Εικαστική προσέγγιση στην τραγωδία των αγνοουμένων: Εκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης




Εικαστική έκθεση με θέμα τους αγνοούμενους θα πραγματοποιηθεί από τις 5-8 Ιουνίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα.

Η έκθεση –η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου– διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας και την Σχολή Εικαστικών Τεχνών ARTe.

Περιλαμβάνει δημιουργίες 27 καλλιτεχνών της Σχολής Εικαστικών Τεχνών ARTe, που επιχειρούν να προσεγγίσουν το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων μέσα από έργα ζωγραφικής, συνθέσεις και κατασκευές. Η έκθεση πλαισιώνεται από παράλληλες προβολές με ιστορικά στοιχεία που αφορούν τους αγνοούμενους, ενώ κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τη συμμετοχή ιστορικών τέχνης, ακαδημαϊκών, νομικών, διπλωματών και ιατροδικαστών.

Στόχος της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το συγκεκριμένο ζήτημα και η προβολή των ιστορικών και υπαρξιακών διαστάσεων της απουσίας των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, εικαστικό Βαγγέλη Παππά, πρόκειται για «μια έκθεση που προβάλλει για πρώτη φορά μια ανθρωπιστική τραγωδία που έχει λάβει χώρα εδώ και 44 χρόνια, δίχως άλλη προηγούμενη εικαστική αναφορά».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η έρευνα που διεξήγαγαν για τους αγνοούμενους οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι πρωτοφανής, σε μια εποχή που ελάχιστοι ασχολούνται με το θέμα.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 22/05/2018 19:47

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: