Ο Ζάεφ επέλεξε το “Severna Makedonija” (“Βόρεια Μακεδονία”): Η συμφωνία και τα βήματα υλοποίησης




Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επέλεξε την ονομασία Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) ως το επόμενο όνομα της χώρας του, το οποίο όμως θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έναντι οποιασδήποτε άλλης ονομασίας (erga omnes). Τη συμφωνία για την ονομασία αυτή αποκάλυψε η ιστοσελίδα μας στις 25 Μαϊου.

Όπως ανέφεραν στην εκπομπή τους “Παιχνίδια Εξουσίας” στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 o Βασίλης Σκουρής και η Αγγελική Σπανού, τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

  • Διαγράφονται από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι αναφορές περί προστασίας “μακεδονικών μειονοτήτων” εκτός των συνόρων της χώρας “και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο, με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα”.
  • Τα εσωτερικά έγγραφα της γειτονικής χώρας θα αλλάζουν σταδιακά και με βάση προσυμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
  • Διακρατική επιτροπή θα εξετάσει το θέμα των εμπορικών σημάτων
  • Ξεκαθαρίζεται ρητά πως η “μακεδονική γλώσσα” – που έχει αναγνωριστεί έτσι στον ΟΗΕ – αποτελεί γλώσσα σλαβικής προέλευσης
  • Στο θέμα της εθνικότητας ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, και υπάρχει ρητή αναφορά πως ο λαός της χώρας αυτής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Με την υπογραφή της συμφωνίας που δεν αποκλείεται να γίνει στο τέλος της εβδομάδας στην Πρέσπα θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ (θεωρείται πιθανό ο Πρόεδρος Ιβανόφ να μη υπογράψει τη συμφωνία και να γίνει αναπομπή της στη Βουλή)
  • Η Ελλάδα θα αποστείλει επίσημη επιστολή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ πως συμφωνεί με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με τους δύο οργανισμούς υπό την προϋπόθεση πως οι βόρειοι γείτονές μας έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους.
  • Στις 25 και 26 Ιουνίου και εφόσον όλα έχουν πάει καλά θα δοθεί το “πράσινο φως” για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ παρά τις ενστάσεις Γαλλίας και Ολλανδίας, ενώ εκτιμάται πως υποστηρικτική στάση θα κρατήσει η Γερμανία.
  • Στις 11 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα γίνει πρόσκληση ένταξης στη γείτονα με υποσημείωση τη συνταγματική αναθεώρηση.
  • Ο Ζόραν Ζάεφ υποχρεούται με επιστολή του να ενημερώσει τις 190 και πλέον χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κράτος του για το νέο όνομα της χώρας.
  • Από τον Ιούλιο έως και το τέλος του έτους η σκοπιανή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει δημοψήφισμα και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος υπάρχει πρόβλεψη για βουλευτικές εκλογές με χαρακτήρα δημοψηφίσματος.
  • Μετά την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων από την ΠΓΔΜ το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία μαζί με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγη: news 24/7

“Στυλώνει τα πόδια ο Ιβανόφ”: Ανεύθυνο να αλλάξει το όνομα μέσω τηλεφώνου, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: