Ο Αρχιεπίσκοπος της Ταϊβάν έτοιμος να καλέσει τον Παπά: Αναμένεται αντίδραση του Πεκίνου

A handout photo made available by the Grosseto Diocese’s Press Office shows Pope Francis waving from his helicopter after a visit to the diocese of Grosseto, Italy, 10 May 2018. EPA, GROSSETO DIOCESE’S PRESS OFFICE
Ο ρωμαιοκαθολικός αρχιεπίσκοπος της Ταϊβάν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα προσκαλέσει τον πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τη χώρα για μια εκκλησιαστική σύνοδο την επόμενη χρονιά, ταξίδι το οποίο εάν πράγματι γίνει πιθανότατα θα προκαλέσει την οργή της Κίνας.

«Κανένας πάπας δεν έχει ποτέ επισκεφθεί την Ταϊβάν», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Τζον Χανγκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πρεσβεία της χώρας του στο Βατικανό.

Κατόπιν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι του αρέσει να «ονειρεύεται το αδύνατο» και ότι θα απευθύνει την πρόσκληση την προσεχή εβδομάδα, όταν θα έχει συνάντηση, μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του ιερατείου της Ταϊβάν, με τον πάπα.

Ο Χανγκ είπε πως θεωρεί ότι ο πάπας πρέπει να επισκεφθεί τη νήσο διότι ο λαός της «έχει υποφέρει».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν έχει προκαλέσει ήδη τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να επισκεφθεί τη νήσο.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της. Στη νήσο ζουν περίπου 300.000 Καθολικοί.

Το Βατικανό είναι ένα από τα μόλις 19 κράτη που αναγνωρίζουν ακόμη την Ταϊβάν, η επίσημη ονομασία της οποίας είναι Δημοκρατία της Κίνας. Το Πεκίνο, το οποίο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Βατικανό, ξεκαθαρίζει πως εάν τα άλλη κράτη θέλουν να συνάψουν σχέσεις με την Κίνα, οφείλουν να διακόπτουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν.

Τον περασμένο μήνα, η Δομινικανή Δημοκρατία έγινε άλλη μια χώρα που διέκοψε τις σχέσεις της με την Ταϊπέι και απέκτησε διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Το Βατικανό και το Πεκίνο διεξάγουν συνομιλίες για τον διορισμό επισκόπων στην Κίνα, όπου οι καθολικοί μοιράζονται μεταξύ μιας «αντεργκράουντ» εκκλησίας, που δηλώνει πίστη στον πάπα, και της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση.

Οι συνομιλίες μοιάζουν ωστόσο το τελευταίο διάστημα να έχουν περιέλθει σε τέλμα.

11/05/2018 07:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ρώμη, Ιταλία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal