Ο Νετανιάχου θυμίζει στον Ερντογάν τις τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο και το Κουρδιστάν




Οι απειλές του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό του Εβραϊκού Κράτους Μπέντζαμιν Νετανιάχου να του απαντήσει με σκληρό τρόπο και να του θυμίσει τις τουρκικές θηριωδίες εναντίον της Κύπρου και των Κούρδων.

Η απάντηση του κ. Νετανιάχου έκανε αίσθηση και στην Ουάσιγκτον, όπου δρα το ισχυρό Εβραϊκό Λόμπι, το οποίο φρόντισε να διανέμει το μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

“Τα χέρια σου είναι βαμμένα με αίμα” έγραψε ο κ. Νετανιάχου αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν. “Είσαι ο τελεταίος που θα μας κάνει κήρυγμα” πρόσθεσε στο τουίτ του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Η κατάσταση των δύο χωρών είναι στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους, και αυτό συμβαίμει με ευθύνη του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

Κάποιος που στέλνει χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες για την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και εισβάλει στη Συρία δεν θα μας κάνει μάθημα όταν αμυνόμαστε από μια απόπειρα εισβολής της Χαμάς. Ένας άνθρωπος του οποίου στα χέρια είναι το αίμα αμέτρητων Κουρδικών πολιτών στην Τουρκία και τη Συρία είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας κάνει κήρυγμα για πολεμικές τέχνες”, έγραψε στο twitter o Νετανιάχου.

ΤΑ  ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

Συνέντευξη Ερντογάν στο BBC και κατηγορίες κατά ΗΠΑ και Ισραήλ

Λανθασμένη χαρακτήρισε εκ νέου ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν την απόφαση του Αμερικανού Πρόεδρου Τραμπ να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο BBC, που παραχωρήθηκε στην Άγκυρα λίγο πριν από το εν εξελίξει ταξίδι του στο Λονδίνο και προβλήθηκε σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «η πρώτη αρχή στις σχέσεις μεταξύ χωρών θα πρέπει να είναι η συνέπεια, ιδίως όταν μιλάμε για διεθνείς συμφωνίες».

Κατηγόρησε δε τις ΗΠΑ για πρόκληση «εξοπλιστική κούρσας» στη Μέση Ανατολή, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την εμπλοκή τους στον πόλεμο της Συρίας και αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμφωνεί με την προειδοποίηση του Μπαράκ Ομπάμα ότι η απόφαση Τραμπ για το Ιράν ίσως οδηγήσει άλλες χώρες της περιοχής σε προσπάθεια απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου.

Σχολίασε ότι η κίνηση Ομπάμα προς το Ιράν με την υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά ήταν «εποικοδομητική» και «ένα βήμα προς την ειρήνη».

Δήλωσε «ανήσυχος» και «απογοητευμένος» από την απόφαση Τραμπ, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν την εγκρίνει, καθώς διακινδυνεύει την ειρήνη.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, πράξη που υποκινεί τον πόλεμο τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων στη Συρία, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ συνεχώς κατατρομοκρατεί την περιοχή. «Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές αυτές οι ενέργειες», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι η Τεχερανη αρνείται ότι εκτόξευσε πυραύλους κατά ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Κάλεσε τη Δύση, ιδίως τις ΗΠΑ, να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στη Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Τόνισε κατηγορηματικά πως ο ίδιος εξακολουθεί να μη θέλει παραμονή του Μπασάρ Αλ Άσαντ και του «τρομοκρατικού καθεστώτος» του στην εξουσία στη Συρία, αλλά έχει συμπράξει με τη Ρωσία και το Ιράν ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη για τον συριακό λαό, καθώς οι δυτικές χώρες δε θέλησαν μία τέτοια συνεργασία.

Σχολίασε ότι στις επιχειρήσεις της Ράκκα στη Συρία, οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με «τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφερόμενος σε κουρδικές δυνάμεις.

Στο ερώτημα γιατί η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ αγοράζει τους ρωσικούς πυραύλους S-400, απάντησε ότι ο ΓΓ της Συμμαχίας είπε ξεκάθαρα πως οι χώρες μέλη μπορούν να αγοράζουν όπλα από όπου θέλουν.

Απέρριψε εξάλλου τις κατηγορίες περί αυταρχισμού από την πλευρά του, λέγοντας ότι οι επικριτές του είτε δεν έχουν πολιτική υπόσταση είτε είναι προκατειλημμένοι. «Η Τουρκία έχει κράτος δικαίου και όταν το έχεις αυτό όλα λειτουργούν όπως πρέπει», είπε ο κ. Ερντογάν.

Το “θανάσιμο μίσος” του Νετανιάχου και του Ερντογάν: Ο ρόλος των Κούρδων και της Κύπρου

Με απέλαση του Τούρκου πρέσβη απάντησε το Τελ Αβίβ: Στα άκρα η σύγκρουση Τουρκίας – Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: