Η επισκόπηση των Κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Ποικίλα είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου με το Κυπριακό και την παιδεία να δεσπόζουν. Προβάλλονται επίσης θέματα που αφορούν τον Συνεργατισμό, η παράδοση δύο εκκλησιών στην εντός των τειχών Αμμόχωστο και η μαζική απόδραση για μπάνια με την ευκαιρία της γιορτής του Κατακλυσμού.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Η Τουρκία δεν κοιτά το δικό σας συμφέρον” προβάλλει, στο κύριο της θέμα, το δεύτερο μέρος συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος στέλνει το σαφέστατο μήνυμα ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν κανονικά προς όφελος όλων των Κυπρίων. Γράφει αλλού ότι θεωρείται δεδομένο ότι θα αποχωρήσουν από τον Συνεργατισμό γύρω στους 800 εργαζομένους, κάτι που θα γινόταν έτσι και αλλιώς μέχρι το τέλος του 2018. Προβάλλει επίσης το γεγονός ότι άλλες δύο εκκλησίες στην εντός των τειχών Αμμοχώστο συντηρήθηκαν και παραδόθηκαν το Σάββατο επίσημα, από την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Πρόκειται για τις εκκλησίες Αγίας Μαρίας των Αρμενίων και Αγίας Μαρίας των Καρμελιτών.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Απογοητευμένος και από τους δύο ηγέτες» και γράφει ότι διπλωματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι απογοητευμένος από τους χειρισμούς των δύο ηγετών στην Κύπρο. Γράφει επίσης ότι την τύχη των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια πιθανόν να έχουν οι φημισμένοι καταρράκτες του Μιλλομέρη στις Πλάτρες, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών στο «Π», που αφορούν τον διαχωρισμό οικοπέδων σε ιδιωτική δασική έκταση σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από το μονοπάτι που οδηγεί στον Μιλλομέρη. Γράφει επίσης ότι παραιτήθηκε από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου ο διευθύνων σύμβουλός της, Πάνος Κελάμης.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του, με τίτλο «’Να απαντήσει ο Ακιντζί’», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντικρούει τα όσα ο Μουσταφά Ακιντζί του καταλόγισε το προηγούμενο διάστημα στο Κυπριακό, στις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα και στο Πλαίσιο Γκουτέρες, στο β΄μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στην εφημερίδα, και καλεί τον Τ/κ ηγέτη να τοποθετηθεί επί του Πλαισίου Γκουτέρες. Γράφει αλλού ότι οι Δήμοι άνοιξαν τα ταμεία τους και ξόδεψαν ουκ ολίγα για μια ακόμη χρονιά για να προσελκύσουν περισσότερα άτομα στις παραλίες τους. Προβάλλει επίσης τη μαζική απόδραση προς τις παράλιες περιοχές για μπάνια για το τριήμερο του Κατακλυσμού.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση για την Παιδεία» και αναφέρει ότι με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία μέσα στα σχολεία προσέρχονται αύριο Τρίτη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ στο Υπουργείο Παιδείας όπου θα έχουν συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Χαμπιαούρη. Γράφει επίσης ότι σχεδόν ανύπαρκτη είναι η εφαρμογή του δικαιώματος των παιδιών με αναπηρία στην ενιαία και ποιοτική εκπαίδευση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι δέκα οικογένειες Σύρων προσφύγων από τον Λίβανο και την Ιορδανία θα εγκατασταθούν εντός του 2018 στην Κύπρο, στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών συμφωνιών.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
28/05/2018 09:37

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: