Τι κρύβεται πίσω από την ακύρωση της συνάντησης του Ντ. Τράμπ με τον Κίμ Γιόνγκ Ουν




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τράμπ, να ακυρώσει τη συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κίμ, είναι σίγουρα μια δυσάρεστη εξέλιξη. Ταυτόχρονα είναι μια εξέλιξη που χαροποιεί τους επικριτές του Προέδρου Τράμπ, οι οποίοι έτρεξαν να στηλιτεύσουν την κίνηση ως απόδειξη του ότι είναι άσχετος στη διπλωματία και επικίνδυνος.

Παρόλα αυτά, μια ψύχραιμη ανάλυση των γεγονότων, δείχνει ότι πρόκειται για μια ενδεδειγμένη κίνηση με βάση το πως διαμορφώνονταν το σκηνικό ενόψει της Σιγκαπούρης.

Όπως συνηθίζει και πολύ σωστά να λέει ο ίδιος ο Πρόεδρος Τράμπ, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που είναι πολύ καλύτερο να μην υπάρξει συμφωνία από τα υπάρξει μια κακή συμφωνία. Στην περίπτωση του σκηνικού που διαμορφώνονταν στην πορεία προς τη 12η Ιουνίου και τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης τα γεγονότα δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπήρχε προοπτική συμφωνίας, αλλά ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η ηγέτης της Βόρειας σκόπευε να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να οδηγήσει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια παρωδία από την οποία ο ίδιος θα έβγαινε ενισχυμένος.

Έπαιξε και έχασε. Ο εκάστοτε Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο εάν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, πηγαίνει σε μια τόσο κρίσιμη για το προφίλ του αλλά κυρίως για το προφίλ των ΗΠΑ, συνάντηση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει από πριν τι ακριβώς θα συζητηθεί και σαφές περίγραμμα της συμφωνίας, με μόνο τυπικές λεπτομέρειες να απομένουν  όταν θα προσέλθει τελικά στη συνάντηση.

Οι προυποθέσεις αυτές όχι μόνο δεν υπήρχαν, αλλά όπως αποδεικνύουν οι αποκαλύψεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, χθες στο Κογκρέσο ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να πιάσει κώτσο την Ουάσιγκτον και τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η αλαζονεία της Ευρώπης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλεί την ύπαρξη και το μέλλον της

Εκτός από τις εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο εναντίον του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάϊκ Πένς, ο κ. Πομπέο αποκάλυψε ότι το καθεστώς Κίμ είχε εξαφανιστεί μετά την επίσκεψή του εκεί και δεν απαντούσε στα ερωτήματα της Ουάσιγκτον για συνάντηση των προπαρασκευαστικών ομάδων που είχαν συμφωνηθεί για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής στη Σιγκαπούρη.

Η κυβέρνηση Τράμπ, μέχρι το πρωί της ανακοίνωσης της ακύρωσης από τον Πρόεδρο Τράμπ, προχωρούσε κανονικά στις προετοιμασίες. Για του λόγου το αληθές χθες το πρωί είχε σταλεί η ειδοποίηση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη, για την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης credentials για τη συνάντηση. Εδώ είναι και το σχετικό link https://www.mci.gov.sg/accreditation.

Ο Λευκός Οίκος αντιλήφθηκε ότι το μόνο που επεδίωκε ο Κίμ και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, ήταν μια συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο, από την οποία ο Κίμ θα ενίσχυε το προφίλ του, και η οποία θα κατέληγε σε παταγώδη αποτυχία αφού δεν επρόκειτο η Βόρεια Κορέα να αποδεχθεί την πλήρη αποπυρηνικοποίηση και την παράδοση όλων των πυρηνικών όπλων.

Ο Πρόεδρος Τράμπ σε κάθε αναφορά του στη συνάντηση, ήταν ξεκάθαρος: πλήρη και εξακριβωμένη αποπυρηνικοποίηση και παράδοση των όποιων πυρηνικών όπλων υπάρχουν. Ο Κίμ επεδίωξε να φέρει τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Σιγκαπούρη για να το διαπραγματευτεί και να παίξει τον μάγκα και τον σκληρό.

Υπάρχει και απόρρητη έκθεση του Αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βόρεια Κορέα δεν επρόκειτο να παραδώσει τα πυρηνικά όπλα, και μάλιστα καταγράφει και πόσα πυρηνικά όπλα έχει το καθεστώς του Κιμ.

Κάποιοι τρέχουν να επιτεθούν στον Αμερικανό Πρόεδρο λέγοντας ότι βιάστηκε. Δηλαδή, τι θα ήθελαν; Να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ που είχε δημιουργηθεί από τη συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών Βόρειας και Νότιας Κορέας μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα;

Κάποιοι επίσης, κατηγορούν τις αναφορές του Αντιπροέδρου Πένς και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζόν Μπόλτον, στην περίπτωση της Λιβύης. Σίγουρα δεν βοήθησαν, και έδωσαν μια κάποια δικαιολογία στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Αλλά ο ίδιος ο Πρόεδρος Τράμπ, ξεκαθάρισε το τοπίο παρέχοντας, για χάρη της επίτευξης του μεγάλου στόχου, δημόσιες διαβεβαιώσεις στον Κίμ, ότι δεν κινδυνεύει να έχει την τύχη του Καντάφι.

Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι την μικροπολιτική αλητεία στην άκρη. Και στο κάτω, κάτω της γραφής ο Πρόεδρος Τράμπ, πήρε πίσω και τους Αμερικανούς ομήρους από τη Βόρεια Κορέα, χωρίς να ρίξει τουφεκιά. Κάτι για το οποίο ευχαριστεί τον Κίμ στην επιστολή του, κάνοντας του και λίγο πλάκα. Επίσης έγινε και η διάλυση των εγκαταστάσεων πυρηνικών δοκιμών, αν και όπως όλα δείχνουν είχαν υποστεί ήδη ανεπανόρθωτη ζημιά και ήταν άχρηστες.

Επίσης, καλό θα είναι η Βόρεια Κορέα να πάρει στα σοβαρά την αναφορά του Αμερικανού Προέδρου στην επιστολή προς τον Κίμ, για τη δύναμη του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ.

Πολύ καλά έκανε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, και δεν τσίμπησε στην παρωδία που έστηνε ο Κίμ και καλά θα κάνει να σκεφτεί πολύ σοβαρά, μια επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς των δοκιμών πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών. Ο μόνος που θα βγει χαμένος από κάτι τέτοιο είναι ο ίδιος και η Βόρεια Κορέα.

Το παράθυρο ευκαιρίας παραμένει ανοικτό και καλό θα είναι να μην το κλείσει ερμητικά ο ίδιος με δική του αποκλειστικά ευθύνη.

Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Τι σημαίνει το ξερό “όχι ακόμα” του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα F-35 της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: