Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με την έλλειψη χώρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, την αντιπαράθεση του Δημάρχου Πάφου με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την επίσκεψη στην Κύπρο της Άντριας Ζαφειράκη που βραβεύθηκε ως η καλύτερη εκπαιδευτικός στον κόσμο.

Η «Αλήθεια», κάτω από τον κύριο τίτλο «Άγρια κόντρα Αναστασιάδη – Κυπριανού», αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προς ΓΓ ΑΚΕΛ ότι «χάριν της αντιπολίτευσης, ενισχύετε την τουρκική αδιαλλαξία», με τον κ. Κυπριανού να δηλώνει ότι ο Πρόεδρος είναι “συγχυσμένος και ψευδόμενος” και “επιχειρεί να μας υποσκάψει”. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απορρίπτει τις κατηγορίες του Δημάρχου Πάφου για το τουρκοκυπριακό του πεθερού του προέδρου της ΕΔΕΚ. Γράφει επίσης ότι αρχίζει αύριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η ακρόαση της αγωγής για τα κουρεμένα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τη θεραπεία της Μαρίας Μόκα, με πρωτοβουλία του τότε τερματοφύλακα του ΑΠΟΕΛ Διονύση Χιώτη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Μένει εκτός Κυπριακού το Υπουργείο Εξωτερικών» αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης αποποιείται του ρόλου του συντονιστή των τεχνικών επιτροπών στο προσχέδιο που εστάλη στους Ε/κ επικεφαλής όπου κωδικοποιούνται οι άτυποι κανόνες που ισχύουν μέχρι σήμερα και σημειώνει ότι τα προβλήματα θα λύνονται από τον διαπραγματευτή. Προβάλλει επίσης τριτοκοσμικές εικόνες στο ΓΝ Λεμεσού λόγω του “μπάχαλου” – όπως γράφει – που δημιουργείται στην εξεύρεση των φακέλων των ασθενών. Ο «Π» δημοσιεύει συνέντευξη στην εφημερίδα της βραβευθείσας ως η καλύτερη δασκάλα παγκοσμίως, Αντριας Ζαφειράκου όπου δίνει τη συνταγή για έναν επιτυχημένο δάσκαλο.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Ψαλίδι σε λογαριασμούς Ρώσων» και γράφει ότι τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες έχουν εφαρμόσει μέτρα για αντιμετώπιση πιθανών περιπτώσεων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μόνο η Τράπεζα Κύπρου τερμάτισε ή ανέστειλε λογαριασμούς 5.359 πελατών με κόστος άνω των 3,5 δις. Γράφει επίσης ότι ουδείς είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό και κάνει λόγο για “βαριούς χαρακτηρισμούς”. Αλλού αναφέρει ότι ο ΚΟΤ θα καταργηθεί αλλά ζητά αγορά λιμουζίνας για τον Αν. Γενικό Διευθυντή του οργανισμού, αίτημα που απέρριψε η Βουλή και το Υπουργείο Ενέργειας.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Χαμένος στις αντιφάσεις του ο Πρόεδρος» γράφει ότι «αβάσταχτα προσβλητικές κατηγορίες και ύβρεις εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εναντίον του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος “συνεχίζει να πελαγοδρομεί, χαμένος στις σκοπιμότητες, τις αντιφάσεις και τους τακτικισμούς του”. Προβάλλει επίσης τη χθεσινή διυπουργική συνάντηση με θέμα το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκαν να θέσουν το σχέδιο στο Υπουργικό μετά το Σεπτέμβριο. Γράφει επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διατάγματα για κλείσιμο πολλών ιδιωτικών μαιευτικών-γυναικολογικών κλινικών που δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία σε ό,τι αφορά τον αριθμό μαιών.

Η αγγλόγλωση «Cyprus Mail» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν έχουμε εμείς ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών» προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν πρόκειται να δεχθεί η ε/κ πλευρά να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα τον περασμένο Ιούλιο. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού έχει τόση λίγη χωρητικότητα που δεν μπορούν να εξευρεθούν οι ιατρικοί φάκελοι των ασθενών και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία. Αναφέρει επίσης ότι ο Βρετανός ηθοποιός Μάρτιν Κλουνς βοήθησε ώστε αδέσποτο σκυλί στην Πάφο να εξεύρει οικογένεια στη Βρετανία.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
31/05/2018 08:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: