Δεν είναι σπαρμένος με λουλούδια ο δρόμος του Ερντογάν: Η νοθεία είναι ο “κρυφός άσσος”του




Του Γιώργου Σκαφίδα

Οι δημοσκοπήσεις διαγράφονται δυσοίωνες για τον Ερντογάν και τους συν αυτώ, ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν τις τουρκικές κάλπες. Προμηνύουν στην καλύτερη περίπτωση μια πύρρειο νίκη για τον 64χρονο ισλαμιστή ηγέτη που αναμένεται να επανεκλεγεί μεν στην προεδρία αλλά… με το ζόρι (στήνοντας μηχανισμούς… νομότυπης νοθείας), και στη χειρότερη μια ήττα με αβέβαιες μετεκλογικές επιπτώσεις.
Ενδεικτικά του πανικού που επικρατεί στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο είναι και τα σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως πια στη γείτονα, είτε για νέες πρόωρες εκλογές μετά τις διπλές κάλπες της 24ης Ιουνίου (εάν ο Ερντογάν δεν μείνει ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα), είτε ακόμη και για… αναβολή των επερχόμενων εκλογών με κάποιο πρόσχημα, ενδεχομένως νομικής φύσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (των εταιρειών Remres, Mediar, SONAR), ο Ερντογάν δεν πρόκειται να εκλεγεί στην προεδρία από τον πρώτο γύρο, ενώ κινδυνεύει να χάσει και τον έλεγχο του κοινοβούλιο, χάνοντας έτσι και το «ελευθέρας» της απρόσκοπτης μετάβασης στο σύστημα της εκτελεστικής υπερπροεδρίας που εκείνος προωθεί.

Το νέο προεδρικό σύστημα άλλωστε, που εγκρίθηκε οριακά με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017, κάνει επίσημα εγκαίνια μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Όσο για το μέλλον του Ερντογάν στην προεδρία, αυτό αναμένεται να κριθεί από την ψήφο κυρίως δύο ομάδων: των αναποφάσιστων από τη μία, και των ψηφοφόρων του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) από την άλλη.

“Κλειδί” οι αναποφάσιστοι  οι Κούρδοι και οι νέοι
Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε περίπου 9%, ενώ το HDP τοποθετείται κοντά στο 12%. Πολλά αναμένεται να κριθούν και από την ψήφο των νεώτερων σε ηλικία εκλογέων (18 έως 25 ετών) που ξεπερνούν πλέον σε αριθμό συνολικά τα 10 εκατομμύρια, όπερ σημαίνει ότι αντιστοιχούν περίπου στο 20% του εκλογικού σώματος. Με δεδομένο δε, ότι ένα από κορυφαία θέματα συζήτησης μεταξύ των νέων αυτήν την περίοδο στην Τουρκία είναι η σύλληψη και φυλάκιση του δημοφιλούς 28χρονου Τούρκου μουσικού-ράπερ Ezhel στο πλαίσιο ενός νέου οργίου λογοκρισίας, θα μπορούσε μάλλον εύκολα να υποθέσει κανείς ότι οι περισσότεροι 20άρηδες σήμερα στη χώρα δεν βλέπουν και τόσο θετικά το καθεστώς Ερντογάν.

  • Η στήριξη προς τον εκλογικό συνασπισμό των ισλαμιστών του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές (MHP) δείχνει να υποχωρεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Από 53% που ήταν τον Απρίλιο, πλέον έχει πέσει στο 44%.

Ειδικότερα, οι εθνικιστές (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί εμφανίζονται να καταγράφουν σημαντικές διαρροές προς το νεοπαγές Καλό Κόμμα (İYİ Parti) της Μεράλ Ακσενέρ, υποχωρώντας κάτω από 4%, ενώ το İYİ πια ξεπερνάει το 15%.

Ο Ερντογάν δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων την πρώτη Κυριακή, όπερ σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να οδηγηθεί και σε δεύτερο γύρο ενάντια σε έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης (μάλλον τον Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού CHP), με τον τελικό νικητή να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ψήφο αναποφάσιστων, Κούρδων/φιλοκούρδων και νέων.

«Τα σχέδια του Ερντογάν να εκλεγεί πρόεδρος είτε στον πρώτο είτε στο δεύτερο γύρο πρόκειται να συναντήσουν επιπρόσθετες δυσκολίες εάν ο Ιντζέ συγκεντρώσει πάνω από 25% στις 24 Ιουνίου», γράφει ο Σερκάν Ντεμιρτάς στην Hurriyet, ενώ παράλληλα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον προεδρικό υποψήφιο του CHP… σχεδόν 25% (24,6% η Remres).

Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά ήταν πολλοί οι Κούρδοι που ψήφιζαν Ερντογάν, κάτι το οποίο ωστόσο έμελλε να αλλάξει μετά το 2015, οπότε ο Ερντογάν τους πρόδωσε κάνοντας στροφή στον εθνικισμό του MHP.

Το φιλοκουρδικό HDP κατεβαίνει μόνο, χωρίς συμμαχίες, στις εκλογές του Ιουνίου, και η λοιπή αντιπολίτευση σε κοινό τετρακομματικό συνασπισμό (CHP, İYİ, Saadet, DP), ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις σχεδόν να ισοφαρίζει (κοντά στο 44%) το μέτωπο των AKP-MHP.

Τα δεδομένα δεν διαμορφώνονται όπως θα επιθυμούσε ο πρόεδρος όταν αποφάσισε να οδηγήσει την Τουρκία στις κάλπες 17 μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο (οι εκλογές θα έπρεπε κανονικά να διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2019).

Με σύμμαχο τη… νοθεία

Ο Ερντογάν θα κάνει ωστόσο ό,τι περνάει από το χέρι του για να εξασφαλίσει τη νίκη… με ή χωρίς την ψήφο του λαού. Πως; Διευκολύνοντας πρακτικές άμεσης ή έμμεσης νόθευσης των αποτελεσμάτων, κυρίως στα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου ζουν όμως και οι περισσότεροι Κούρδοι από την ψήφο των οποίων πρόκειται πλέον να εξαρτηθεί η επανεκλογή του στην προεδρία.

Ο νέος εκλογικός νόμος που έφερε… εν όψει εκλογών ο Ερντογάν έρχεται να ρίξει σκιές ενδεχόμενης νοθείας πάνω από την ίδια τη διαδικασία της ψηφοφορίας, κυρίως στα νοτιοανατολικά, από όπου τείνουν άλλωστε να απουσιάζουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (εκπρόσωποι, παρατηρητές κ.α.) της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP).

Σύμφωνα με το νέο νόμο (που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, με τους βουλευτές να ανταλλάσσουν γροθιές στο κοινοβούλιο), οι Αρχές μπορούν να μεταφέρουν τις κάλπες όπου και όπως επιθυμούν επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, να «συγχωνεύουν» εκλογικές περιφέρειες, να τροποποιούν τις λίστες των εκλογέων, και να στέλνουν τις δυνάμεις ασφαλείας… μέσα στα εκλογικά κέντρα… για την προστασία των ψηφοφόρων. Μπορούν, επίσης, να αποδέχονται τα ασφράγιστα ή πολυσφραγισμένα ψηφοδέλτια ως έγκυρα, όπερ σημαίνει ότι όσα σκανδαλώδη είχαν λάβει χώρα κατά το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017… πλέον είναι νόμος.

  • Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται μάλιστα εάν ισχύει και αυτό που έχει γραφτεί: ότι δηλαδή έχουν τυπωθεί στη χώρα 500 εκατ. φάκελοι ψηφοδελτίων… για 55 εκατ. ψηφοφόρους.

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας YSK, που πλέον επιλέγει και τους επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών από μια λίστα κυβερνητικών αξιωματούχων (ενώ άλλοτε εκείνοι εκλέγονταν-επιλέγονταν από τα κόμματα), ανακοίνωσε μόλις την περασμένη Δευτέρα ότι χιλιάδες κάλπες αναμένεται να μετακινηθούν σε 19 ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Από τις εν λόγω μετακινήσεις αναμένεται να επηρεαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι, κυρίως του φιλοκουρδικού κόμματος: από 144.000 (σύμφωνα με το τουρκικό κράτος) έως και 270.000 (σύμφωνα με το HDP), οι οποίοι θα πρέπει να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακριά από τις οικίες τους εάν θέλουν να ψηφίσουν στις 24 Ιουνίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τι συμφέρει στην Ελλάδα και στην Κύπρο; Μα να “κοντύνει” πολιτικά ο Ερντογάν στις 24 Ιουνίου

“Ο πατερούλης”: Το τραγούδι για τον Ερντογάν και το γιο του που έστειλε φυλακή τον συνθέτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: