Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σήμερα η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες: Σκληρό παζάρι για όνομα και Σύνταγμα

Πρόγευμα εργασίας θα έχουν το πρωί της Δευτέρας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σε μια νέα προσπάθεια άμβλυνσης των διαφορών ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα με το όνομα των Σκοπίων αλλά και με τις αλυτρωτικές θέσεις της γείτονος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση θα γίνει προτού ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περασμένη Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, είχα συναντηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.

Μετά το τέλος της δεύτερης ημέρας των διαβουλεύσεων ο κύριος Νίμιτς σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμα λύση αλλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να προχωρήσουν τον διάλογο. Ερωτηθείς ωστόσο εάν επίκειται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι οι δύο πρωθυπουργοί γνωρίζονται καλά και αν θέλουν μπορούν να συζητήσουν μεταξύ τους κάτι τέτοιο.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, καθώς ενώ υπάρχει “συμφωνία κυρίων” στο θέμα της ονομασίας “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (“Republika Severna Makedonija”), οι Σκοπιανοί θέτουν θέμα στην ουσία διπλής ονομασίας, αφού δεν φαίνεται να δέχονται το ίδιο όνομα να ισχύει και στο εσωτερικό.

Επίσης, υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα της αλλαγής του Συντάγματος, όπου παρατηρείται υποχώρηση της σκοπιανής πλευράς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιό κρίσιμη καμπή. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι πιθανή στις επόμενες ημέρες εάν οι (νεαροί) πρωθυπουργοί των δύο χωρών επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον των λαών τους.

Ο κ. Ντιμιτρόφ επανέφερε τουλάχιστον τρεις φορές την ονομασία που πρότεινε ο κ. Ζάεφ, την «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν». Ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε κάθε συζήτηση, λέγοντας ότι έχει απορριφθεί από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Μάθιου Νίμιτς, εμφανέστατα κουρασμένος καθώς ταλαιπωρείται και από ιατρικά προβλήματα, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ είναι αποφασισμένες να πράξουν αρκετά για μια αμοιβαία συμφωνία και εργάζονται σκληρά γι’ αυτό.

Η λύση του Σκοπιανού πάει …Βρυξέλλες: Κοντά (και μακριά) από την τελική συμφωνία

Ρεπορτάζ: HellasJournal – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Be the first to comment on "Σήμερα η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες: Σκληρό παζάρι για όνομα και Σύνταγμα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*