Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να στηρίξει την Τουρκία, το θέμα της ένταξης ή όχι της Κύπρου στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ, το ποσό που εισπράττει το κράτος για κάθε λίτρο βενζίνης, η χαλαζοθύελλα που έπληξε χθες την Κύπρο και κατέστρεψε καλλιέργειες φρούτων και οι ανησυχίες του Χαράλαμπου Καλογερίδης που συνελήφθη χθες από την Αστυνομία για τιμωρία από τα μέλη μαφιόζικης ρωσικής οργάνωσης, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χρυσωρυχείο και τα καύσιμα για το κράτος» γράφει ότι για κάθε λίτρο βενζίνης που βάζει ένα αυτοκίνητο το κράτος εισπράττει 73 σεντ και ότι η Επιτροπή Ενέργειας καλεί τον Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή για το θέμα των φόρων στα καύσιμα. Αλλού, αναφέρεται σε απροθυμία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εμπλακεί υπό τις παρούσες συνθήκες ξανά στο Κυπριακό και γράφει  πως αυτό συνιστούν δηλώσεις του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ρώσου αντιπρόσωπου Vassily Nebenzia. Σε άλλο της θέμα γράφει για τις τέσσερις προτάσεις για οριζόντια ψηφοφορία που κατέθεσαν Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σκληρή ρωσική μαφία με πλοκάμια στην Κύπρο», ότι την τιμωρία από τα μέλη της σκληρής μαφιόζικης ρωσικής οργάνωσης Vor V Zakone (κλέφτες του νόμου) φοβάται ο Χαράλαμπος Καλογερίδης ο οποίος συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση στη Λάρνακα και τέθηκε υπό οκταήμερη κράτηση. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε χθες ότι την έγκριση και της Βουλής θα χρειαστεί η συμφωνία της Κυβέρνησης με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ για σταδιακή επιστροφή των αποκοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε άλλο του θέμα αναφέρεται σε τοποθέτηση νησίδας στην Διγενή Ακρίτα για να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφάλειας στην οδική κυκλοφορία.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πλάτες Γιούνκερ στην Τουρκία», γράφει πως παιχνίδι στήριξης της Άγκυρας έστησε η Κομισιόν καταφέρνοντας να επιβάλει τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ομάδα οκτώ συνολικά χωρών οι οποίες θα αρχίσουν διαβουλεύσεις με την Europol για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα. Αλλού, γράφει ότι στον διορισμό ερευνώντος λειτουργού ο οποίος θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δεύτερης πειθαρχικής έρευνας εναντίον γιατρού του δημοσίου προχώρησε χθες ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνας Ιωάννου. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι 100 χιλιόμετρα από τον Ακάμα θα είναι η πρώτη τουρκική γεώτρηση που θα πραγματοποιήσει το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο «Faih» (Πορθητής).

«Νατοϊκά βήματα από την Κυβέρνηση ΔΗΣΥ», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Χαραυγή», η οποία γράφει πως το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις κατά πόσον προωθεί ή όχι την ένταξη της Κύπρου στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ και κατά πόσον εγκαταλείπεται η διαχρονική θέση για αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον Υπουργό Εξωτερικών Νικό Χριστοδουλίδη και γράφει ότι στάλθηκε το μήνυμα ότι χωρίς το ΑΚΕΛ και τη στήριξη του δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική για λύση του Κυπριακού. Αλλού, γράφει ότι η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση Μπράουντερ και παρουσιάζεται ενοχλημένη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καλοκαιρινή χαλαζοθύελλα καταστρέφει καλλιέργειες φρούτων», αναφέρεται σε χειμαρρώδεις βροχές και τεράστιες χαλαζοθύελλες που έπληξαν τη Δευτέρα την Κύπρο και γράφει ότι κάλυψαν με άσπρο χρώμα τα βουνά  προκαλώντας ανάμικτα αισθήματα  καθώς μερικοί εντυπωσιάστηκαν για την σπανιότητα του φαινόμενου ενώ άλλοι θρήνησαν για τις καταστροφές που προκάλεσαν. Αλλού, γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπερασπίστηκε το σχέδιο για αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στην συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ελένη Φουρέιρα που εκπροσώπησε την Κύπρο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
05/06/2018 07:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: