Θα προστατεύσουν και θα συστρατευτούν οι Σκοπιανοί με τα συμφέροντα της “νονάς” Ελλάδας;




Της Ελένης Χρυσοστόμου

Για να είμαι ειλικρινής, με προβλημάτισε πολύ η συμφωνία της λύσης του μακεδονικού ζητήματος. Με προβλημάτισε, πρώτον, γιατί το πατριωτικό αίσθημα αντίστασης επαναστάτησε, βλέποντας το όνομα της Μακεδονίας να γίνεται αντικείμενο καπήλευσης και μάλιστα με την υπογραφή της Ελλάδας, και δεύτερον, γιατί είναι πολυδιάστατο ζήτημα και έτσι πρέπει να το δει κάποιος. 

Εδώ και πάνω από μια εικοσαετία ο διεθνής παράγοντας ξέρει το κράτος το Σκοπίων ως «Μακεδονία». Ναι, μόνον εμείς το ονομάζαμε «κράτος των Σκοπίων». Οι κάτοικοι, λοιπόν, αυτού του κράτους ήταν «Μακεδόνες» κατά τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός εμάς. Φυσικά, όλα αυτά, με τις ευλογίες των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες έπραξαν τραγικά λάθη όλα αυτά τα χρόνια, με τη γνωστή μέθοδο του «αφήνω κληρονομιά στον επόμενο» ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά και με αδέξιους χειρισμούς που δημιούργησαν τετελεσμένα.

Όμως, ο τροχός γυρίζει δεξιά, αλλά κάποια στιγμή γυρίζει και αριστερά. Οι καιροί άλλαξαν, τα γεωπολιτικά συμφέροντα άλλαξαν, καθώς και οι ισορροπίες. Η Τουρκία, δυστυχώς αλωνίζει στα Βαλκάνια. Είναι κοινό μυστικό η δράση της και πού αποσκοπεί. Δεν επενδύει εκατομμύρια σε τζαμιά, σχολεία και επενδύσεις «ανάπτυξης» χωρίς να υπάρχει ένας απώτερος σκοπός. Που φυσικά δεν είναι άλλος από τη δημιουργία του μουσουλμανικού τόξου κάτω από την επιρροή της, αρχίζοντας από την Τουρκία και καταλήγοντας στα δυτικά Βαλκάνια.

  • Ας μην ξεχνάμε και την ιδέα της μεγάλης Αλβανίας, για την οποία επίσης η Αλβανία κινείται με επιθετικές διαθέσεις προς την Ελλάδα.

Έτσι, η μικρή αυτή περιοχή των Βαλκανίων θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα κάποιων, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Αν η συμφωνία ήταν καλή; Κάποια στοιχεία ναι, τα κέρδισε η Ελλάδα, κάποια στοιχεία έδωσε. Όμως, αλήθεια, ποιος θα θυμάται σε λίγα χρόνια ότι η «μακεδονική» γλώσσα των Σκοπίων δεν έχει σχέση με την γλώσσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Ποιος θα θυμάται ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και μόνο; Ποιος θα θυμάται το erga omnes, εκτός από κάποιους πολιτικούς κύκλους; Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός απόκτησε οντότητα, γλώσσα, έγινε έθνος. Και μάλιστα φορώντας ένα βαρύ, αλλά δανεικό όνομα.

Θα εξυπηρετήσει τον σκοπό του και θα ανακόψει αυτό το μικρό και νεοβάπτιστο κράτος τα σχέδια των μεγάλων – βλέπε Τουρκία και άλλων; Θα προστατεύσει/ συμμαχήσει / συστρατευτεί με τα συμφέροντα της νονάς Ελλάδας;

Αυτό αναμένουμε να το δούμε στην πράξη. Η σελίδα γράφτηκε στο βιβλίο της ιστορίας της Ελλάδας, αναμένουμε να δούμε το χρώμα του μελανιού.

*Πολιτικός Μηχανικός

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

 Τσάμπα ο χαρτοπόλεμος με τα απόρρητα για τα Σκόπια: Μια ματιά στα Wikileaks θα ήταν αρκετή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: