Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς φτάνει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΣΦΙΚΗΣ

Έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” (“Republika Severna Makedonija”)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Νέα ανατροπή της τελευταίας στιγμής, φαίνεται πως υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, μετά την απόρριψη από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ της ονομασίας “Gorna (Upper) Macedonia” («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

Αφού και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία «Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”) η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική. Η ελληνική πλευρά ΔΕΝ επιβεβαίωσε την πληροφορία της ιστοσελίδας μας. Αυτή η ονομασία περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νίμιτς.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές, αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική. Όμως οι διαφωνίες φαίνεται ότι «σκότωσαν» τις προτάσεις αυτές του κ. Νίμιτς.

Σημειώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές της, και απαιτεί η ονομασία να είναι για όλες τις χρήσεις και να γίνουν οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

  • Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Republika Severna Makedonija), αυτή τη στιγμή, είναι η επικρατέστερη ως τελική λύση.

Οι δύο υπουργοί έφτασαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Ανέβηκαν στον 15ο όροφο όπου τους περίμενε ο μεσολαβητής Μάθου Νίμιτς.

Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ επικοινώνησαν με τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις και έλαβαν οδηγίες για τη διαπραγμάτευση, η οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα). Εάν υπάρξει συμφωνία, θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων στην Οχριδα την πρώτη εβδομάδα Ιουνίου.

Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία στο Σκοπιανό, είπε διπλωματική πηγή: Κρίσιμη μέρα η σημερινή…