Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Κυπριακή Βουλή για την υπόθεση του Συνεργατισμού




Δεν κηρύχθηκαν επείγοντα τα πέντε νομοθετήματα τα οποία εγκρίθηκαν την Πέμπτη από το Υπουργικό για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το σχέδιο εγγυήσεων της Κυβέρνησης που αφορά τη συμφωνία εξαγοράς του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα κατά την πρωινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η απογευματινή συζήτηση στο πλαίσιο του Κεφαλαίου Δ για το Συνεργατισμό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα πέντε νομοθετήματα που έστειλε η Κυβέρνηση στη Βουλή με την παράκληση να κηρυχθούν κατεπείγοντα δεν κηρύχθηκαν κατεπείγοντα και παραπέμφθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία θα καθορίσει τις συνεδρίες της και τη συχνότητα τους. Μέχρι τη διακοπή της συνεδρίας ούτε το σχέδιο εγγυήσεων τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στα 5 νομοθετήματα είπε ότι το σύστημα δεν αντέχει μέχρι τον Σεπτέμβρη, ώστε να μην ψηφιστούν εντός των αμέσως επόμενων συνεδρίων της Ολομέλειας.

Το θέμα για τον Συνεργατισμό ενεγράφη για συζήτηση στο πλαίσιο του Κεφαλαίου Δ’ με εισήγηση των Βουλευτών Γιώργου Λουκαΐδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ -Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Παύλου Μυλωνά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδαςτου Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρίνου Σιζόπουλου εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών και Χρίστου Χρίστου εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, θέτοντας το θέμα της συζήτησης στην αρχή της ημερήσιας διάταξης, η συζήτηση στο κεφάλαιο Δ αποφασίστηκε ομόφωνα από τη Σύσκεψη των Αρχηγών, ωστόσο κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών στις 28 Ιουνίου ορισμένα κόμματα εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να αναβληθεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών αφού ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε τα 5 νομοθετήματα ζητώντας αυτά να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αίτημα να περάσει το σχέδιο ασφάλισης εγγυήσεων, πρόσθεσε ότι η απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών είναι το σχέδιο εγγυήσεων να είναι στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 6 Ιουλίου και ζήτησε όπως η συζήτηση στο ΚΕΦ Δ’ μετατεθεί για τις 6 Ιουλίου.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την άποψη ότι αν αρχίσει η συζήτηση εντός της ημέρας τότε θα πρέπει να συνεχιστεί αύριο και την Κυριακή, επειδή όπως είπε όλα τα θέματα πρέπει να λήξουν πριν από τη Δευτέρα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι τα νομοθετήματα που κατατέθηκαν δεν αφορούν τη συζήτηση στο ΚΕΦ Δ’ , και διερωτήθηκε γιατί γίνεται διασύνδεση.

Πρόσθεσε πως όταν η σύσκεψη πήρε την απόφαση για συζήτηση είχε υπόψη της ότι θα έρχονταν τα νομοθετήματα αλλά αποφάσισε τη συζήτηση.

Σχολιάζοντας τη θέση ότι η συζήτηση πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα στο Συνεργατισμό, είπε ότι στο ΚΕΦ Δ’ θα γινόταν πολιτική συζήτηση και διερωτήθηκε αν θα προκαλέσει προβλήματα η Βουλή, όταν ο Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Κεντρικής προκάλεσαν με δηλώσεις τους πανικό και ο κόσμος τρέχει στις Συνεργατικές για να αποσύρει τις καταθέσεις του.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η οποία συζήτηση θέτει σε κίνδυνο τον Συνεργατισμό. Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε επικίνδυνα ανεύθυνες και εκβιαστικές τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και του Εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. «Για πολύ καιρό η Βουλή σιωπούσε σε σχέση με τον Συνεργατισμό» είπε τονίζοντας ότι είναι ώρα η Βουλή να μιλήσει.

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε σε τακτικές ανταρτοπόλεμου που προκαλούν πανικό. Είπε ακόμα στην Ολομέλεια ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου στη συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου αφαίρεσε τον λόγο από τρίτο ομιλητή που επιχείρησε να πει πόσο καταστροφικό θα είναι να μην ψηφιστεί το σχέδιο εγγυήσεων και για άλλη τράπεζα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω πανικός.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως θα ήταν αχρείαστο η συζήτηση να γίνει δύο φορές και εισηγήθηκε να γίνει σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας η οποία να συνδυαστεί με την έγκριση της εγγύησης που ζητά η Κυβέρνηση.
Είπε ακόμα ότι τα 5 νομοθετήματα πρέπει να συζητηθούν με άνεση χρόνου, προσθέτοντας ότι πρέπει οι άλλοι θεσμοί να σεβαστούν τη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως αν αρχίσει σήμερα η συζήτηση για τον Συνεργατισμό, δεν θα πρέπει σταματήσει σήμερα. Πρόσθεσε ότι διαφωνεί πως τα νομοθετήματα δεν συσχετίζονται με τη συζήτηση για τον Συνεργατισμό. Πρόσθεσε ότι , υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τους λόγους που φθάσαμε εδώ. Ανέφερε επίσης ότι άλλο το νομοθετικό πλαίσιο που ζητά η Κυβέρνηση και άλλο αυτό που ζητά η Βουλή για την προστασία των δανειοληπτών.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε έκπληξη για τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΚΤ και του Υπουργού. Είπε ότι απαιτείται προσοχή και να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι αυτού του είδους δηλώσεις έχουν βλαπτικές επιπτώσεις όχι μόνο για τον Συνεργατισμό, αλλά για όλο το τραπεζικό σύστημα. Είπε ακόμα ότι συμφωνεί για συζήτησε σε ειδική συνεδρία.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως αν αρχίσει η συζήτηση θα πρέπει να αυτοδεσμευτούμε ότι η συζήτηση θα περιοριστεί στις πολιτικές ευθύνες και μόνο στο πολιτικό σκέλος. «Να μην γίνει συζήτηση για υπερψήφιση η καταψήφιση νομοσχεδίων, καθώς υπάρχουν ουρές έξω από τα ΣΠΙ ο κόσμος για να πάρει τις καταθέσεις τους», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αφού δήλωσε ότι συμφωνεί ότι δεν είναι από δηλώσεις Βουλευτών που προκλήθηκε η ανησυχία στους καταθέτες, παρατήρησε ότι οι δηλώσεις έγιναν σε αυτό το κτήριο, απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμα ότι η αρμόδια Επιτροπή (Οικονομικών) που γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους, συνέστησε να αποφευγόταν η συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου.

Συνεχίζοντας είπε πως κατά τη συζήτηση του σχεδίου εγγυήσεων στην Επιτροπή Οικονομικών είχε ερωτήσεις που δεν μπορούσαν να τεθούν σε ανοικτή συνεδρία για αυτό και τις υπέβαλε σε κλειστό μέρος της συνεδρίας και πήρε απαντήσεις.

«Σίγουρα δεν είναι Βουλευτής που έκανε τις δηλώσεις, αλλά αν δεν απαντούσαν πού θα τους κρεμάγαμε;» διερωτήθηκε.
«Τα 5 νομοσχέδια δεν μπορούν να θεωρηθούν κατεπείγοντα παρά την παράκληση της Κυβέρνησης, πρέπει να τα δούμε και αυτό το σώμα να αποφασίσει εν τη σοφία του αν θα τα εγκρίνει ή θα τα απορρίψει», συνέχισε.

«Θέση όλων, όπως κατανοούμε, είναι να τα συζητούμε και να ληφθεί η πολιτική απόφαση για προστασία της κύριας κατοικίας», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει «να συζητηθεί, η πολιτική για την εστία και η κρατική εγγύηση, σε ειδική συνεδρία από το πρωί ως τα μεσάνυχτα».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία προήδρευσε τις συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου στην οποία έγιναν οι επίμαχες δηλώσεις από τον εκπρόσωπο της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών, είπε πως προσβάλει τους Βουλευτές και αυτούς του ΔΗΣΥ που παρέστησαν στη συνεδρία η αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Συνεχίζοντας η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως σε μέχρι τα μισά της συνεδρίας παρίστατο και ο Πρόεδρος της Βουλής, και ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος της ΚΤ και ο Υπουργός Οικονομικών ουδώλως ερωτήθηκαν για να κάνουν αυτές τις εκβιαστικές δηλώσεις.

Η κ. Χαραλαμπίδου ζήτησε να διανεμηθούν τα πρακτικά της συνεδρίας στις κοινοβουλευτικές ομάδες, για να διαφανεί πως ο εκπρόσωπος της ΚΤ που απείλησε για γενικό κούρεμα. Δεν ρωτήθηκε για άλλη τράπεζα, τα είπε για να εκβιάσει την Βουλή, συμπλήρωσε.

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι που προέβη στις δηλώσεις και κατά τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, «μετά όλοι πρέπει να σωπάσουμε».

«Ο Συνεργατισμός πτώχευσε και πουλήθηκε και άλλο τα νομοσχέδια, άλλο η συζήτηση», συνέχισε δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ «δεν πρόκειται να συζητήσει τίποτε αν δεν έρθει σχέδιο προστασίας των δανειοληπτών». «Δεν είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε πράγματα, χωρίς να τα μελετήσουμε. Θέλουμε απόψεις ειδικών στα συλλογικά όργανα του κόμματος», συμπλήρωσε

ΚΥΠΕ Μαρία Φιλή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
29/06/2018 15:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: