Μοναδικός αγώνας δρόμου στο Ηφαίστειο της Νισύρου: Το όνειρο ενός Ελληνοαμερικανού…




Της Σάντυς Λαδικού

Ένας μοναδικός αγώνας παγκοσμίως διοργανώνεται για 3η χρονιά στην Νίσυρο. Πρόκειται για τον 3ο ημιμαραθώνιο Νισύρου όπου οι συμμετέχοντες δρομείς τρέχουν και στο ηφαίστειο του νησιού.

Εμπνευστής του εγχειρήματος ο ελληνοαμερικανός Άλεξ Αναστασιάδης ο οποίος σε συνεργασία με τον φίλο του Τριαντάφυλλο Τριανταφύλλου διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια αυτόν τον αγώνα, για να τιμήσουν την μνήμη του Τόνι Μαντακάκη.

Με κεντρικό σύνθημα “Run to the Crater”, δηλαδή «τρέξτε στον κρατήρα» το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018 μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να τρέξουν σε διάφορες διαδρομές. Θα υπάρχει η δυνατότητα της συμμετοχής στον ημιμαραθώνιο, στον αγώνα των 12χλμ, τον 6χλμ, παιδικός αγώνας ακόμη και απλός περίπατος. Η βασική διαδρομή είναι Εμπορειός – Ηφαίστειο με αφετηρία το γραφικό χωριό.

Μάλιστα η αμερικανική διοργανώτρια εταιρεία Running On the Wall όπου υπεύθυνος είναι ο Άλεξ Αναστασιάδης, έχει φροντίσει για την δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο από και προς το λιμάνι καθώς και την δωρεάν επιστροφή με καράβι από Νίσυρο για τους δρομείς και τις οικογένειες τους. Φυσικά θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις ενώ όσοι τρέξουν θα λάβουν αναμνηστική μπλούζα, μετάλλιο και πολλά άλλα αναμνηστικά δώρα.

Με αφορμή αυτό το μοναδικό αθλητικό γεγονός μιλήσαμε με τον Άλεξ ο οποίος μας άνοιξε την καρδιά του για το τρέξιμο , το αγαπημένο του Εμπορείο στη Νίσυρο και την Ελλάδα.

Ο αγώνας αυτός κρύβει μέσα του πολλά συναισθήματα, αγαπημένα πρόσωπα, εμπειρίες και ήταν στόχος ετών για τον ίδιο. Ο Άλεξ δρομέας από μικρό παιδί, έχει μία ιδιαίτερη σχέση με τον αθλητισμό που ξεπερνάει τα σωματικά όρια καθώς υπάρχει πλέον πνευματική διασύνδεση.

Όπως μας είπε ο διοργανωτής :

  • «Αγαπώ πραγματικά να τρέχω με όλη μου την καρδιά. Αγαπώ το σημείο του εσωτερικού μου εαυτού που ανακαλύπτω όταν αθλούμαι. Είναι η προσευχή μου, ο διαλογισμός μου κάτι προσωπικό. Είναι το παρελθόν μου , το παρόν και το μέλλον που με το πέρασμα του χρόνου γίνεται απλά μία παρουσία».

Αυτή την αγάπη θέλει να φέρει στον αγώνα που διοργανώνει στη Νίσυρο ο Άλεξ. Σε ότι αφορά το νησί του ηφαιστείου,  αν και ο ίδιος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη έχει μία σύνδεση με το νησί που ξεπερνάει τα 25 χρόνια. Ξεκίνησε όταν πρωτογνώρισε τον αγαπημένο του φίλο του από το Εμπορειό στη Νέα Υόρκη.  Το μικρό χωριό ήταν πάντα παρόν στις δύσκολες και απρόσμενες στιγμές και αποτελεί για τον Άλεξ το ιερό του βουνό με το εκκλησάκι του Αρχάγγελου να δεσπόζει στην κορυφή. Ο Εμπορειός είναι ο ίδιος ο φίλος του ο Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου και έτσι το χωριό έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Ο Τριαντάφυλλος πάντα στηρίζει τον Άλεξ και είναι ο άνθρωπος που διοργανώνει τα πάντα για τους αγώνες. Οι δύο φίλοι κάποια στιγμή έγιναν τρεις με τον Τόνι Μαντακάκη να γίνεται ο μεγάλος αδερφός και ο άνθρωπος που φέρνει το γέλιο και την χαρά στην καθημερινότητα τους.

Ο δρομεάς μάλιστα τον παρουσιάζει με τον Ζορμπά, έτοιμος να χορέψει με την ίδια την ζωή και να ξεσηκώσει τους υπόλοιπους. Δυστυχώς ο Τόνι Μαντακάκης απεβίωσε πριν από 4 χρόνια και έτσι ο Άλεξ με τον Τριαντάφυλλο θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη του. Αν και ο ίδιος δεν ήταν αθλητής, ο αγώνας έγινε διότι γνώριζε και ο ίδιος ότι ήταν προγραμματισμένο και έτσι θα διεξάγεται κάθε χρόνο εις μνήμην του. Μάλιστα προσκαλούνται όχι μόνο δρομείς, αλλά και όσοι έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και όσοι έχουν μέσα τους το δικό τους αγαπημένο χωριό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή , οι Κώοι δρομείς στήριξαν το εγχείρημα και έκτοτε είναι πάντα παρόν.

Όμως ο αγώνας στο Ηφαίστειο της Νισύρου αρχίζει και γίνεται γνωστός με το μέλλον να διαφαίνεται λαμπρό. Ο Άλεξ Αναστασιάδης μας αποκάλυψε ότι έχει μεγάλα σχέδια με σκοπό κάποια στιγμή στο νησί να διεξαχθεί ένα αθλητικό τριήμερο με διάφορα αθλητικά δρώμενα για παιδιά και ενήλικες.

Εξάλλου ο ίδιος είναι υπεύθυνος εταιρείας διοργάνωσης αθλητικών αγώνων στην Αριζόνα της Αμερικής όπου ασχολείται με εκατοντάδες αγώνες και χιλιάδες αθλητές κάθε χρόνο.

Φυσικά ο αγώνας στο ηφαίστειο είναι ξεχωριστός και έτσι θα παραμείνει. Είναι μία καταπληκτική ευκαιρία να αναδειχθεί και το αθλητικό κομμάτι του νησιού και να μπει στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη καθώς το κίνημα των δρομέων τα τελευταία χρόνια είναι από τα ισχυρότερα παγκοσμίως.

Ραντεβού στη Νίσυρο Κυριακή 24 Ιουνίου για ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός που θα σας συναρπάσει και θα μείνει για πάντα στις καρδιές σας.

Ένας μοναδικός αγώνας παγκοσμίως διοργανώνεται για 3η χρονιά στην Νίσυρο. Πρόκειται για τον 3ο ημιμαραθώνιο Νισύρου όπου οι συμμετέχοντες δρομείς τρέχουν και στο ηφαίστειο του νησιού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: