Χλωμή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα: Δεν συμφώνησε με τους Ευρωπαίους




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

«Ζόρικα» είναι πλέον τα πράγματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δανειστών της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην πόλη Γουϊσλερ του Καναδά.

Η κ. Κριστίν Λαγκάρντ ηγήθηκε της ομάδας του ΔΝΤ αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι αρνήθηκαν να δεχθούν τους όρους του Ταμείου, που στην ουσία βοηθούσαν την Ελλάδα.

Στη συνάντηση του Washington Group, εκτός της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, συμμετείχαν ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ο Μάριο Ντράγκι (από την ΕΚΤ), ο Κλάους Ρέγκλινγκ (από τον ESM) ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρούνο Λε Μερ.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση θα συνεχιστούν, παρά το γεγονός ότι οι παριστάμενοι δεν συμφώνησαν σε μία κοινή γραμμή για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, μία εξέλιξη που χαρακτηρίζεται αρνητική.

Με τα σημερινά δεδομένα το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του, «επί της αρχής», για την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει χρόνος εκτός εάν οι Ευρωπαίοι αλλάξουν γραμμή και αποδεχθούν μέχρι τη Δευτέρα τους όρους του Ταμείου για το χρέος.

Βασικό «αγκάθι» που οδήγησε στη χθεσινή αποτυχία, ήταν ότι υπήρχαν διαφορές για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους.

Τις πληροφορίες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων έδωσε πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ισχυρίστηκε πως «σημειώθηκε κάποια πρόοδος». «Οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη πλήρους απόφασης στα τέλη Ιουνίου», τόνισε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του Ταμείου δεν έγινε η παραμικρή δήλωση ή ενημέρωση. Το γεγονός ότι συμμετείχε η κ. Λαγκάρντ έδειχνε και τη σημασία που έδωσε το Ταμείο στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση στο Γουϊσλερ.

Σύμφωνα με το CNN:

Από την πλευρά του ΔΝΤ είχε ξεκαθαριστεί πως εάν έως τις 4 Ιουνίου δεν βρισκόταν μια συμβιβαστική λύση για το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει βιώσιμο χρέος στη βάση των υπολογισμών του Ταμείου, τότε το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του.

Όχι διότι θεωρεί εξ ορισμού μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αλλά διότι δεν έχει χρόνο να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες που απαιτεί η έγκριση ενός προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου, οπότε είναι ο ορίζοντας διάρκειας του «επί της αρχής» προγράμματος που ενέκρινε πέρυσι για την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι και συγκεκριμένα το Βερολίνο υποστηρίζουν πως αν γίνει μια μεγάλη εμπροσθοβαρής ελάφρυνση του χρέους, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα υπολειπόμενα χρήματα που υπάρχουν στον ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα εξαιρετικά ελαφρύ πρόγραμμα αποπληρωμών χρέους μέχρι το 2023 και ένα πλήρως βιώσιμο χρέος έως το 2030.

Το ΔΝΤ δεν αντιτίθεται σε αυτό, ωστόσο θεωρεί πως η πορεία της ανάπτυξης και η δημοσιονομική κούραση θα καταστήσουν το χρέος μη βιώσιμο μετά το 2030 και έως το 2060. Στη βάση αυτή ζητάει μια μεγάλη επέκταση των λήξεων για ένα πολύ μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές.

Αρνητική εξέλιξη: Δεν συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: