Οι συζητήσεις του Προέδρου Μπάιντεν και του Νετανιάχου, πίσω από τις “κλειστές πόρτες”: Τι μετέδωσαν οι ανταποκρίτριες του OPEN, Γεωργία Γαραντζιώτη και Αδαμαντία Λιόλιου;

Η ανταποκρίτρια του OPEN στη Νέα Υόρκη Γεωργία Γαραντζιώτη και η απεσταλμένη στο Ισραήλ, Αδαμαντία Λιόλιου με την παρουσιάστρια Εύα Αντωνοπούλου. Φωτογραφία από βίντεο του OPEN




Στον απόηχο των δηλώσεων του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου για την στρατιωτική επιχειρήση στην Ράφα η εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει τις συζητήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Τα παραπάνω μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN η ανταποκρίτρια του στην Ουάσιγκτον, Γεωργία Γαραντζι[ωτη. Συγκεκριμένα είπε:

Όπως λένε στο επίκεντρο της διαμάχης των κ. Νετανιάχου και Μπάιντεν βρίσκεται μία μεγαλύτερη διαφωνία για το τι ελπίζει το Ισραήλ να επιτύχει εναντίον της Χαμάς σε αυτό τον πόλεμο.

Τι γνωρίζουμε ως τώρα; Για το Ισραήλ η καταστροφή της Χαμάς είναι στόχος ζωτικής σημασίας και πιστεύουν ότι με μία επιτυχημένη επιχειρήση στην Ράφα θα μπορούν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος.

Για τους Αμερικανούς, για τον Μπάιντεν και για πολλούς ηγέτες η εξάλειψη της Χαμάς με εισβολή στη Ράφα δεν είναι ρεαλιστικός στόχος. Οι μαχητές είναι πολλοί, είναι κρυμμένοι, εμφανίζονται νέοι και το ανθρωπιστικό κόστος είναι μεγάλο.

Η χώρα-κλειδί αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου είναι η Σαουδική Αραβία.

Υπήρχε στα σκαριά σύμφωνα με τους New York Times μια διπλωματική συμφωνία του Ριάντ με την Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για μία αντι-ιρανική συμμαχία μαζί με άλλες αραβικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν όμως αυξηθούν οι θάνατοι αμάχων η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα αρνηθεί να ολοκληρώσει την συμφωνία.

Το Ισραήλ λοιπόν αναφέρουν οι New York Times πρέπει να επιλέξει μεταξύ Ράφας ή Ριάντ.

Τι θέλουν και προσπαθούν οι ΗΠΑ:

  • 1) Το Ισραήλ να συμφωνήσει να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποδεχτεί «μία διατηρούμενη ηρεμία» όπως λένε οι διαπραγματευτές.
  • 2) Να απελευθερώσει μεγάλο αριθμό παλαιστινίων κρατουμένων.
  • Τότε η Χαμάς σε αντάλλαγμα θα επιστρέψει τους ομήρους σταδιακά.

Θα ακολουθήσει η διπλωματική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία όπου ένας αραβικός συνασπισμός θα διοικεί τη Γάζα και το Ισραήλ θα έχει το δικαίωμα να διεξάγει στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον κορυφαίων στελεχών της Χαμάς, όπως ο Γιαχία Σινουάρ.

Κλείνοντας να τονίσουμε οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν σε επιτυχή επιχείρηση την Ράφα, αλλά συμφωνούν στην στρατηγική αξία εξάλειψης της Χαμάς.

Ασκήσεις ισορροπίας στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ: Ενέκρινε «περιορισμένη διεύρυνση» της επιχείρησης στη Ράφα * Για να μην ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: