Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η σύσκεψη σήμερα των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα της 56η έδρας της Βουλής, πληροφορίες για διαρροή πληροφοριών της αστυνομίας στον υπόκοσμο, η θέση του Γενικού Ελεγκτή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, το έγκλημα, οι φόβοι για μείωση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία, ο ρόλος των βάσεων Ακρωτηρίου στη διενέργεια επιδρομών στην περιοχή και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλονται σήμερα ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σύσκεψη σήμερα αλλά χωρίς αποτέλεσμα» γράφει ότι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων τα λένε για πρώτη φορά στη Βουλή για το θέμα της πλήρωσης της κενής έδρας της Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει για σκληρά μέτρα λόγω ανομβρίας και πως δεν επηρεαστεί η ύδρευση, αλλά αναμένονται περικοπές στην άρδευση της τάξης του 30%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα ναρκωτικά έχουν εξαπλωθεί παντού, ακόμα και στα σχολεία.

Υπό τον τίτλο «Πρόσβαση υποκόσμου σε απόρρητα στοιχεία», ο «Πολίτης», επικαλούμενος πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, γράφει ότι σε άγνωστο χρόνο υπήρξε αντιγραφή σημειωμάτων από το ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών της αστυνομίας και μέρος τους διοχετεύθηκε στον υπόκοσμο. Αλλού γράφει ότι η Επίτροπος Διοικήσεως καταγγέλλει ότι οι έλεγχοι του Γενικού Ελεγκτή είναι χωρίς νομικό έρεισμα. Αλλού γράφει ότι ψυχίατρος αποφάνθηκε ότι ο Λοΐζος Τζιωνής είναι καλά.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Διασπάθιση και αυθαιρεσία» γράφει ότι πρόδηλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος αποτελεί ο χειρισμός της ανάθεσης της ετοιμασίας προσχεδίων νομοσχεδίων σε τέσσερις δικηγόρους, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε άδεια για ανέγερση Αρχειοφυλακίου και νέου Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα κοστίσουν €16εκ και €13εκ αντίστοιχα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανεμοστρόβιλος πήρε και σήκωσε την Κλήρου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «’Μηδενική ανοχή’ κι όμως το έγκλημα οργιάζει» γράφει ότι παρ’ όλες τις διακηρύξεις των τελευταίων ημερών για «μηδενική ανοχή» και ότι «τα εγκληματικά στοιχεία θα νιώσουν στενά τον κλοιό γύρω τους», συνεχίζουν απτόητα τη δράση τους. Σε άλλο θέμα γράφει για ελλείψεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και ότι τίθενται σε κίνδυνο ζωές. Αλλού γράφει ότι σε ένα χρόνο δόθηκαν €46,2 εκ για αγορά ιατρικών υπηρεσιών και ότι το 2017 παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο 2,487 ασθενείς, ενώ άλλοι 1,275 στάλθηκαν σε χώρες της ΕΕ και 95 σε τρίτες χώρες.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φόβοι για μείωση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος» γράφει ότι ο ΠΑΣΥΞΕ απέρριψε χθες εκτιμήσεις του Δημάρχου Αγίας Νάπας για μείωση του ρωσικού τουριστικού ρεύματος μέχρι και κατά 50% αυτό το καλοκαίρι λόγω ανάκαμψης γειτονικών ανταγωνιστικών χωρών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το συμβούλιο διαχείρισης αποβλήτων της Πάφου κάλεσε την Επιτροπή Αποκλεισμού να βάλει σε «μαύρη λίστα» εταιρίες που έχουν εξαπατήσει τους φορολογούμενους. Αλλού γράφει ότι η Ελένη Φουρέιρα συγκεντρώνει διεθνή προσοχή.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» με τίτλο «Πολεμικός πυρετός στη Βάση Ακρωτηρίου» γράφει για προετοιμασίες ΗΠΑ, Αγγλίας, Ισραήλ για επιδρομές εναντίον θέσεων του Ιράν στη Συρία και απειλές για πλήγματα και στο έδαφος της χώρας και ότι εμπλέκουν και πάλι την Κύπρο με την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να δίνει γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Αμερικανοί επιστρατεύουν πάλι τον παμπούλα του δήθεν ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για να περάσουν στο χέρι τον Συνεργατισμό. Αλλού γράφει «μηδενική ανοχή στον Αναστασιάδη» και ότι «μπαίνουν στο βιβλίο Γκίνες με ρεκόρ σε σκάνδαλα, παρασπονδίες και ψέματα επί ψεμάτων».

Η εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «’Παγώνει’ η κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Οκτώβρη» ότι μετά την τουρκική θρασύτητα στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές και την παρεμπόδιση της ιταλικής εταιρείας να φτάσει στη Σουπιά, ενέργεια η οποία πέτυχε το στόχο της, στην ουσία οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν παγώσει. Αλλού γράφει ότι ο κοινός αγωγός East Med αλλάζει το ενεργειακό παιχνίδι. Αλλού η εφημερίδα γράφει για το θέμα της 56ης έδρας, ότι μάλλον δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: