Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα της αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά και τα στοιχεία της έκθεσης του ΔΝΤ για την Κύπρο και οι εξελίξεις στο Συνεργατισμό κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το θέμα της έλευσης προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, οι ποινές για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά παιδιών, οι σχεδιασμοί της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ και η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του καζίνο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θολό τοπίο για τα ‘κόκκινα δάνεια’» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι μέρα για τα μη ΜΕΔ ήταν η χθεσινή, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για το τί μέλλει γενέσθαι για αυτό το καυτό θέμα, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία του τόπου. Ακόμη γράφει για αντιφατικές πληροφορίες αναφορικά με την έλευση ή μη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 8 αδέρφια από το Ριζοκάρπασο βρήκαν την αδελφή τους μετά από 55 χρόνια.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Βέτο για τον φορέα κόκκινων δανείων» και γράφει ότι η έκθεση του ΔΝΤ για την Κύπρο έρχεται να αποκαλύψει σημεία όσων τεκταίνονται στο παρασκήνιο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξένοι επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον να διεκδικήσουν κυπριακό διαβατήριο μέσω της εξαγοράς κυπριακών εταιρειών που αδειοδοτήθηκαν από τη ΡΑΕΚ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρεται στην ταλαιπωρία που προκαλείται από τα έργα στην Αγλαντζιά.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Τί έκαψε τον Συνεργατισμό» και γράφει ότι πρόσθετες προβλέψεις ύψους €800 εκ. έπρεπε να πάρει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που θα οδηγούσε σε ανάγκες για νέα κεφάλαια, γι’ αυτό και οδηγήθηκαν σε άρον άρον διαδικασία αποκρατικοποίησης, όπως αποκαλύπτει το ΔΝΤ στην έκθεση του για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ποινές φυλάκισης μέχρι και 25 χρόνια για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών προβλέπου νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ακόμη γράφει για σχέδιο της ExxonMobil για τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10».

Η «Χαραυγή» αναφέρεται επίσης στο θέμα του Συνεργατισμού, με τίτλο «Εγγυήσεις €800 εκ. και δωρεάν πώληση της ΣΚΤ» και γράφει ότι δωρεάν παραχώρηση και κρατικές εγγυήσεις μέχρι €800 εκ. ετοιμάζεται να δώσει η Κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία εξαγοράς του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ένα καλοδιατηρημένο αρχαίο λιμάνι στη θέση Ακρωτήρι-Νησιαρούιν. Επίσης λέει ότι εξακολουθεί να είναι χαώδης η εικόνα στις Πρώτες Βοήθειες.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Αγώνας ενάντια στο χρόνο για να μειωθούν τα ΜΕΔ» γράφει στο κύριο θέμα της ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του πιέζει για αυστηρότερη νομοθεσία αναφορικά με τις εκποιήσεις, ενώ η εφημερίδα αναφέρεται και στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου παρουσιάστηκαν στα πολιτικά κόμματα οι προτάσεις για την επίλυση του θέματος των ΜΕΔ. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στη δεξίωση για την Εθνική Ημέρα της Ρωσίας, κατά την οποία ο Ρώσος Πρέσβης έδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια μπάλα ενόψει της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενεί η χώρα. Ακόμη γράφει ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς που ζυγίζουν πάνω από 181,2 κιλά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» έχει τίτλο «Μας κλέβουν με την ανοχή της κυβέρνησης!» και γράφει στο πρώτο θέμα της ότι έρχεται ντόμινο αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, οι καταναλωτές φωνάζουν αλλά δεν ιδρώνει το αυτί της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι είναι έγκλημα η ψήφιση της πρότασης για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Ακόμη γράφει για σενάρια για αλυσόδεμα στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Χρονοδιάγραμμα στο Κυπριακό» και γράφει ότι αυτά που είπε προ μηνών η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, τα επανέλαβε πρόσφατα ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα νομοσχέδια της λύσης, για τα οποία όπως γράφει δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση ή ενημέρωση. Επίσης γράφει για προκλήσεις των Τούρκων για τον αγωγό που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Ισραήλ με Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
08/06/2018 07:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: