεφ ήταν μονίμως αντιμέτωπος με τους εθνικιστές.

Προτεραιότητες, η εφαρμογή της συμφωνίας και προοπτικές συνεργασίας τονίζει ο Κοτζιάς

Η διπλωματική πηγή παρατήρησε ότι ακόμα και μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς δεν άλλαξαν γραμμή. Η απόφαση τους ήταν να λυθεί το Σκοπιανό με τρόπο που θα ικανοποιούσε τα μέγιστα τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ο κ. Κοτζιάς είχε επιλέξει να ενημερώνει την Ουάσιγκτον για τη διαπραγμάτευση, είτε μέσω του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, είτε απευθείας τον υφυπουργό Γουές Μίτσελ. Και οι δύο έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να εξυπηρετήσουν την ελληνική κυβέρνηση.

Η αμερικανική πλευρά είναι απόλυτα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το φθινόπωρο, και κυρίως το δημοψήφισμα στα Σκόπια, θα εξετάσει την εισήγηση που έχει ενώπιον της για ταυτόχρονη έλευση στην Ουάσιγκτον των πρωθυπουργών της Ελλάδας και των Σκοπίων.

Άλλο (πράγμα) ο φανατικός ισλαμοεθνικιστής Ερντογάν και ο άλλο ο αδύναμος Ζόραν Ζάεφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: