Τελική φάση για τη “Μέδουσα”: Φρεγάτες του ΠΝ έτοιμες για βολή με πύραυλο Sea Sparrow




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Όταν η ναυτική παράδοση της Ελλάδας έχει αναγνωριστεί διαχρονικά, οι σύγχρονες συμμαχίες που έχουν προκύψει, χτίζονται βήμα – βήμα, σκαλί -σκαλί και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η χώρα μας παίζει έναν αθόρυβο παράγοντα ναυτικής δύναμης και αποτροπής. Όλοι οι σύμμαχοι δείχνουν προς τους Έλληνες ότι τη θεωρούν απόλυτα ισχυρό σύμμαχο με τεράστια τεχνογνωσία κυρίως σ’ ότι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό.

Στην τελική φάση η «Μέδουσα 6» στην Αίγυπτο

Με ένα πλοίο της Τουρκίας να πλέει σε απόσταση περισσότερο των 30 ναυτικών μιλίων, πολύ μακριά, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της Unifil η μεγάλη αεροναυτική δύναμη Ελλάδας- Αιγύπτου και Κύπρου, «Μέδουσα 6» αυτές τις ώρες μπαίνει στην τελική της φάση.

Τα πλοία των τριών χωρών βρίσκονται περίπου 25-30 Ναυτικά Μίλια βόρεια της Αλεξάνδρειας και όλο αυτό το χρονικό διάστημα-περίπου μιας εβδομάδας- έχουν προχωρήσει σε πλήθος σεναρίων με κυριότερα τους ναυτικούς αποκλεισμούς περιοχών και τους ελέγχους εν πλω, πράγμα που δείχνει πως οι σύμμαχες χώρες στρατιωτικά, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς σε όλα εκείνα τα σενάρια που ίσως χρειαστούν στο μέλλον και οφείλουν να γνωρίζουν πως θα συνεργαστούν μεταξύ τους.

Μάλιστα οι δυο Ελληνικές φρεγάτες τύπου S, «Λήμνος» και «Νικηφόρος Φωκάς» έχουν οπλίσει και είναι έτοιμες σε όποια από τις δυο δοθεί η εντολή να βάλουν κατά αεροπορικού στόχου με πύραυλο Sea Sparrow.

Βολή με το αντιαεροπορικό αυτό, είχε να γίνει από τον Μάιο του 2016 στο πεδίο βολής της Κρήτης από την φρεγάτα του Ελληνικού Στόλου «Θεμιστοκλής».
Είναι μια από τις δραστηριότητες που θα κορυφώσουν την άσκηση και υψηλού συμβολισμού καθώς ένα ελληνικό πλοίο θα βάλει με κανονικό πυρομαχικό εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων κι αυτό αποτελεί ένα επιπλέον δείγμα πως η Αίγυπτος που έχει το γενικό πρόσταγμα εμπιστεύεται στον απόλυτο βαθμό την Ελλάδα και την εμπειρία των στελεχών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται η μεγάλη ναυτική ισχύς της χώρας μας.

Στο πλαίσιο της Μέδουσας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει έχουν ξεχωρίσει οι πολλές δραστηριότητες που ανέλαβαν τα μικτά τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων κι από τις τρεις χώρες.
Ξεχωριστή τεχνογνωσία στους συναδέλφους τους της Αιγύπτου και της Κύπρου παρείχαν τα στελέχη των Ομάδων Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών κυρίως στις νηοψίες ύποπτων πλοίων αλλά και το τμήμα των Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας με πληθώρα αποβατικών ενεργειών οι οποίες έγιναν σχεδόν όλες από το ελικοπτεροφόρο τύπου Mistral.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως μέσα από την εξωστρέφεια της συμμαχίας αυτής είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν το Ελληνικό υποβρύχιο τύπου 214 «Πιπίνος» με το Αιγυπτιακό και να προχωρήσουν σε κοινά υποβρύχια «καρτέρια» ως οι απόλυτοι αθόρυβοι κυνηγοί των θαλασσών.

Ξεχωριστή και πολύ σημαντική θα λέγαμε η συμμετοχή της Κύπρου με το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης «Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης» καθώς έχει δείξει και πολλές φορές υπό την καθοδήγηση των έμπειρων Ελλήνων του Πολεμικού Ναυτικού πως η Κύπρος προχωρά με ταχείς ρυθμούς σε πλήρη αναβάθμισή της σε ναυτική δύναμη της ευρύτερης περιοχής.

Το ΠΑΘ «Ιωαννίδης» εντάχθηκε στον στόλο της Κύπρου μόλις πριν λίγους μήνες στις αρχές του χρόνου και από την στιγμή που βρέθηκε στο νερό, οι Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν μιλήσει με νόημα για τη στρατηγική σημασία που αναλαμβάνει σταδιακά η Μεγαλόνησος.

Το πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης της Κύπρου είχε ναυπηγηθεί στο Ισραήλ, έχει 62 μέτρα μήκος και έχει υψηλές δυνατότητες τελευταίας τεχνολογίας. Ο οπλισμός του είναι ικανός για την εκτέλεση πολλαπλών αποστολών και μ’ αυτό η Κύπρος έκανε ένα από τα πρώτα βήματα που θα την οδηγήσουν στο πιο ισχυρό αύριο το οποίο επιθυμεί κι έχει δείξει πως κοιτά μπροστά.

Στην Αλεξάνδρεια για την τελική φάση της “Μέδουσας” ο Κύπριος υπουργός Άμυνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: