Η λύση του Σκοπιανού πάει …Βρυξέλλες: Κοντά (και μακριά) από την τελική συμφωνία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η “μάχη” για το Σκοπιανό μεταφέρεται στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά το τέλος της χθεσινής διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε με θετικό τρόπο, με ευθύνη των Σκοπιανών.

Στην πρωτεύουσα του Βελγίου, θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βάλουν τις τελευταίες πινελιές σε μία συμφωνία, η οποία θα επιλύει το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, καθώς ενώ υπάρχει “συμφωνία κυρίων” στο θέμα της ονομασίας “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” (“Republika Severna Makedonija”), οι Σκοπιανοί θέτουν θέμα στην ουσία διπλής ονομασίας, αφού δεν φαίνεται να δέχονται το ίδιο όνομα να ισχύει και στο εσωτερικό. Επίσης, υπάρχει διάσταση απόψεων στο θέμα της αλλαγής του Συντάγματος, όπου παρατηρείται υποχώρηση της σκοπιανής πλευράς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην πιό κρίσιμη καμπή. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι πιθανή στις επόμενες ημέρες εάν οι (νεαροί) πρωθυπουργοί των δύο χωρών επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και αποφασίσουν με γνώμονα το συμφέρον των λαών τους.

Ο κ. Ντιμιτρόφ επανέφερε τουλάχιστον τρεις φορές την ονομασία που πρότεινε ο κ. Ζάεφ, την «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ιλιντεν». Ο κ. Κοτζιάς αρνήθηκε κάθε συζήτηση, λέγοντας ότι έχει απορριφθεί από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Μάθιου Νίμιτς, εμφανέστατα κουρασμένος καθώς ταλαιπωρείται και από ιατρικά προβλήματα, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ είναι αποφασισμένες να πράξουν αρκετά για μια αμοιβαία συμφωνία και εργάζονται σκληρά γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα ο ειδικός μεσολαβητής υπογράμμισε:

«Είχαμε συναντήσεις χθες (προχθές) και σήμερα (χθες), μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί.

Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Ο μεσολαβητής είπε ότι οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε:

“Οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ο κ. Νίμιτς ρωτήθηκε αν θα συναντηθούν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων, στις αρχές Ιουνίου. Δεν το διέψευσε και απάντησε ότι:

«Οι δυο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά, οι δυο πρωθυπουργοι γνωρίζονται και θα βρουν έναν τρόπο για να προχωρήσουν».

Οι χθεσινές συνομιλίες, ενώ ήταν προγραμματισμένες να συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα, διακόπηκαν μετά από διαπραγμάτευση μιάμιση ώρας, όταν έγινε κατανοητό ότι η σκοπιανή πλευρά δεν ήταν έτοιμη για τον μεγάλο συμβιβασμό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, έφτασαν στον ΟΗΕ στις 9.30 το πρωί συνοδευόμενοι από τους συνεργάτες του. Και οι δύο έδειχναν αποφασισμένοι να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των πατρίδων τους. Ο κ. Κοτζιάς είχε κάνει μία καλή συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συμφώνησε να επιδιώξουν τον συμβιβασμό χωρίς να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές. Η επιμονή των Σκοπίων να τις παραβιάσει, εμπόδισε τη συμφωνία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έκαναν δηλώσεις.

Δεν έχουμε επίλυση των θεμάτων, είπε ο Νίμιτς: Νέα προσπάθεια των δύο ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες (video)

Έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” (“Republika Severna Makedonija”)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: