Οι Αιγύπτιοι κοντά σε νέο κοίτασμα-μαμούθ φυσικού αερίου: Τι σημαίνει για Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ;




ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη από την ιταλική ΕΝΙ του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, η ιταλική εταιρία ετοιμάζεται να «τρυπήσει» στο υπερακτιο κοίτασμα Noor βόρεια του Σινά, καθώς τα στοιχεία από τις σεισμογραφικές έρευνες δείχνουν την ύπαρξη κοιτάσματος που σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές μπορεί να είναι και τριπλάσιο σε μέγεθος από το Zohr.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αυτού του κοιτάσματος που θα είναι το μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα όσων εντοπίσθηκαν τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως , θα αποδειχθεί πράγματι ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ενεργειακή λεκάνη ικανή να τροφοδοτήσει με φυσικο αεριο τις αγορές της Ευρώπης, ανατρέποντας γεωστρατηγικά δεδομένα και αναδεικνύοντας νέες προτεραιότητες και ισορροπίες στην περιοχή.

Τέτοιου είδους ανακαλύψεις όχι μονο οδηγούν στην επίσπευση των ερευνών για χώρες όπως η Κυπρος, αλλα θέτουν πρακτικά και την Ελλαδα έναντι της πρόκλησης για αναζήτηση φυσικών πόρων στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα αιγυπτιακά και κυπριακά κοιτάσματα, οπου όμως το μεγάλο εμπόδιο παραμένει η Τουρκία.

Στο Κάϊρο ο πρωην υπουργός ενέργειας Οσάμα Κάμελ με δηλωση του υποστήριξε οτι η ΕΝΙ είναι έτοιμη να ανακοινώσει την ανακάλυψη του κοιτάσματος στο Οικόπεδο Shorouk το οποίο υπολογίζεται σε 90 τρις κυβικά ποδιά φυσικού αερίου. Ο CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi έχει δηλωσει ότι η εταιρία του σχεδιάζει επενδύσεις 3 δις δολαρίων στα πεδία του φυσικού αερίου, αλλά παντως η ΕΝΙ αρνήθηκε να κάνει, κατά την πάγια τακτική της, το οποιοδήποτε σχόλιο για το Οικόπεδο Shorouk.

Την αισιοδοξία αυτή συμμερίσθηκε και ο νυν υπουργός ενέργειας της Αιγύπτου Ταρεκ Ελ-Μόλλα καθως εξέφρασε την εκτίμηση ότι με ένα τέτοιο κοίτασμα η Αίγυπτος θα γίνει αυτάρκης ενεργειακά και θα απαλλαγεί από ένα μεγαλο βαρος ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ θα μπορεί να γίνει και μειωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και ανακοινωσε επίσης ότι η ΕΝΙ και η Tharwa Petroleum Company θα πραγματοποιήσουν την γεώτρηση στο σημειο Noor εως τον Αύγουστο.

Η επιβεβαίωση των προβλέψεων για το μέγεθος του κοιτάσματος Noor όχι μονο θα δώσει μια ισχυρη ώθηση οικονομική και πολιτική στην αιγυπτιακή κυβέρνηση (καθώς η λαϊκή διαμαρτυρία για την αυξηση της τιμής του ρεύματος και τις συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης στην διάρκεια του καλοκαιριού, είναι έντονη) αλλα θα εχει συνέπειες και στην ευρύτερη περιοχή.

Εάν η Αίγυπτος καταστεί αυτάρκης ενεργειακά, τοτε μειώνεται η σημασία μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο ένα σχέδιο στο οποίο επενδύουν ηδη ισραηλινές και αιγυπτιακές εταιρίες. Επίσης δημιουργούνται και νέα δεδομένα για την εξαγωγή του φυσικού αερίου της περιοχής, καθως ο μεγάλος δυνητικά καταναλωτής, η Αίγυπτος θα καλύπτει σε μεγαλο βαθμό με δικό της φυσικό αέριο τις ενεργειακές ανάγκες της.

Η ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους κοιτασμάτων όμως αυξάνει την γεωστρατηγικά σημασια της περιοχής δημιουργεί προσδοκίες και στις άλλες γειτονικές χώρες (όπως η Ελλαδα) για ύπαρξη αντίστοιχων σχηματισμών στον βυθό των δικών τους θαλασσίων ζωνών και συνεπώς τίθενται οι βάσεις για διμερείς και περιφερειακές συνεργασίες, ενώ όμως συγχρόνως ερεθίζονται και οι χώρες που θεωρούν ότι αποκλείονται από αυτή την ενεργειακή «κοσμογονία». Και πολλές φορές αυτές οι χώρες, όπως είναι η Τουρκία, γίνονται επικίνδυνες επιδιώκοντας μερίδιο από το φυσικο αέριο (που δεν τους ανήκει).

Τελική φάση για τη “Μέδουσα”: Φρεγάτες του ΠΝ έτοιμες για βολή με πύραυλο Sea Sparrow

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: