“Σκληρό πόκερ” για το μεταναστευτικό: Οι προτάσεις των ηγετών και ο ρόλος της Ελλάδας




Δύο βασικές προτάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος θα πέσουν στο τραπέζι των ηγετών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Γάλλο- Ισπανική πρόταση για δημιουργία “hotspots” κατά το ελληνικό πρότυπο σε λιμάνια της μεσογείου και η Ίταλο- Αυστριακή πρόταση να επιστρέφονται όλοι οι μετανάστες στην Αφρική, στη βάση νέων συμφωνιών με την Τυνησία και τη Λιβύη και η διαχείριση να γίνεται εκεί, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκια.

Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τις δευτερογενείς ροές της ανατολικής Μεσογείου: υπάρχει η πρόταση Μερκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής – σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει στο εσωτερικό της χώρας της το CSU για “κλείσιμο συνόρων” και δημιουργία ενός χώρου “μίνι -σενγκεν”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, υπερασπίζεται πάγια τη θέση “ότι πρέπει να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο”. Η Ελλάδα διεκδικεί “την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση, επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση νέας κρίσης, αλλά και τη πρόταση για ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφυγών σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία”.

Η μητέρα των μαχών σήμερα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό: Η ατζέντα του Πρωθυπουργού

 Μακρόν : Χρειάζεται συνεργασία

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας: «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας:

«…ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε…η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες»

Για το θέμα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης: «Εάν οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν χωριστό προϋπολογισμό, αυτός δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Απέναντι στην Ρωσία, «οι κυρώσεις θα πρέπει να συνεχισθούν».

Η Πολωνία θα συνεχίσει την μεταρρύθμιση του δικαστικού της συστήματος για να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό.

Οι άλλες χώρες

Πάντως σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ οι χώρες της Αφρικής άλλα και των Δυτικών Βαλκανίων δεν φαίνονται διατεθειμένες να στηρίξουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών στις χώρες τους:

Μαρόκο: Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι δεν θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης». Ωστόσο άλλη πηγή επεσήμανε ότι «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους».

Τυνησία :Είναι μία από τις σοβαρότερες υποψήφιες χώρες, εξαιτίας της σταθερότητας που επικρατεί εκεί. Όμως πέρυσι ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιούσεφ Χάλεντ είχε απορρίψει τη σχετική πρόταση της ΕΕ.

Αλγερία: Η χώρα δεν αποτελεί σημαντικό πέρασμα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την Αφρική που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά έχει απορρίψει την ιδέα να δεχθεί κέντρα προσφύγων, με τον πρωθυπουργό Άχμεντ Ουγιαχία να επισημαίνει ότι θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους. Πέρυσι η Αλγερία απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τους στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην έρημο Σαχάρα.

Λιβύη: Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη ελέγχει μόνο κάποια μέρη της χώρας. Παράλληλα η Λιβύη έχει αναχθεί σε βασικό πέρασμα για τους Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στην Ευρώπη.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα δημιουργίας καταυλισμών στο έδαφός της.

Αίγυπτος:  Και το Κάιρο είναι αντίθετο στη δημιουργία τέτοιων καταυλισμών στη χώρα. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι οι βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης είναι η φτώχεια, η ανεργία και η πολιτική αστάθεια.

Νίγηρας: Πρόκειται για μία ακόμη χώρα υποψήφια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων, κυρίως επειδή πρόκειται για μια από τις βασικές χώρες διέλευσης όσων ανθρώπων κατευθύνονται προς τα βόρεια. Επίσης ο Νίγηρας φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν ήδη απελαθεί ή που επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.

Αλβανία:  Η κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει την πρόταση η βαλκανική χώρα να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χθες μιλώντας στην Bild.

πΓΔΜ:  Η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει ανάλογες ανακοινώσεις.

 

Η “εξυπηρέτηση” του Αλέξη στην Άγγελα: Πως η Ελλάδα θα διασώσει την πολύπαθη Καγκελάριο

 

Πηγή: ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου-  Βέλγιο , ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: