H κρίση που δημιούργησε το Φανάρι στην Αμερική αφορά και την Αθήνα και τη Λευκωσία




Του Πανίκου Παναγιώτου

Νέα εκκλησιαστική κρίση ξέσπασε στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα που οδηγεί αναπόφευκτα σε διασπαστικές ενέργειες, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη συνοχή και τη θέση της μέσα στην ευρύτερη κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και το ρόλο της στα εθνικά ζητήματα. Και για μια ακόμη φορά, διαφαίνεται ότι οι συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν επικεντρώνονται στην πραγματική ουσία των προβλημάτων.
Ο Δημήτριος ως Αρχιεπίσκοπος μπορεί να έχει ευθύνες, όπως έχει ευθύνες ένας πρωθυπουργός ή ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας (ανάλογα με το πολιτειακό σύστημα) όταν η κυβέρνησή του κλονίζεται με σκάνδαλα και αμφιβόλου είδους αποφάσεις.
Επομένως, μπορεί να γίνει εύκολος στόχος, όπως είχαν γίνει οι προκάτοχοί του (Ιάκωβος και Σπυρίδων) για θέματα διοίκησης, ελέγχου και κατεύθυνσης που ταλανίζουν για χρόνια την Εκκλησία και οδηγούν στην περαιτέρω συρρίκνωση της οντότητας και της ελληνικότητάς της.

  • Την ίδια στιγμή όμως, δεν γίνεται να σιωπούμε ή σκόπιμα να αγνοούμε πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα, που είναι ηλίου φαεινότερον ότι συναποτελούν σε μόνιμη πια βάση τις κυριότερες αιτίες των προβλημάτων και της εκάστοτε κρίσης.

Το όλο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, με βάση το καθεστώς και όλες τις παραμέτρους που διέπουν τις σχέσεις και την εξάρτηση της Αρχιεπισκοπής και γενικότερα της Ομογένειας Αμερικής από το ανελεύθερο και δοκιμαζόμενο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αργά ή γρήγορα κάποιος άλλος ιεράρχης θα βρίσκεται στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Αμερικής. Αλλά, εάν δεν ξεκαθαριστεί εκ των προτέρων το τοπίο στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής, καθώς και για τα φημολογούμενα σκάνδαλα, εάν η αποχώρηση Δημητρίου δεν συνοδευτεί με διαφανείς και αξιοπρεπείς διαδικασίες, εάν η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου δεν σεβαστεί τις ανάγκες και τα δεδομένα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και θα είναι αποτέλεσμα φαναριώτικων μηχανορραφιών, τότε τα χειρότερα έπονται.
Και επειδή το όλο θέμα ξεπερνάει τα όρια της εσωτερικής λειτουργίας και διαχείρισης της Εκκλησίας στην Αμερική και αγγίζει σημαντικές πτυχές που αφορούν τα συμφέροντα του Ελληνισμού, η Αθήνα και η Λευκωσία δεν μπορούν να παρακολουθούν αμέτοχα κι αδιάφορα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου σημαίνει συγκάλυψη: Το θέμα του Αγ. Νικολάου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: