Ξεκαθάρισμα “λογαριασμών” για το Σκοπιανό στις Βρυξέλλες: Μεγάλο αγκάθι το “erga omnes”




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Απ’ εκεί που έμειναν την Παρασκευή θα συνεχίσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Νιμιτρόφ, οι οποίοι συνεχίζουν την προσπάθεια επίλυσης του θέματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας, που ταλανίζει την Ελλάδα και την πΓΔΜ τα τελευταία 27 χρόνια.

Οι δύο υπουργοί βρίσκονται στις Βρυξέλλες και σήμερα θα έχουν πρόγευμα εργασίας αναζητώντας εξάλειψη των διαφορών και στοχεύοντας στην οριστική διευθέτησης του προβλήματος, που δημιούργησαν οι Σκοπιανοί, οι οποίοι οικειοποιήθηκαν το όνομα της ελληνικής Μακεδονίας.

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται για τις πιθανές ονομασίες. Αλλά γεγονός είναι, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ότι η ονομασία επί της οποίας γίνονται εντατικές συνομιλίες είναι η “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (“Republika Severna Makedonija”).

Ως γνωστόν, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, πρότεινε τις εξής πέντε ονομασίες:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Οι ονομασίες “Republika Vardarska Makedonija” (“Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”) και “Republika Makedonija (Skopje) (“Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”, έχουν απορριφθεί από τις δύο πλευρές. Μέχρι της στιγμής δεν έχουν επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα:

Στις συζητήσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, η Αθήνα επέμενε στο όνομα “Republika Gorna Makedonija” (“Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας”), και τα Σκόπια στο όνομα “Republika Nova Makedonija” (“Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας”). Δεν υπήρξε, όμως, συμφωνία. Έτσι μοιραία έφτασε η συζήτηση στην ονομασία “Republika Severna Makedonija” (“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”).

Το πρόβλημα που εντόπισε η ελληνικής πλευρά είναι το εξής:

Ενώ οι Σκοπιανοί δεν απορρίπτουν την ονομασία αυτή, την ίδια στιγμή δεν ξεκαθαρίζουν την κατάσταση αν θα αποδεχθούν το erga omnes που απαιτεί η Ελλάδα. Οπότε η εκκρεμότητα παραμένει. Εάν σήμερα ο κ. Ντιμιτρόφ δεχθεί την “χρήση (της ονομασίας) έναντι όλων”, τότε η συμφωνία θα βρεθεί “σε κοντινή απόσταση” (“within reach”) μας είπε διπλωματική πηγή. Θα απομείνουν οι διευκρινήσεις για τις συνταγματικές αλλαγές.

Πάντως, η ελληνική διπλωματική αποστολή “κρατά μικρό καλάθι”, αναμένοντας την τελική απάντηση των Σκοπίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση θα γίνει προτού ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνουμε ότι μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας των διαβουλεύσεων ο κύριος Νίμιτς σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμα λύση αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προχωρήσουν τον διάλογο.

Ερωτηθείς ωστόσο εάν επίκειται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι οι δύο πρωθυπουργοί γνωρίζονται καλά και αν θέλουν μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους κάτι τέτοιο.

Η λύση του Σκοπιανού πάει …Βρυξέλλες: Κοντά (και μακριά) από την τελική συμφωνία

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Στο τραπέζι βρίσκεται τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903. Το ορεινό Κρούσοβο, σε υψόμετρο 1.350 μ., βρίσκεται στην κεντρική χώρα της σημερινής ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ιλιντεν από τους Οθωμανούς.

Εν ολίγοις, αναζητείται ακόμα ένα όνομα το οποίο θα παραπέμπει στη σλαβική κληρονομιά της γειτονικής χώρας, αποκόπτοντάς την από τον «αρχαϊσμό» που είχε επιβάλει ο –καταδικασμένος πια σε φυλάκιση– Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πάντως αυτή η δημόσια ανταλλαγή απόψεων για παραπομπή στην ερμηνευτική της εθνογένεσης των Σλάβων της Μακεδονίας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο μια συζήτηση η οποία, θεωρητικά τουλάχιστον, είχε διακοπεί και αφορούσε μια ονομασία που τελικά δεν λειτούργησε ήδη από τα πρώτα επεισόδια του Σκοπιανού, τη «Σλαβομακεδονία» (που προφανώς δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων).

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ενημέρωσε την κ. Μογκερίνι για τη «σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο ζήτημα της ονομασίας».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την στήριξη της ΕΕ στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και δήλωσε πως το ενδεχόμενο θετικής έκβασης «θα ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή και την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα 28 Μαΐου, πριν την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο τακτικών συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με υπουργούς Εξωτερικών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Πρόγραμμα συναντήσεων Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προερχόμενος από τις ΗΠΑ όπου είχε σειρά σημαντικών επαφών με κορυφαία στελέχη της Administration και με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, θα συμμετάσχει, τη Δευτέρα 28 Μαΐου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαΐου στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier.

Την Τρίτη, 29 Μαΐου, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, H. Maas. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εντός Ιουνίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του S. Lavrov, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, J.-Y. Le Drian.

Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του Υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σήμερα η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες: Σκληρό παζάρι για όνομα και Σύνταγμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: