“Στυλώνει τα πόδια ο Ιβανόφ”: Ανεύθυνο να αλλάξει το όνομα μέσω τηλεφώνου, λέει…




Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γιόργκε Ιβανόφ, είπε πως τα όσα ακούγονται ότι εάν υπάρξει αρνητική απάντηση για το θέμα της ονομασίας της χώρας του και δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ελλάδα η ΠΓΔΜ κινδυνεύει με διάλυση είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης ενόψει του πιθανού δημοψηφίσματος, μεταδίδει το πρακτορείο Makfax.

“Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ (χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία) για την ένταξή της ως μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι απολύτως ξεκαθαρισμένες και αμετάβλητες. Η προστασία της Συνταγματικής ονομασίας και η εξεύρεση λύσης που δεν θα επιφέρει συνταγματικές αλλαγές είναι μονόδρομος για την πορεία της ΠΓΔΜ (χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία) στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας των Σκοπίων.

Ο Ιβανόφ πιστεύει πως το να λυθεί το θέμα της ονομασίας μέσω τηλεφώνου και με μια προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο κρατών δεν είναι σοβαρό αλλά ανεύθυνο. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας περιλαμβάνει μια ή και περισσότερες παράλληλες συμφωνίες με βάση το Σύνταγμα της χώρας του.

Ο ίδιος είπε πως για να επιτευχθεί συμφωνία πρέπει να υπάρξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην ΠΓΔΜ. Και επανέλαβε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και όχι να προβλέπει την αλλαγή του.

Καταλήγει ότι συνιστά έλλειψη σοβαρότητας και ένδειξη ανευθυνότητας το ζήτημα του ονόματος “και τα επιβληθέντα τεχνικά αιτήματα”, όπως τα αποκαλεί, να επιλύονται τηλεφωνικώς και με την μορφή προσωπικής συμφωνίας των δύο πρωθυπουργών.

Σημειώνουμε ότι πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, για το ονοματολογικό αλλά και την πλήρη διαγραφή κάθε αλυτρωτικού στοιχείου από το Σύνταγμα της γείτονος. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ.

ΕΔΩ ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Η μεγάλη μέρα για το Σκοπιανό: Το δεύτερο τηλεφώνημα και το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: